Az USA kérni fogja a Huawei-vezető kiadását

A kanadai nagykövet úgy véli, hogy az amerikai letartóztatási kérés miatt ők fizetnek meg, ártatlanul. Diplomácia, politika és üzlet szoros összefonódása.

Az Egyesült Államok hamarosan hivatalosan is kiadatási kérelemmel fordul Kanadához, hogy adják át nekik a Huawei egyik vezetőjét, az ott letartóztatott Meng Wanzhou-t – közölte a kanadai Globe and Mailben megjelent interjújában Kanada amerikai nagykövete. David MacNaughton azt nem mondta el, hogy a kérelmet mikor nyújtja át az amerikai kormány, de ennek napokon belül meg kell történnie, ugyanis január 30-án jár le az előírt 60 nap, és ha addig nem kérik a kiadását, akkor a kanadai hatóságok szabadon fogják engedni a több mint kétmilliárd forintnyi óvadék ellenében szabadlábon védekező Wanzhou-t, aki jelenleg férje vancouveri házában tartózkodik, és igen korlátozottak a mozgási lehetőségei. Ha a kérelem megérkezik, a kanadaiaknak 30 napjuk marad arra, hogy eldöntsék: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján elrendelik-e a kiadatást.

A kínai kormány rosszallása miatt nagy politikai vihart kiváltó letartóztatás december 1-jén történt: a vezetőt amerikai kérésre azért vették őrizetbe, mivel azzal vádolják, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül 2009 és 2014 között kereskedelmi tevékenységet folytatott Iránnal, így ezzel megszegte az amerikai-európai embargót. Mivel Kínában letartóztattak két kanadai állampolgárt, illetve egyet drogcsempészetért halálra is ítéltek, a két ország közötti viszony igen feszült. (A nagykövet ezzel kapcsolatban elégedetlenségét fejezte ki, mondván, hogy az USA gerjeszti a feszültséget, és a kanadai polgárok fizetik meg az árát.)

A nagykövet bejelentését sem a Huawei, sem az amerikai igazságügyi minisztérium nem kommentálta érdemben.

Még tovább bonyolítja a viszonyokat, hogy egy korábbi kanadai nemzetbiztonsági vezető szintén tegnap nyilatkozott a Huaweiről, és véleménye szerint Kanadának is bojkottálni kellene a kínai vállalat távközlési termékeit mindaddig, amíg alaposan át nem vizsgálják őket, hogy nemzetbiztonsági szempontból nem kockázatosak-e. Ez már korábban is felmerült, és erre reagálva a kínai nagykövet elmondta, hogy egy esetleges korlátozás szankciókkal járhat országa részéről.

Azóta történt

Előzmények