Megpróbálják kiszagolni a ChatGPT és az AI által írt szöveget

A ChatGPT elindított egy eszközt, ami nem tökéletes, de megpróbálja felismerni az AI által generált szöveget. Eközben a chatbot a világ leggyorsabban növekvő szolgáltatásává vált, mindössze 2 hónap alatt.

Egészen elképesztő változásokat hoz a társdalom életébe az AI, de nem feltétlen úgy, ahogy eddig gondoltuk vagy reméltük. Átveheti (vagy elveheti) sokak munkáját, használhatják rengeteg csaláshoz, plagizáláshoz, de az oktatási szektort is soha nem látott kihívás elé állította, már most. A társadalmi, törvényi keretek pedig már a top tech vezetőket is aggasztják.

Eközben már most kiderült, hogy mindössze 2 hónapja elindított ChatGPT chatbot már januárban 100 millió havi szinten aktív felhasználóval rendelkezett, ezzel pedig a történelem leggyorsabban növekvő fogyasztói szolgáltatása lett a UBS elemzői szerint.

Az OpenAI elindította a ChatGPT Plus előfizetést is, havi 20 dollárért ez csúcsidőben is hozzáférést garantál, gyorsabb válaszidővel és elsőbbségi hozzáféréssel az újdonságokhoz.

A Microsoft sem tétlenkedik, sorra jelenti be, hogy a dollármilliárdos befektetései után milyen módokon építi szolgáltatásait a ChatGPT-re. Elindult például a Teams prémium csomagja, ami a ChatGPT-re építve teszi egyszerűbbé a meetingeket. Havi 7 dollárba kerül a csomag, júliustól 10-be. Többek között automatikusan generálja majd a meetingekhez a jegyzeteket, javasol feladatokat vagy hoz létre sablonokat.

Kiszagolnák, hogy mit írt a ChatGPT és az AI

A ChatGPT fejlesztője, az OpenAI blogbejegyzésben közölte, hogy kiadott egy új szoftveres eszközt, ami bár nem tökéletes, de megpróbál minden szöveget azonosítani, amit mesterséges intelligencia generált. Mindez különös fontosságot kaphat, hiszen az ilyen chatbotok népszerűsége elképesztően kilőtt, a befektetők is megőrülnek a témáért – ugyanakkor már most súlyos gondokat okoz a technológia és annak használati mikéntje a szerzői jogok és a plagizálás, csalások terén.

Az új eszközt egyébként úgy képezték, hogy az adatmintákba emberek és AI által írt szövegpárokat tettek, így próbálja a rendszer felismerni, mit csinált AI és mit ember. Többek között ilyen szoftverrel szerelnék le az automatizált tévinformációs kampányokat is.

Az OpenAI elismeri: az új eszköz nagyon megbízhatatlan, főleg az 1000 karakternél rövidebb és az utólag kissé szerkesztett anyagoknál. Mégis kíváncsiak rá, mennyire lehet hasznos, mivel az AI-tartalmak felismerése sokak számára kritikus kérdés lett, és az ilyen tartalmak korlátaival és hatásaival is foglalkozni kell.

Mostanra egyébként számos oktatási intézmény betiltotta a ChatGPT-t, Franciaországban akár a felsőoktatásból is kizárhatják azt, aki mégis használja.

Azóta történt

Előzmények