Asztali Chrome alkalmazások érkeztek

A Google kellemes ajándékkal lepte meg a Chrome felhasználókat a böngésző ötödik születésnapja alkalmából. Olyan, a böngésző megnyitása nélkül is futtatható – de annak meglétét természetesen feltételező – Chrome alkalmazásokat indított útnak, melyek élő internetkapcsolat nélkül is futtathatók, és (nemsokára) minden olyan operációs rendszeren futtathatók, melyen a Chrome szükséges verziója fut.

A Chrome böngésző alá közel 3 éve lehet különböző webes alkalmazásokat installálni, ekkor jelent meg ugyanis a Chrome OS – amit a Google a Chromebook notebookjain használ – és ekkor nyílt meg a Chrome Web Store is. Az évek alatt rengeteg program készült a böngésző alá, de ezeket nem lehetett offline módban futtatni, valamint a hagyományosan telepített szoftverekhez hasonlóan direkt az asztalról, a böngésző megnyitása nélkül futtatni. A most megjelent új alkalmazásokat a Chrome Web Store „For Your Desktop” menüpontja alatt lehet megtalálni, és telepítésük után nem csak a böngésző alkalmazásai között fognak megjelenni, hanem a Chrome által az asztalon és a tálcán létrehozott Chrome App Launcherben is.

Az indítóközpontból (amit a Chrome-ra fejlesztők már ismerhetnek egy ideje) természetesen bármelyik Chrome alkalmazást elindíthatjuk, de az új, asztali alkalmazások nem a böngészőben fognak megjelenni, hanem a hagyományos asztali szoftverekhez teljesen hasonló, önálló ablakban és kezelőfelülettel. Az új alkalmazások hozzáférhetnek többek között a perifériákhoz, a lokális tárhelyekhez, a GPU-hoz és a Bluetooth-hoz is. Kis üröm az örömben, hogy egyelőre még csak a Windows és Chrome OS alatt érhetőek el az új alkalmazások, a linuxosoknak és maceseknek még hat hetet várnia kell, amíg operációs rendszerükre megérkezik a Chrome új, 30-as verziója. Mivel az alkalmazások Chrome specifikus kódot használnak, futtatásukhoz mindenképpen szükséges a legújabb verziójú Chrome megléte.

A Chrome desktop alkalmazások automatikusan frissülnek a háttérben, és a velük készített vagy módosított fájljainkat a felhőbe vagy számítógépünk háttértárára egyaránt elmenthetjük. A különböző gépek közötti munkát a webes alkalmazásoktól már megszokott módon folyamatos szinkronizáció könnyíti meg.

A Google célja ezzel az újdonsággal egyértelmű: versenyképes, mindennapi használatra és munkára alkalmas, az állandó internetkapcsolat kényszerétől mentes – de ugyanakkor a webes alkalmazások előnyeit kihasználó – rendszerré tenni a Chrome OS-t. „Nem akarjuk, hogy az emberekben kérdések merüljenek fel azzal kapcsolatban, hogy ez a megfelelő termék számukra” – mondta Brian Rakowksi Chrome-ért felelős alelnök. A Chrome jelenleg magasan a legnépszerűbb böngésző a piacon 42 százalékos részesedésével, és egyben hatalmas lehetőség a Google számára, hogy kézenfekvő és könnyen elérhető megoldást kínáljon a fejlesztőknek a különböző operációs rendszerek által jelentett állandó problémára. A rengeteg Chrome felhasználó potenciálisan hatalmas, egységes célközönséget jelenthet a szoftverfejlesztőknek, akiknek többé nem kéne törődnie azzal, hogy Windowsra, OS X-re és Linuxra is megírják alkalmazásaikat. A Google ráadásul így az eddigieknél sokkal komolyabb programokat is kínálhatna a Chrome Store-ból, amik könnyedén együttműködhetnének más Chrome-os webes alkalmazásokkal.

Autodesk Pixlr Touch Up
Autodesk Pixlr Touch Up

A Chrome csapat elmondta, hogy a közeljövőben nem várható a technológia mobilos változata, egyelőre minden erőforrást az asztali megoldásra fókuszálnak, mert ez a legfontosabb, ha valódi alternatívája kívánnak lenni a hagyományos asztali operációs rendszereknek.

Azóta történt

Előzmények