A Meta arra készül, hogy mégsem kell leállítania a Facebookot Európában

Július közepén állapodhat meg az EU és az USA az új adatátviteli egyezményről, a Meta pedig arra készül, hogy az eddigi fenyegetőzéseivel ellentétben mégsem kell leállítania Európában a Facebookot.

Az ír DPC egyik ügyvédje arról beszélt, hogy az EB július közepén véglegesítheti azt az új adatátviteli egyezményt, amely az EU és az USA közötti adatátvitelről szól.

Ez nagyban érinti a big tech cégeket és azok működését. Az EU és az USA még tavaly márciusban egyeztek bele, hogy új mechanizmust hoznak létre az EU-s állampolgárok személyes adatainak biztonságos átvitelére, miután az EU-s bíróságok két korábbi keretrendszert is visszadobtak, mivel az amerikai hírszerzőügynökségek privát adatokhoz való hozzáférésétől tartottak.

A részleteken azóta is dolgoznak, a DPC szerint július közepére készülhet el minden. Az EB egyik szóvivője nagyjából megerősítette ezt.

Fellélegezhet a Meta és az európai facebookozók

A DPC számára külön fontos az időzítés, hiszen a múlt hónapban rendelte el, hogy a Meta nem szállíthat több EU-s Facebook- felhasználáról adatot az USA-ba.

A Meta közölte, hogy arra számít, még azelőtt bevezetik az új egyezményt, hogy fel kellene függesztenie az adattovábbítást. Ez pedig azt jelenti, hogy alaptalanná válnak a Meta eddigi fenyegetőzései, amelyek szerint Európában leállítják a Facebookot. Az ír legfelsőbb bíróságtól ráadásul 5 hónap haladékot is kapott, amit most kiterjesztettek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények