Január 12-étől kötelező az elektronikus regisztráció az USA-ba utazóknak

Az Egyesült Államok hatóságai bejelentették, hogy az országba vízummentesen beutazók számára létrehozott elektronikus utas-nyilvántartási rendszer, az ESTA (Electronic System for Travel Authorization) 2009. januárt 12-én lép érvénybe. Az ESTA a légi és vízi belépésekre vonatkozik, így ha valaki például Kanadából lép be az USA területére, csak akkor van szüksége engedélyre, ha nem tér vissza Kanadába, hanem továbbutazik. Az engedély két évig lesz érvényes.

Hirdetés

Az új biztonsági előírások szerint az utazóknak az erre a célra létrehozott weblapon regisztrálniuk kell, mielőtt repülőjegyet vásárolnának. Az augusztustól tartó tesztidőszak alatt körülbelül 300 ezren adták már meg adataikat.

November 17-étől hat másik országgal együtt Magyarország polgárai is vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. Ezzel kapcsolatban a Stop.hu adott arról hírt, hogy Thomas M. Ramsey, az USA amerikai főkonzulja csütörtökön  a nagykövetség internetes fórumán közölte, hogy az ESTA hivatalos magyar fordítása is elkészül legkésőbb január elejére (az átmeneti, tájékoztató jellegű verzió már megtekinthető most is, s addig ennek használatát javasolják).

Azóta történt

Előzmények