A Google szerint is nagy veszélyt jelent a hallucináló AI-chatbot

Mindenki megőrül most a mesterséges intelligenciára építő chatbotokért, de többek között a Google és Bill Gates is figyelmeztettek ennek kapcsán. Kína közben rákapcsolt.

A Google keresőjéért felelős vezetője, Prabhakar Raghavan arra figyelmeztette az embereket egy interjúban, hogy a most oly népszerű, mesterséges intelligenciára építő chatbotoknak bizony vannak veszélyei.

Elmondása szerint olyasmihez vezethetnek ezek az AI-alapú megoldások, amit hallucinációnak mondhatunk. Ezt a német Welt am Sonntagnak mondta el. Mire gondolt? A gép meggyőző, de teljes mértékben alaptalan, összerakott, kitalált választ ad nekünk. A fejlesztések egyik alapvető célja ennek a jelenségnek a minimalizálása.

Míg a Microsoft a Bingbe és az Edge-be és beépíti az OpenAI legmodernebb fejlesztéseit, a ChatGPT népszerűsége pedig az egekben van, addig az Alphabet és a Google a Bard chatbottal egyelőre botladoztak, pontatlan választ adva a demó során. Még nem tudni, hogy a tesztelés alatt álló Bard mikor startolhat el. Raghavan azt mondja, ők is érzik, hogy sürgősen lépniük kell (bár ezt más jelentések szerint nagyon rossz szemmel nézik a Google dolgozói, és visszatérnének a hosszú távú gondolkodáshoz), de nagy felelősséggel is tartoznak, és nem akarják félrevezetni az embereket.

Bill Gates is figyelmeztet

Bill Gates, a Microsoft társalapítója úgy gondolja, hogy a ChatGPT olyan jelentős találmány, mint korábban az internet – erről a Handelsblatt számára beszélt. Gates szerint az AI eddig tudott olvasni és írni, de nem értette a tartalmat – az új megoldások hatékonyabbá tesznek majd sok munkakört, megírnak leveleket, számlákat, ezek az eszközök szerinte megváltoztatják a világot.

Keleten is nagy a hullám

Míg a JP Morgan szerint az indiai IT-cégek rövid távon hatalmas fennakadásoknak néznek elébe az AI-alapú chatbotok miatt, addig Kínában igazi fejlesztési hullám indult el.

A tőzsdei és befektetői őrület mellett maga a ChatGPT népszerűsége is az egekben van Kínában. Bár elvileg ott nem elérhető a ChatGPT, de VPN és külföldi telefonszám segítségével kerülik meg a korlátozásokat, és most mindenki be akarja építeni a technológiát a termékeibe, vagy rivális megoldást indítani. Az OpenAI modelljei igazából elérhetőek ott is, és most minden technológiai megoldásba hasonlót akarnak tenni, valamint beérni az amerikai AI-t. Emiatt a legtöbb nagy kínai tech cég el is indította a saját fejlesztéseit. Ezeket Kína közvetlenül is segíti, támogatja.

Azóta történt

Előzmények