Közel három év után szabadon engedték a Huawei csúcsvezetőjét

Az USA-ban nem mindenki fogadta örömmel a megegyezést, több politikus is a kínaiak előtti kapitulációnak tekinti a lépést.

Az IT café is többször beszámolt Meng Wanzhou, a Huawei pénzügyi vezérigazgatójának ügyéről, mely most valószínűleg végpontjához érkezett, némileg oldva így az USA és Kína közötti feszültséget.

Menget amerikai kérésre 2018 decemberében vették őrizetbe a vancouveri nemzetközi repülőtéren, mivel azzal vádolták meg az USA-ban, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül 2009 és 2014 között kereskedelmi tevékenységet folytatott Iránnal, így ezzel megszegte az amerikai-európai embargót. E lépés a kínai kormány erős rosszallását váltotta ki. A kanadai felügyelet alatt álló, mozgásában nyomkövetővel korlátozott vezérigazgató kiadatását később kérték az amerikai hatóságok.

Pénteken derült ki, hogy az amerikai ügyészség „halasztott büntetőeljárási megállapodást” kötött Menggel. Ebben a Huawei vezérigazgató vállalta a felelősséget a szabályszegő üzleti gyakorlatban játszott szerepéért, így az USA már nem ragaszkodik a kiadatásához, és hogy személyesen álljon bíróság elé az Egyesült Államokban. Ugyanakkor az ügyészség azt is közölte, lesz tárgyalás az ügyben, a Huawei elleni vádakat fenntartják, és a vállalat képviselőinek bíróságon kell magukat megvédeniük.

A brooklyni szövetségi bíróságon folyó meghallgatáson Meng online vett részt, és nem vallotta magát bűnösnek.

A híradások szerint Meng Wanzhou – aki egyébként a Huawei alapítójának, Ren Zhengfeinek a lánya – egy Sencsenbe tartó repülőgépen már el is hagyta Kanadát.

Bár a történéseket sem a kínai kormány, sem a Huawei nem kommentálta mindeddig, az alku hírére Kína is lépett, és szabadon engedték azokat a kanadai állampolgárokat, akiket megtorlásként tartóztattak le még 2018-ban (hogy ez bosszú lett volna, az a kínai kormány mindvégig tagadta) – az érintettek már haza is utaztak Kanadába. Az egyiküket, Michael Spavor üzletembert egyébként a múlt hónapban hatalmas kanadai felháborodást kiváltva 11 év börtönre ítélték kémkedésért.

Azóta történt

Előzmények