Microsoft: AI írja a kódot a programozók helyett

A Microsoft szerint kifizetődő lesz, hogy annyira a mesterséges intelligenciára építenek, és nem csak a ChatGPT miatt. Ugyanakkor nem mentes a botrányoktól sem a generatív AI.

A Microsoft a napokban arról döntött, hogy újabb dollármilliárdokat fektet abba, amitől a Google fél: ez pedig az OpenAI ChatGPT nevű chatbotja, és gyakorlatilag a Bing jövőbeli verziója is erre épül majd.

A redmondi cég itt még nem végzett: a befektetőket azzal nyugtatja, hogy a mesterséges intelligenciára való nagy építésük még a gazdasági nehézségek közepette is kifizetődő lesz.

Erre példaként egy ritkán emlegetett eszközt, a GitHub Copilotot hozták fel: ez ugyanis egyre népszerűbb. Lényegében AI írja a kódot a programozók helyett.

Az eszköz tavaly júniusban vált elérhetővé, egy hónap alatt 400 ezer előfizetőt szerzett. Azóta több mint 1 millió ember használta.

A Microsoft szerint az emberek fizetnek majd a generatív AI tudásáért, amely képes szöveget, műveket, képeket vagy akár programkódokat parancsra előállítani, miután nagy adatmintából tanult.

Persze a Copilot még nem teszi feleslegessé a programozókat, a kód 35-40 százalékát írja meg egyelőre, évi 100 dollárért. A Copilot is az OpenAI technológiájára épít, ahogy a ChatGPT. Utóbbi szintén képes kód írására, és elérhető lesz a Microsoft felhőjéből. Ezt már több mint 200 ügyfél használja is, többek között nagy újságok tervezik bevetni cikkíráshoz, fordításokhoz.

Ennek kapcsán persze akadnak botrányok is: nemrég az derült ki, hogy az OpenAI olcsó kenyai munkaerőt alkalmazott kényes tartalmak (például gyermekek szexuális bántalmazása, nemi erőszak és állatkínzás, stb) felcímkézésére. Nem segít a témán, hogy a CNET mesterséges intelligencia által generált cikkeiről pedig kiderült, hogy dugig vannak súlyos ténybeli hibákkal, ráadásul a szoftver erősen plagizál: rivális oldalakról és magáról a CNET-ről is lopott össze és konkrétan másolt is tartalmakat, ez a szerkezetből és fogalmazásból is kiderült. Emiatt felfüggesztették a használatát.

Azóta történt

Előzmények