Megtilthatja Oroszország a kriptopénzekbe való befektetést

A jelentések szerint az orosz jegybank a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése miatt dönthet úgy, hogy megtiltja a befektetést a kriptopénzekbe.

Az orosz jegybankhoz közeli pénzpiaci források szerint arra készül Oroszország központi bankja, hogy teljes mértékben megtiltja az országban a kriptopénzekbe való befektetést. Erre állítólag a kriptotranzakciók növekvő száma, és a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése miatt kerülhet sor.

Hirdetés

Oroszország évek óta nem igazán rajong a kriptopénzekért, a hatóságok szerint azokat sokan pénzmosásra és terrorcselekmények finanszírozására használják. 2020-ban jogilag ugyan elismerték ezeket az eszközöket, de megtiltották, hogy fizetésre lehessen azokat használni.

Állítólag mostanra már a piaci szereplőkkel és a szakértőkkel egyeztetnek a tiltásról, amit ha a törvényhozók jóváhagynak, többé senki nem vásárolhat majd kriptoeszközöket. Egy neve elhallgatását kérő forrás szerint az orosz jegybank jelenleg teljes mértékben visszautasítja a kriptopénzeket, de erre utalt maga a jegybank is végül.

A jegybank szerint az oroszok évi nagyjából 5 milliárd dollárnyi kriptotranzakciót hajtanak végre, ugyanakkor az egyre növekvő népszerűségük sokak szerint kockázatot jelent a pénzügyi stabilitásra. Azt is hozzátették, hogy a fejlett országokban a helyzet egyre inkább egy pénzügyi árnyékrendszerre hasonlít. Emiatt további kriptoszabályozások szükségességét tartják elkerülhetetlennek.

Digitális pénz nélkül persze nem marad az orosz piac, az orosz jegybank egy ideje már dolgozik a digitális rubelen, a pénzügyi rendszer globális modernizálási trendjeinek megfelelően, a fizetések felgyorsítására és a kriptovaluták okozta fenyegetésre válaszul.

Azóta történt

Előzmények