Az amerikai hadsereg saját YouTube-ot indított

Az Egyesült Államok hadserege egy frissen alakult seattle-i vállalkozás, a Delve Networks segítségével indított el egy videomegosztó portált a csapatok katonái, családtagjaik és a szimpatizánsok számára. Tették ezt másfél évvel az után, hogy a katonák számára letiltották a YouTube-hoz való hozzáférést.

A TroopTube nevű oldalra elvileg bárki regisztrálhat, bár elsősorban azoknak szánják, akiknek valamilyen kötődésük van az USA haderejéhez: katonák, családtagjuk szolgál valamelyik fegyvernemnél, a Védelmi Minisztérium munkatársai stb. Videókat bármelyik regisztrált felhasználó feltölthet, ám azt tudnia kell, hogy a Pentagonban mindegyiket ellenőrzik, hogy az anyag sért-e szerzői jogot, illetve tartalmaz-e olyan információkat, amelyek közzététele nemzetbiztonságilag kockázatos.

TroopTube

A Delve szolgáltatásának erős oldala – talán ismerős itthonról, a kormányszóvivői portálról – a beszédfelismerő funkció, melynek segítségével a videókban elhangzó szövegekben lehet keresni.

A történet előzménye, hogy 2007 májusában a Védelmi Minisztérium alkalmazottait, illetve a csapatok katonáit „biztonsági és sávszélesség-takarékossági okokból” letiltotta több közösségi oldal, köztük a YouTube és a MySpace használatáról (igen sok katona visz magával a világban amerikai részvétellel zajló háborús hadszínterekre különféle mobilszámítógépeket, s attól tartottak, az információáramlás kontrollálhatatlan lesz).

Mi is megpróbáltunk regisztrálni a TroopTube-ra, a rendszer el is fogadta a jelentkezést, most kíváncsian várjuk az aktivációs levelet.

Azóta történt

Előzmények