Nemzetbiztonsági fenyegetésnek ítélte Amerika a Huawei-t

A szakemberek szerint Joe Biden is követi elődje példáját, és keménykezűen lép fel Kína növekvő technológiai szerepével szemben.

Nemrég derült ki, hogy a Joe Biden elnök vezette amerikai kormány még tovább szigorított a Huawei-jel szemben, és a céggel kapcsolatos korábbi licencmegállapodásokat is még tovább korlátozta.

Ezt követően az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) közleményben tudatta, hogy öt kínai technológiai céget is elfogadhatatlan mértékű nemzetbiztonsági kockázatként jelöltek most meg. Ezek a következők: Huawei, ZTE, Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology és Dahua Technology.

Az FCC elnöknője szerint ez a lista nagy lépés annak irányába, hogy visszaállítsák a bizalmat a kommunikációs hálózataik kapcsán. Hangsúlyozta, hogy a lista útmutatása gondoskodik arról, ne kövessenek el múltbeli hibákat, és ne használjanak olyan eszközöket és szolgáltatásokat, amelyek fenyegetést jelentenek az amerikai nemzetbiztonságra vagy az amerikaiak biztonságára.

Ez a lépés rögtön azután következett, hogy a Biden-kormány tovább szigorított a Huawei-jel szemben, és fokozta a licencmegállapodásokkal kapcsolatos korlátozásokat.

A Huawei alapítója, Zsen Cseng-fej korábban nyíltan és többször hangoztatta, hogy tiszta lapot szeretne Amerikával és a Biden-kormánnyal, szívesen venné, ha az elnök felhívná őt, és beszélnének a mindkét fél számára előnyöket jelentő együttműködésről, és arról, hogy a Huawei teljes mértékben kimarad minden politikai kérdésből. A szakemberek szerint az utóbbi amerikai intézkedések azonban arra utalnak, hogy a Biden-kormány is folytatja a Donald Trump vezetése mellett indított, keménykezű politikát a kínai technológiai szereplőkkel szemben. Kína erőteljesen kritizálta a Biden-kormány múlt hét végén bevezetett újabb szankcióit a Huawei-jel szemben, a kínai külügyminisztérium szerint ez a lépés nem csak a két ország, de az egész világ számára technológiai és kereskedelmi gondokat okoz majd.

A szakemberek jelenlegi véleménye az, hogy Biden szorosabban dolgozik majd együtt a szövetségeseivel a Huawei és annak 5G-s térnyerése elleni küzdelemben; eközben pedig barátságosabban viselkedik a nemzetközi partnereivel Európában és a világ többi részén. Biden már egy 2019-es, Foreign Affairs magazinban megjelent írásában azt hangoztatta, hogy Amerikának meg kell erősítenie innovatív szerepét, és egyesítenie kell a világ demokratikus szereplőinek gazdasági erejét, hogy válaszoljon Kína térnyerésére.

Az Európai Unió eközben szoros együttműködést tervez Biden elnökkel, az amerikai és az EU-s közös, valamint Kínával szembeni technológiai stratégiai lépéseket a Transzatlanti Kereskedelmi és Technológiai Bizottság koordinálja majd.

Azóta történt

Előzmények