Megborították a bitcoinbányászatot a Kazahsztánban történtek

A kazahsztáni helyzetet a bitcoinbányászok is megsínylik, a bitcoin hashrátája érezhetően csökkent. A bányászok pedig a GeForce RTX 3090 körül okoztak hatalmas felháborodást.

Miközben Koszovó az energiaválság miatt betiltotta a kriptobányászatot, a Goldman Sachs szakemberei szerint a bitcoin olyan értéktartó lesz, mint az arany, az árfolyama pedig a 100 ezer dollárt is átlépheti. Egyelőre viszont érezhetően csökken az értéke, ami részben a kazahsztáni eseményeknek is köszönhető.

Hirdetés

Miután Kína felszámolta a kriptobányászatot, az érintettek nagy költözésbe kezdtek, sokan pedig Kazahsztánba vitték a felszerelésüket. A napokban a bitcoin hashrátája és hálózata érezhetően csökkent, ami annak köszönhető, hogy a Kazahsztánban történtek miatt alapvetően az internetet is leállították az országban.


[+]

Az ország az USA után a második legnagyobb bitcoinbányász-központ a világon, a globális termelés 18 százalékát adta a Cambridge Egyetem korábbi, tavaly augusztusi becslései szerint (áprilisban ez még csak 8 százalék volt).

Minél több bányász van egyébként a hálózatban, annál nagyobb számítási teljesítmény kell új bitcoinok bányászatához – amint a hálózatról kiesnek a bányászok, a hashráta csökken, ami elméletben a többiek számára könnyebbé teszi a bányászatot.


[+]

A helyzet egyik további érdekessége, hogy a kazahsztáni kriptofarmokat alapvetően szénerőművek látják el energiával, ami a hatóságoknak önmagában is fejfájást jelentett. Tavaly a „szürkezónás” bányászokra terveztek lecsapni, akik 1,2 GWt energiát fogyaszthatnak – a régió teljes bányászata az ország energiafogyasztásának 8 százalékát adhatta tavaly nyáron (azóta emelkedhetett).

Egyes források szerint a Kazahsztánban működő kínai kriptobányászok igyekeztek megoldani a helyzetet azzal, hogy műholdas internethálózatra csatlakozva folytatták a bányászatot.

Apró kitérő – botrányos magasságokba tornázták a GeForce RTX 3090 árát a kriptobányászok

A kriptobányászok továbbra is a hatóságok, a jegybankok és a gamerek célkeresztjében vannak, különböző okok miatt. A játékosokat részben az bosszantja, hogy az aktuális kriptoőrületek miatt egyre nehezebb bizonyos hardverekhez hozzájutni, a kereskedők és gyártók olykor közvetlenül, nagy mennyiségben szolgálják ki a bányászokat, mindennek az eredménye pedig az, hogy a játékosoknak nem marad elegendő készlet. Ami pedig marad, azt általában elektronikai skalpolók halásszák el (de ez más termékekre is igaz, manapság bármire, ami népszerű vagy felkapott a médiában), majd többszörös áron adják tovább, miközben eleve egyre emelkedik az elektronikai termékek ára (is), részben a chipőrület, részben más tényezők miatt.


[+]

Így aztán hatalmas felháborodást okozott, hogy a nemrég bemutatott NVIDIA GeForce RTX 3090 jelenleg a gyártó által javasolt ár immáron négyszereséért bukkant fel az aukciós oldalakon (manapság a kétszeres, lassan háromszoros ár volt a trend a videokártyák piacán). Így egy GeForce RTX 3090 Founders Editiont 6102 dollárért kínáltak, de akadt olyan ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 OC Edition, amiért 6316,7 dollárt kértek. Mint kiderült, akad olyan eladó, akinél több kártya is van.


[+]

A frusztrált gamerek kiszúrtak továbbá egy olyan bányászgépet is, amiben egy RTX 3090 Founders Edition, egy RTX 3080 MSI Ventus 3X, egy RTX 3070 MSI Gaming X Trio, két RTX 3060 Ti Founders Editions és egy RTX 3060 Ti Asus ROG Strix található. A használt eszközért 16 ezer dollárt kérnek, pedig a kártyák javasolt végfelhasználói árainak összértéke a 4000 dollárt sem éri el (az erős tápok, belépőszintű alaplap és 2-magos Athlon 2GE CPU azonban nem indokolja a négyszeres felárat). A szakértők szerint mindez újabb példája annak, hogy az elhúzódó chipválság, a kriptobányászati őrület és az egyéb tényezők milyen döbbenetes áremelkedési hullámokhoz vezetnek.

Azóta történt

Előzmények