Felzabálják az áramot az adatközpontok

Az amerikai áramszolgáltatók arra készülnek, hogy elképesztő mértékben nő meg az adatközpontok energiaigénye. Mindez a nagy AI-fejlesztéseknek is köszönhető.

Míg az elmúlt években sokan aggódtak amiatt, hogy mennyire sok áramot emésztenek fel a különböző kriptomegoldások, -projektek, addig elmondható, hogy az AI és az ehhez kötődő újítások, számítási igények ezt a többletfogyasztást egészen új szintekre repítik (az EV-kről már nem is beszélve).

A jelentések szerint az amerikai áramszolgáltatók súlyos nehézségekre készülnek, ugyanis az adatközpontok energiaigénye elsöprő mértékben növekszik majd, köszönhetően többek között az AI-funkciók kiszolgálásával.

Az eladási jóslatokat a többszörösére emelhetik, 10-ből 9 amerikai áramszolgáltatónál a növekedést az adatközpontok biztosítják, emiatt azonban a terveket, tervezést át kell alakítani.

Elemzők szerint a növekedés gyorsan robban majd be, a 2023-as 15 TWh-s értékről az idei évre pedig 46 TWh-ra emelkedik globálisan a használat. Azt is mondják, hogy az adatközpontokat az energiafelhasználás szempontjából malacoknak lehet tekinteni, de mostantól inkább elefántnak.

2030-ra az amerikai adatközpontok energiaigénye 50 GW fölé emelkedhet a tavalyi 21 GW-ról, pedig tavaly még csak 35 GW-tal számoltak.

A helyzeten nem segít, hogy egyre jobban beindul az amerikai gyártóipar és a közlekedés elektromossá tétele. Sok szolgáltató már most példa nélküli növekedéseket tapasztal.

A világ legnagyobb cége, amely megújuló energiára épít, a NextEra Energy olyan adatközpontokkal is foglalkozik, amelyek fogyasztása több mint 3 GW, vagyis közel egész Minnesota lakosságát kiszolgálnák ebből.

Az aggodalmak szerint az amerikai áramipar nem tud majd elég gyorsan válaszolni a keresletrobbanásra, többek között azért, mert a projektek nem készülnek el elég gyorsan, pedig már így is sok téren lemaradásban voltak.

Egyes politikusok aggódnak, hogy az adatközpontok mekkora terhelést jelentenek az energiahálózatra és emissziós szempontból, ráadásul eközben van, hogy gazdaságilag nem is hoznak előrelépést az adott régióban (Georgia államban például több adómentességet is megszüntettek, mert nem teremtettek elég állást az adatközpontok). Így végeredményben egyes régiókban csak fenyegetést jelentenek az áramellátásra.

Azóta történt

Előzmények