Az IMF a kukába dobatná El Salvadorral a bitcoint

Egy 1,3 milliárd dolláros kölcsönről szóló tárgyalást is befolyásol, hogy El Salvador megfogadja-e az IMF felszólítását. Az USA-ban a kriptobányászat energiahálózatra gyakorolt hatása miatt aggódnak.

El Salvador vezetése továbbra is büszke rá, hogy az országban hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin, és folyamatosak a bejelentések az egészen hajmeresztő, ehhez kapcsolódó beruházásokról (ilyen volt például a vulkán lábához vizionált bitcoinváros).

A helyi lakosságot már nem nyűgözte le ennyire a dolog, és most az IMF is beállt a kritikusok sorába. Ami azt illeti, komoly felszólítást intézett az IMF El Salvador elnökéhez. A jelentések szerint egy 1,3 milliárd dolláros kölcsön feltétele, hogy El Salvador ne használja tovább a bitcoint hivatalos fizetőeszközként (a szükségben lévő országok számára nyújtott kölcsönökhöz mindig társul valamilyen reformkondíció). Az IMF szerint szigorú szabályozásokra és felügyeletre van szükség, a bitcoin használata pedig hatalmas kockázatokat rejt a pénzügyi stabilitásra, integritásra és fogyasztóvédelemre nézve, de további veszélyeket is említettek.

Egyesek már-már „kriptotelet” emlegetnek, látva azt, hogy a világ hány országában hoznak intézkedéseket a szektor ellen vagy készülnek nagyon komoly kriptoszigorításra, tiltásokra; továbbá, hogy milyen mértékben megzuhantak az árfolyamok néhány hónap alatt.

El Salvador elnöke konkrét választ még nem adott az IMF-nek, de egy kriptoösszeomlást kifigurázó mémet megosztott a Twitteren.


[+]

Az amerikai energiaszektort is veszélyezteti a kriptobányászat

Ezzel párhuzamosan a Fitch hitelminősítő jelezte: nagyon aggódik a kriptobányászat jelentette fenyegetés miatt, meglátása szerint ez ugyanis nagy veszélyt jelent az amerikai energiahálózatra: nem csak azért, mert nagyon energiaigényes folyamatról van szó, hanem azért is, mert a farmok egyik pillanatról a másikra tömegével mondhatják fel a hosszú távú energiamegállapodásaikat.


[+]

A Fitch szerint aggasztó a kriptobányászat hatalmas energiaigénye, az amerikai közművek bányászfarmok kiszolgálását célzó befektetései, de El Salvador példáját is megemlítették a túlzott kriptobizalom mellett a pénzügyi kockázatokat okozó tételek sorában.

Azóta történt

Előzmények