Ami Rooseveltnek a rádió, Kennedynek a tévé, az Obamának az internet

Nem hiába emlegették már a kampánya során is úgy a januárban hivatalba lépő új amerikai elnököt, Barack Obamát, hogy ő legalább akkora változást hoz a kormányzati kommunikációba, mint Franklin D. Roosevelt, aki a maga idejében rendszeres hétvégi rádióüzeneteivel modernizálta az elnöki megszólalások módját, vagy J. F. Kennedy, aki a televízió mindent elsöprő erejére alapozta imázsépítését.

Hirdetés

Obama választási sikerét nagy részben az internetes lehetőségek maximális kihasználásának köszönhette, s többször hangsúlyozta már korábban is, hogy a nyitottabb, átláthatóbb kormányzati működés jegyében még számtalan terve van. Ezek egyike, hogy az amerikaiak számára hagyománynak számító hétvégi elnöki beszédet feltöltik a látogatottabb videomegosztó oldalakra (a YouTube-ra, valamint AOL, az MSN és a Yahoo! ilyen jellegű portáljára).

S Obama tartja ígéretét, hiszen még hivatalba sem lépett, szombaton már jelentkezett is első megszólalásával. Jelen pillanatban az eskü letételéig tartó átmeneti állapot, a felkészülés időszakát összefogó Change.gov weboldal számára nyitottak videocsatornát a YouTube-on, de januártól az új elnök elindítja a Fehér Ház saját csatornáját. Jellemző momentum, hogy Obama első szombati, az amerikai néphez intézett beszéde is a YouTube-ról beágyazva jelenik meg a Change.gov-on.

Azóta történt

Előzmények