Web3, ethereum, NFT: itt az Opera kriptoböngésző, közben összerogyik a bitcoin

Kriptokatasztrófát még korai lenne hirdetni, de már több mint 1 billió dollárral csökkent a kriptoeszközök piaci értéke.

Ha manapság valaki eleget akar tenni a befektetők várakozásainak, esetleg plusz bevételt generálni, akkor kénytelen a metaverzum, a kriptopénzek, a blockchain és az NFT-k felé nyitni – ezek összességét (és még pár dolgot) szokás már Web3-nak is nevezni, bár az ötlettől még a tech szektor nagy vezetői sincsenek elragadtatva.

Az Opera is beállt a sorba

Az Opera a napokban kiadta a saját kriptoböngészőjét, amely többé nem csak egy böngésző, hanem kriptotárca, kapu az ethereumos kriptotőzsdéhez, továbbá az NFT-vásárlásokhoz. Az Opera szerint erre azért van szükség, mert az átlagember számára a Web3 túl bonyolult, a problémára a válasz pedig a kriptoböngésző, amely középpontja helyezi a Web3-at, és érthetővé teszi a blockchain-technológiákat. Az Opera szerint a blockchain világa teljes mérték dedikált böngészési élményt érdemel.


[+]

A böngészőt percek alatt lehet telepíteni, beállítani a kriptotárcát, amibe a Ramp segítségével, Visa vagy Mastercard kártyával lehet ethereumot vásárolni. Ennek segítségével pedig már NFT-t vásárolni az OpenSea vagy Rarible platformokról. A biztonságos másolást és beillesztést speciális vágólap teszi lehetővé.

Zűrzavar és áldecentralizáció a Twitternél, de legalább van NFT-profilkép

A Twitter a napokban új eszközt tett közzé, ezt a Blue előfizetők használhatják egyelőre iOS-en: össze tudják kapcsolni a fiókjukat kriptotárcákkal, amikben NFT-ket tárolnak. Innentől kezdve pedig NFT-ket állíthatnak be profilképként, ami hatszög alakban jelenik meg, hogy jelezze: kiváltságos felhasználóról van szó. Innentől kezdve pedig a Twitter is benne van az NFT-üzletben (bár apró gond, hogy az OpenSea-re építettek mindent, ami nemrég leállt, így a Twitter NFT-szolgáltatása is összeomlott). További adalék, hogy miközben a nagybetűs decentralizációt hirdetik, a támogatott kriptotárcák mindegyike néhány kockázati tőkebefektető kezében van.


[+]

A Twitter egyébként a napokban veszített el Franciaországban egy fontos gyűlöletbeszéd-pert, amelynek eredményeképp kimondták: a platform nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd kezelése ellen. Az ügy állítólag egész Európa számára precedencértékű, így a jogvédők és a hatóságok nagyon örültek a döntésnek, ami szigorúbb szabályozásokhoz vezethet az egész közösségi médiában, a szélsőséges tartalmak visszaszorítása érdekében.

A Twitter új ügyvezetője, Parag Agrawal egyébként szervezeti változtatások mellett döntött, így a cégtől távozott a biztonsági igazgató ás az információbiztonsági igazgató is. Az nem derült ki, hogy önszántukból hagyták-e el a céget.

Berobbanóban a kriptokatasztrófa?

A hatóságok és a szakértők régóta figyelmeztetnek mindenkit: a kriptopénzek nagyon magas volatilitással bírnak, aki ebbe fektet, minden vagyonát elvesztheti. Így a gazdagok körében is bevett szokás, hogy csak a befektetésre szánt összeg egy bizonyos, kis százalékát teszik kriptoeszközökbe.


[+]

A kriptopiac összeomlásáról még nagyon korai lenne beszélni, de miután Kína betiltott mindent, erre készül Oroszország, India és az USA pedig nagyon szigorú szabályozásokon dolgozik; Kazahsztánból pedig menekülőre fogták a bányászok, már nem sok kellett, hogy meginduljon lefelé az árfolyam. A bitcoin a novemberi csúcsot jelentő, körülbelül 68 ezer dolláros árfolyamról gigantikus zuhanást produkálva az értékének nagyjából felét vesztette el, rövid idő alatt. Már 35 ezer dollárt sem ér. A becslések szerint a kriptoösszeomlás több mint 1 billió dollárnyi piaci értéket tüntetett el, azóta ugyanakkor tovább csökkentek az árfolyamok.

Sok szakértő szerint a kriptopiac a nagy bejelentések és költekezések, befektetőcsalogatások ellenére is vergődik, és még több problémát jósolnak.

Sokan mindenáron hisznek benne

Azért sejthető, hogy a befektetések nem állnak le egyhamar, a Robinhood például már elindította a saját kriptotárcáit. New York új polgármestere, Eric Adams pedig pénteken kapta meg az első fizetését, amit a Coinbase Global egyből bitcoinra és ethereumra váltott neki. A polgármester az első három fizetését kapja kriptopénzben, és a várost a kriptoipar központjává akarja tenni.


[+]

Azóta történt

Előzmények