Nem akarnak animált WebP-t a Blink fejlesztői az animált GIF helyett

A CNET nemrég már írt róla, hogy a Google Chrome és WebP mérnökcsapata nem tud közös nevezőre jutni a fájlformátum szerepéről a böngésző új motorjában. A vitát nem a statikus, hanem az animált változat okozza – az álló WebP képekkel egyik félnek sincs baja, sőt, a cég szerint a formátum bevezetése óta naponta több terabyte sávszélesség-használatot spórolnak meg vele.

Az animáltWebP esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet. A WebP mérnökök szeretnék, ha az új Blink motorba bekerülne az animált WebP támogatás, hogy később kiváltsa az animált GIF szerepét, a Chrome-ot fejlesztő csapat azonban egyelőre nem akar kötélnek állni. A WebP ugyan jóval helytakarékosabb, mint a GIF, a JPG vagy a PNG, de ugyanakkor jóval erőforrás-igényesebb az enkodólási és dekódolási folyamat. Így pedig a Chrome mérnökök szerint nem lenne igazán jó alternatíva, mert végeredményben gyakorlatilag ugyanott lennének, mint az animált GIF-fel.

Sokak szerint a helyes irány valamilyen alacsony számítási kapacitást és sávszélességet igénylő videóformátum használata lenne a helyes irány, hiszen „ha már az egész világot megpróbáljuk meggyőzni valami új dolog használatáról, akkor miért ne lehetne az a videó, egyszersmint pontot téve az ügy végére” – mondta az egyik Google mérnök. Egy teszt szerint szerint például a VP8 formátum alig eredményez nagyobb fájlokat az animált WebP-nél, miközben sokkal kevésbé terheli le a processzort.

Azóta történt

Előzmények