A Facebook hatalmas tévedésben van a miniszterelnök szerint

Kanada miniszterelnöke szerint óriásit téved a Facebook és a Meta, amikor azt mondják, hogy a híreknek nincs gazdasági értékük.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kijelentette, hogy az internetes cégeket a náluk megjelenő hírek kapcsán fizetési hozzájárulásra kérő törvénytervezet ellen küzdő Meta érvelése egy hibás állásponton alapul: a Meta és a Facebook ugyanis azt hiszik, hogy a híreknek nincs gazdasági értékük.

A Meta egyik képviselője egy helyi parlamenti bizottság előtt azzal érvelt, hogy a híreknek társadalmi értékük van, de gazdasági nincs a cég számára. A Meta szerint ha arra kérik őket, hogy kompenzálják a kiadókat olyan anyagokért, amelyeknek a Meta számára nincs gazdasági értéke, az probléma.

Trudeau szerint ez az álláspont nem csak hibás, hanem egyenesen veszélyes mind a gazdaságra, mind a demokráciára. Hozzátette: az, hogy a Meta ennyire nem akar fizetni a hírekért, megmutatja, hogy milyen mélyen felelőtlen és érinthetetlen (és célzott itt a többi tech óriásra is).

A tervezet szerint a nagy tech platformok kötelesek megállapodni a hírek kiadóival, alapvetően hasonló az egész, mint a 2021-es ausztrál történet.

A Meta és a Google is jelezte, hogy eltűnnek Kanadában a platformjaikról a hírek, ha változtatások nélkül vezetik be a törvényt. A legfőbb bajuk az, hogy nem akarnak fizetni az oldalaikon megjelenő, hírekre mutató linkekért, mert szerintük úgy az üzletük fenntarthatatlanná válna. A Meta szerint a hírlinkek a felhasználói feedek tartalmainak 3 százalékát sem teszik ki, az újságírók viszont jól járnak azzal, hogy a munkájukat közzéteszik a platformon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények