Nem lehet büntetlenül gyerekeket fenyegetni a YouTube-on

(Infobulvár) A tegnapi tárgyaláson Anton Dunn, egy 43 éves New York-i férfi elismerte, hogy bűnös, mivel a YouTube videomegosztó portálra többször is feltöltött olyan videókat, amelyekben azt állította, hogy több millió doboz gyermektápszert, -ételt fertőzött meg halálos méreggel.

A bíróság döntése szerint a magát az interneten „Trashmannek” nevező férfi bűnös a szövetségi kereskedelmet érintő fenyegetés bűntettében, s ezért maximum 5 év börtön és 250 ezer dolláros pénzbüntetés (illetve annak a pénzügyi kárnak a kétszerese, amit az érintett élelmiszergyártó bizonyítani tud) várhat rá.

Dunn első videóját idén április végén tette fel a YouTube-ra, amelyen fekete símaszkban mondta el fenyegető üzenetét, majd júliusban még kétszer megismételte ezt az akciót. E filmekben azt állította, hogy a vállalatnál meglévő kapcsolatai révén meg is tudta valósítani a tervet, s több millió ételcsomagot fertőztek meg ciánnal és patkányméreggel, mely akár gyerekek tízezreinek halálához is vezethet, sőt azt is kijelentette, hogy már kár bármit is tenni, mert a mérgezett ételeket már kiszállították a boltokba, áruházakba. A harmadik filmben arról számolt be, hogy négy gyerek már meg is halt a méreg miatt.

A svájci Nestlé tulajdonában lévő Gerber természetesen a szülők ezreinek rémült telefonhívásai nyomán azonnal vizsgálatot indított, de nem találtak sehol mérgezésre utaló nyomokat. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Federal Food and Drug Administration – FDA) munkatársai a film készítőjét a Hotmail cím, illetve a feltöltéskor használt IP alapján azonosították.

Előzmények