Új leképző motorra vált a Google Chrome

A Google tegnap a Chromium blogon jelentette be, hogy a jövőben új leképző motorra, a Blinkre vált az eddig használt WebKitről. A Chromium a többi WebKit-alapú böngészőtől eltérő multi-folyamat architektúrát alkalmaz, és a WebKit egyre növekvő komplexitása komoly akadállyá lépett elő nem csak a Chrome, hanem az egész WebKit ökoszisztéma fejlődésében.

„Nem volt könnyű döntés. Tudjuk, hogy egy új leképző motor bevezetése komoly következményekkel járhat az egész világhálóra. Ennek ellenére hisszük, hogy több leképző motor jelenléte – ahogy a böngészők esetében is – felpörgeti az innovációt és idővel jó hatással lesz az egész webes ökoszisztéma egészségére.” – írta Adam Barth szoftvermérnök blogbejegyzésében.

Az Opera nemrég jelentette be, hogy WebKitre vált, míg tegnap ők is közölték, hogy böngészőik a jövőben már a Blinket fogják használni.

A Google és az Opera közös törekvése, hogy a Blink az eddigi WebKitnél sokkal egyszerűbb, letisztultabb és gyorsabb legyen. Alex Komoroske, a Google nyílt web platform csapatának termékmenedzsere a TechCrunch-nak elmondta, hogy a döntést teljes mértékben a fejlesztőmérnökök kezdeményezték,akik úgy érezték, hogy a WebKit komplexitása folyamatosan hátráltatja őket munkájukban. Hozzátette, hogy az együttműködés a többi Webkitben érintett féllel eddig „fantasztikus” volt.

A Google szerint a Blink egyelőre még kevés változást fog hozni a webfejlesztők életébe, és jelenleg főleg a kód egyszerűsítésér (első lépésben becslésük szerint mintegy 4,5 millió sornyi kódot fognak eltávolítani) és az architektúra fejlesztésére fókuszálnak.

A WebKitet 2001-ben az Apple hozta létre a Safari böngészőhöz, a KDE akkori nyílt forrású és a Konquerorban használt KHTML motorjának módosításaként. 2005-ben nyílt forrásúvá tette, és ezt követően a Google ezt használta a Chrome-hoz. A Chrome mára a legnépszerűbb böngésző lett a piacon egyharmadot bőven meghaladó részesedéssel, így érdekes lesz látni, hogy az új motor milyen hatással lesz majd a böngészőpiacra.

Talán véletlen egybeesés, hogy a Mozilla is most jelentette be, új böngészőmotort fejleszt a Samsung támogatásával, mindenesetre a böngészők elmúlt években sem éppen tétlenségéről híres területe újból komoly változások előtt áll.

Az átállás során a Google a kompatibilitás megőrzése érdekében szorosan együttműködik az érintett felekkel. Arról, hogy a Chrome Blink motoros verziója mikortól lesz elérhető a szélesebb nyilvánosság részére, még nem közöltek információt.

 

Azóta történt

Előzmények