18-as karika a videomegosztón: szigorít a YouTube

A népszerű videomegosztó site a héten jelentette be, hogy szigorítja azon felvételek megtekinthetőségét, amelyek meztelen testeket vagy „szexuális jellegű tartalmat” jelenítenek meg. A vállalat szerint az utóbbi kategóriába azok a videók tartoznak, amelyek „szexuálisan felizgathatják” a nézőket. Ezentúl csak azok a regisztrált felhasználók nézhetik meg a „izgatós” videókat, akik életkoruk alapján felnőttnek számítanak. Tekintettel arra, hogy természetesen a regisztrált tagok valós életkorát képtelenség ellenőrizni, a kezdeti adatfelvételkor mindenki nemes egyszerűséggel annyi idősnek mondhatja magát, amennyinek éppen kedve tartja.  

„Mostanában sokat gondolkodtunk azon, miként tehetnénk az egész YouTube-ot jobbá, különösképpen a leggyakrabban látogatott oldalaink tekintetében. Célunk az, hogy csak olyan tartalmat engedjünk a felhasználóknak megtekinteni, amely számukra megfelelő, és még véletlenül se bukkanjanak olyan felvételekre, amely nem azok” – olvasható a cég „Egy YouTube mindannyiunkért” című blogbejegyzésében.

Az oldal elsősorban felhasználói visszajelzésekre támaszkodik, hiszen nem rendelkezik elég emberi erőforrással ahhoz, hogy a percenként 13 órányi feltöltött tartalmat ellenőrizze. A felhasználók megjelölhetik (flag) a szerintük nem az oldalra illő felvételeket, majd a YouTube stábja dönt a három lehetséges folytatásról: az anyag mehet, korlátozássokkal mehet vagy nem mehet. A folyamatosan helytelen tartalmakat feltöltők, vagyis a „visszaesők” fiókját a cég további figyelmeztetések nélkül megszüntetheti. Természetesen a kitiltott felhasználó bármikor új accountot készíthet magának, majd a folyamat máris kezdődhet előről.

Az új korlátozás csak a „soft” kategóriába eső videókra érvényes, a kimondottan pornográf tartalmú felvételek továbbra is szigorú cenzúrának esnek áldozatul.  

Azóta történt

Előzmények