Gond lehet az áramhálózatok elleni támadásokból

Két napos tesztet tartott az USA-ban a NERC, a fizikai és a kibertámadásokból ugyanis egyre nagyobb gond lehet az áramhálózatok és a kritikus infrastruktúra területén.

Ausztrália szerint a hackerek rászálltak a kritikus infrastruktúrára, de emiatt sok más ország is aggódik, a trend pedig egyértelmű.

Hirdetés

Az USA-ban a NERC emiatt két napos szimulációt tartott az energiaszektor szereplőivel (több mint 250 résztvevővel) a múlt héten, stressztesztnek vették alá őket. Így derítették ki, vészhelyzetben mit lépnének, továbbá milyen helyreállítási terveik vannak fizikai és kibertámadások esetén.

Az USA számos területén olyan eseteket, támadásokat, vandalizmust tapasztaltak az utóbbi időben, amelyek hatására ezrek maradtak áram nélkül.

A NERC szerint egyre nagyobb az áramhálózatra leselkedő kiberfenyegetettség, amit csak fokoznak a geopolitikai események, az újabb és újabb sérülékenységek, technológiai váltások, az egyre ügyesebb kiberbűnözők.

A Federal Energy Regulatory Commission szerint egy jól szervezett fizikai és/vagy kibertámadás a hideg idővel együtt nagyon súlyos hatást érhet el.

A NERC már korábban szorgalmazott olyan szabványokat, amelyek mérsékelnék a felhőre és az AI-megoldásokra való átállásokból eredő kockázatokat, de a kiberbiztonsági képzéseket is elengedhetetlennek tartják.

Azóta történt

Előzmények