Elon Musk szerint sosem volt még ennyi X-felhasználó, elsötétül a platform

Megint igen megosztó intézkedéssorozatot indított Elon Musk. Miután X lett a Twitter neve, az Apple nem engedte módosítani az app nevét az App Store-ban, a felhasználók pedig kiborultak, hogy csak sötét módot engedne használni Musk. Újabb botránysorozat kezdődött.

Több jelentés is rávilágított az utóbbi napokban Musk X betűért és fekete színvilágért való rajongására, de ha bárkinek kétségei voltak, elég csak megnéznie Musk utóbbi napokban végrehajtott intézkedéssorozatát.

A Twitter nevét X-re váltotta Musk, majd elindultak a logócserék, és lassan az összes madár is eltűnik, az elnevezések megváltoznak. Musk alapvetően nem csak egy közösségi médiás platformot képzel el, hanem egy szuperappot építene (például kínai mintára, lásd WeChat), ezt a múltban többször is kiemelte. Nemrég pedig hangsúlyozta, hogy sosem volt még ennyi felhasználója az X-nek, már több mint 540 milliót számlál.

A nagy szervezeti átalakítások mellett az igencsak megzuhant reklámbevételét szeretné rendbe tenni az X, amelyre nagy nyomást jelentett a Meta által elindított rivális, a Threads. Sokat remélnek az előfizetéses szolgáltatásoktól, továbbá attól, hogy a reklámbevételeket megosztják egyes tartalomgyártókkal. Május óta a vezérigazgatói teendőket Linda Yaccarino, az NBCUniversal korábbi hirdetési igazgatója látja el. Musk nemrég árulta el, hogy az X cash flow-ja negatív, ami az 50 százalékos reklámbevétel-csökkentésnek és a nagy adósságoknak is köszönhető.

Musk mindenkit megoszt, az Apple-lel pedig meggyűlt a baja

Musk megosztó intézkedéssorozatait összegyűjteni is közel lehetetlen, csak az X-et érintően több tucatot eszközölt néhány nap alatt. Egy régi Twitter-felhasználótól elvették például az X felhasználónevet, majd rögtön kiderült, hogy a márka és a szellemi tulajdon, jogi kérdések kapcsán lesznek problémái a cégnek. Többen rávilágítottak, hogy cégek tömegei rendelkeznek jogokkal az X betű vagy márkajelzés kapcsán, többen között a Meta és a Microsoft is pert indíthat a Twitter ellen, ha ahhoz támad kedve.

Meggyűlt a baja az Apple-lel is az X-nek, ugyanis míg a Google Play Áruházban már X-ként hivatkoztak a platformra, addig az Apple App Store-ban mindent lecseréltek, kivéve a nevet. Az Apple szabályai szerint ugyanis egy karakternél több kell szerepeljen egy app nevében. Valahogyan azért sikerült ezt is gyorsan megoldania Musknak.

A Twitter régi logóit, névtábláit egyébként gyorsan eltüntették, a Twitter főépületére pedig már egy X logót is felhúztak, mint kiderült, engedély nélkül, szintén komoly port kavarva. A helyiek a vakító, villódzó fényt és az emberek figyelmen kívül hagyását sérelmezik, a hatóságoknak sem tetszik a húzás, részben az engedélyek hiánya miatt. A hatóság ellenőreit pedig nem engedte fel a tetőre az X.

Musk utána még a sötét móddal is képes volt megosztani a közönségét, közölte ugyanis, hogy az X-en ezentúl kizárólag sötét mód lesz elérhető. Mivel tömegek háborodtak fel ezen, gyorsan visszatáncolt, és mégis úgy döntött, megtartják a világos módot. Azután azt közölte: a sötét mód lesz az alapértelmezett.

A káoszt persze igyekeznek kihasználni a riválisok, túl a Meta Threads fenyegetésén még a TikTok is lépett: a múlt héten elindították a szöveges bejegyzéseket, kifejezetten az X megszorongatása érdekében.

Azóta történt

Előzmények