Órák alatt összeomlott a ChatGPT kínai riválisa az AI-őrületben

Elnézést kért a Fudan Egyetem, amiért órákkal az indulása után összeomlott a ChatGPT riválisa, a MOSS. Hatalmas az AI-őrület, emiatt az NVIDIA is szárnyal.

Elképesztő magasságokba rúg az AI és a chatbotok iránti őrület: ezt szemlélteti az is, hogy az ilyen szolgáltatásokat működtető chipek iránt akkora lett a kereslet, hogy az NVIDIA lekörözte a Wall Street várakozásait.

És az is, hogy miután a Fudan Egyetem elindította a ChatGPT riválisát, a MOSS nevű chatbot órák múlva összeomlott, akkora volt az érdeklődés iránta. Felkapta a technológiát a helyi közösségi média, és az állami média is.

Az összeomlás után közölték, hogy nem indítják újra a nyilvánosság számára a szolgáltatást, így az nem lesz elérhető. A történtek jelzik, hogy mekkora a kereslet és érdeklődés a generatív AI iránt, miközben számos nagy kínai cég és egyetem a ChatGPT riválisain dolgozik. A Baidu még tovább gyorsította a fejlesztéseket.

A MOSS fejlesztői először egyébként a ChatGPT riválisának állították be a megoldásukat, később azt mondták, még fejletlen a modell, és sokat kell dolgozni rajta, egy hozzájuk hasonló kutatólabor pedig nem tud ChatGPT-szintű megoldást összerakni, többek között erőforrások és mérnöki tapasztalatok hiányában. A rossz élmények és első benyomás miatt elnézést kértek. A MOSS egyébként angolul jobb volt, mint kínai nyelven.

Az AI-láz egyre több szabályozást hoz magával Kínában (nem engedik például mindenféle termékbe beépíteni ezeket a megoldásokat, pedig mindenki erre készül) – de az EU-ban és az USA-ban is terítéken van a téma. A ChatGPT pedig maga is többször összeomlott már a nagy érdeklődés miatt.

Azóta történt

Előzmények