A metaverzum majd megmenti a gazdaságot

Állítólag hatalmas GDP-felhajtóerő lesz a metaverzum: 2035-re az amerikai GDP 2,4 százalékát adhatja a metaverzum – mondja ezt a Meta.

Bár az utóbbi hetekben, hónapokban kevesebbet hallani a metaverzumról, és úgy fest, Zuckerberg és a Meta is a költségcsökkentések, leépítések, valamint a generatív AI útjára léptek. Ennek ellenére nyilvánvaló volt, hogy nem mond le a nagy ötletéről Zuckerberg, vagyis továbbra is igyekszik majd elérni, hogy az emberek a metaverzumban dolgozzanak, játsszanak, szórakozzanak.

A Meta olyan nagy lehetőséget lát ebben, hogy végeztettek egy tanulmányt, amelynek eredménye szerint 2035-re az amerikai GDP 2,4 százalékát adhatja a metaverzum, úgy 760 milliárd dollárt.

Miből származna ekkora bevétel? Nem csak a videojátékokból, kommunikációs megoldásokból és közösségi felületekből: a védelmi, orvosi és gyártói szektorokból is. A Meta eredetileg abban bízott (és bízik), hogy a metaverzum idővel leváltja a mobilokat.

A befektetők újra és újra megkérdőjelezték a metaverzum projektjét és abba öntött pénz mennyiségét, főleg olyan időkben, amikor a reklámipar nehézségei veszélybe sodorták az árbevétel és a profit további emelkedését.

A Meta egy másik jelentésben azért most rávilágított, hogy az EU is nagyon örülhetne a metaverzum gazdasági lehetőségeinek, ugyanis az 489 milliárd eurót adhat a helyi GDP-hez 2035-re.

Érdemes persze ezt az egészet fenntartásokkal kezelni, hiszen már tavaly olyan elemzést készíttetett a Meta, amely szerint 2031-re 3,01 billió (!) dolláros lesz a metaverzumpiac. De még mindig nem akar mindenki a metaverzumban élni és dolgozni (és sokan akkor sem akarnának, ha a technológia és a környezet kiforrott, a kiszolgáló hardver olcsóbb lenne).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények