Teljesen ellehetetlenítené a Huawei működését az USA

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború legnagyobb vesztese vitathatatlanul a Huawei, amely cégnek a működése az elmúlt években igencsak meg lett nehezítve. Bizonyos szempontból viszont még működnek, részben annak köszönhetően, hogy az USA vállalatai kaphatnak exportengedélyt a Kereskedelmi Osztálytól, így üzletelhetnek a kínai, tiltólistán szereplő gyártóval.

A Reuters riportja szerint a héten leköszönő Trump-adminisztráció a Xiaomi múlt heti célbavétele után egy extra meglepetést tartogat, amelynek keretében megvonják az amerikai cégeknek kiállított kereskedelmi licencek egy részét, így a Huawei több partnert veszíthet. Arról nincsenek pontos adatok, hogy mely vállalatok az érintettek, de az biztos, hogy a kínai gyártó dolga alaposan meg lesz nehezítve, hiszen a beszállítóik nélkül a megmaradt üzleteik is veszélybe kerülnek.

A Reuters úgy tudja a Kereskedelmi Osztály számottevő mennyiségű, exportra vonatkozó licenckérelmet tagad meg, illetve legalább egy korábbi engedélyt visszavon. Ugyanakkor az említett újság egyik forrása úgy tudja, hogy nyolc licencről van szó, amelyek négy céget érintenek. Ezek között állítólag ott van az Intel is.

Továbbra is nagy kérdés, hogy az új elnök, Joe Biden hogyan áll majd hozzá az ügyhöz, de rövidebb távon valószínűleg nem lesz semmi változás, és a Huawei-nek továbbra is az USA technológiáitól való függetlenedésre kell fókuszálnia.

Azóta történt