Azonnali lépést vár az EU Zuckerbergtől, nem védi meg a gyerekeket a Meta

Thierry Breton szerint a Meta gyermekvédelme nem működik, és ha nem tartják be a DSA-t, szintén komoly szankciókra számíthatnak.

Az EU és az USA olyan szinten folyt bele a tech óriások szabályozásába, hogy a vizsgálatok, eljárások, tervezetek száma már alig követhető az átlagemberek számára. A Meta is gyakran tárgya ezeknek.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa például Marck Zuckerberggel is találkozik június 23-án, és azt követeli majd, hogy azonnal cselekedjen a gyerekeket célzó online tartalmak kapcsán – ugyanis szerinte a Meta gyerekeket védő vállalásai nem működnek.

A törvényhozók és a felhasználók egyaránt háborognak a Meta, a TikTok, a YouTube és a Snapchat fiatal gyerekeket célzó tartalmai miatt. Breton szerint a Meta önkéntes gyermekvédelmi vállalásai sem működnek, így azonnali magyarázatot vár Zuckerbergtől, továbbá cselekvést, rögtön.

A Meta szóvivője szerint a cég komoly irányelvekkel és technológiával akadályozza meg, hogy a „ragadozó” emberek a platformjain fiatalokat vegyenek célba. 2020 és 2022 között 27 ilyen hálózatot szüntettek meg, több mint 490 ezer fiókot blokkolva. Belső munkacsoport vizsgálja és intézi továbbá a bejelentéseket.

Breton mellett arra is kíváncsi, hogyan felel majd meg a Meta a DSA-nak – ha nem teszi, a cég az éves árbevételének 6 százalékát is megkaphatja bírságként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények