Megtiltotta a Huawei-be való befektetést a Biden-kormány

Augusztus 2-től 59 kínai vállalatba, köztük a Huawei-be is tilos amerikai tőkét fektetni a Biden-kormány napokban közzétett döntése alapján.

Továbbra sem igazán csökkennek az Amerika és Kína közötti ellentétek, a geopolitikai csatározás újabb lépcsőjeként a napokban Joe Biden új elnöki rendeletben tiltotta meg, hogy bármilyen amerikai befektetésben részesüljön 59 kínai cég, köztük a Huawei.

A döntés értelmében augusztus 2-től tilos amerikai befektetést eszközölni abba az 59 kínai vállalatba, amely a Biden-kormány szerint feltételezhetően kötődik a Kínai Kommunista Párthoz.

A listán szerepel a Huawei, a SMIC chipgyártó, a China Mobile, a Hikvision és rengeteg védelmi cég. Az elnöki rendelet kiadása óta hivatalosan is megerősítették, hogy a következő hónapok során újabb kínai vállalatokat adnak majd hozzá valószínűleg a listához.

Az elnöki rendelet szövegezése alapján Biden a kínai megfigyelési technológia Kínán kívüli használata, továbbá a kínai megfigyelőtechnológia fejlesztése, használata, az elnyomás elősegítése, az emberi jogok elnyomása miatt aggódik.

A szakértők szerint az újabb szankciókkal a Biden-kormány megerősítette a korábbi Trump-kormány által képviselt álláspontot a feltételezett kínai hírszerzési és biztonsági cégekkel szemben.

Azt egyelőre senki nem tudja, hogy a listára kerülhet-e a következő hónapokban  másik kínai mobilgyártó, esetleg közösségi platform vagy üzenetküldővel foglalkozó vállalat.

Azóta történt

Előzmények