Az USA kérni fogja a Huawei-vezető kiadását

Az Egyesült Államok hamarosan hivatalosan is kiadatási kérelemmel fordul Kanadához, hogy adják át nekik a Huawei egyik vezetőjét, az ott letartóztatott Meng Wanzhou-t – közölte a kanadai Globe and Mailben megjelent interjújában Kanada amerikai nagykövete. David MacNaughton azt nem mondta el, hogy a kérelmet mikor nyújtja át az amerikai kormány, de ennek napokon belül meg kell történnie, ugyanis január 30-án jár le az előírt 60 nap, és ha addig nem kérik a kiadását, akkor a kanadai hatóságok szabadon fogják engedni a több mint kétmilliárd forintnyi óvadék ellenében szabadlábon védekező Wanzhou-t, aki jelenleg férje vancouveri házában tartózkodik, és igen korlátozottak a mozgási lehetőségei. Ha a kérelem megérkezik, a kanadaiaknak 30 napjuk marad arra, hogy eldöntsék: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján elrendelik-e a kiadatást.

A kínai kormány rosszallása miatt nagy politikai vihart kiváltó letartóztatás december 1-jén történt: a vezetőt amerikai kérésre azért vették őrizetbe, mivel azzal vádolják, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül 2009 és 2014 között kereskedelmi tevékenységet folytatott Iránnal, így ezzel megszegte az amerikai-európai embargót. Mivel Kínában letartóztattak két kanadai állampolgárt, illetve egyet drogcsempészetért halálra is ítéltek, a két ország közötti viszony igen feszült. (A nagykövet ezzel kapcsolatban elégedetlenségét fejezte ki, mondván, hogy az USA gerjeszti a feszültséget, és a kanadai polgárok fizetik meg az árát.)

A nagykövet bejelentését sem a Huawei, sem az amerikai igazságügyi minisztérium nem kommentálta érdemben.

Még tovább bonyolítja a viszonyokat, hogy egy korábbi kanadai nemzetbiztonsági vezető szintén tegnap nyilatkozott a Huaweiről, és véleménye szerint Kanadának is bojkottálni kellene a kínai vállalat távközlési termékeit mindaddig, amíg alaposan át nem vizsgálják őket, hogy nemzetbiztonsági szempontból nem kockázatosak-e. Ez már korábban is felmerült, és erre reagálva a kínai nagykövet elmondta, hogy egy esetleges korlátozás szankciókkal járhat országa részéről.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények