A Google lelövi a Chrome Frame-et

A Chromium hivatalos blogjában jelentette be Robert Shield fejlesztőmérnök, hogy a nagy vitákat kiváltó Chrome Frame kiegészítő támogatást a vállalat hamarosan megszünteti.

Annak idején az IT café is beszámolt róla, hogy a Frame projektjét a Google még 2009-ben indította, meghirdetett célja a régi Microsoft-böngészők „feljavítása” volt. A Chrome Frame telepítése után a felhasználók az Internet Explorer 6-os, 7-es és 8-as verziójában a Google böngészőjének WebKit megjelenítő, illetve V8 nevű JavaScript-motorját futtathatják. A Google indoklása szerint azért elengedhetetlen egy ilyen plug-in, mert egyrészt szükség van az IE sebességének növelésére, emellett pedig a Chrome Frame szabványkövető, nem úgy, mint az Explorer, s az általa adott támogatás (pl. HTML 5) nagy segítséget nyújthat a webfejlesztőknek.

A Microsoft természetesen nem fogadta kitörő örömmel a Frame megjelenését, de nem is akadályozták meg a használatát. Ugyanakkor a Google partnere, a Mozilla is elítélte a fejlesztést.

A Frame egyébként nem mondható kitörő sikernek, az átlagfelhasználók nemigen hallottak róla, a vállalati szférában pedig a felmerülő kockázatok miatt nem használták.

A blog szerint lépésük annak köszönhető, hogy négy év alatt jelentősen megváltozott a böngészőpiac, már nincs szükség ilyen átmeneti megoldásra.

A Frame támogatása 2014 januárjában szűnik meg.

Azóta történt

Előzmények