Nem bírják kiszolgálni az AI energiaigényét

Az amerikai elektromos hálózat nem bővül elég gyorsan ahhoz, hogy az AI nagy energiaigényét kiszolgálja.

Egy eheti energiakonferencián a cégvezetők egybehangzó véleménye az volt, hogy az amerikai elektromos hálózatok nem bővülnek elég gyorsan ahhoz, hogy az AI rohamtempóban növekvő, nagy energiaigényét kiszolgálják. Így az adatközpontok üzemeltetői néha megkerülik a szolgáltatókat.

Az elhangzottak szerint az új projektek hálózathoz csatlakoztatását törvények, engedélyeztetési eljárások, környezetvédők és közösségi csoportok perei nehezítik, mindez pedig az energiacégek nyereségére is fenyegetés.

A késlekedések miatt az adatközpontos cégek gyakran közvetlenül az áramtermelőkkel szerződnek vagy saját kapacitást építenek ki. Az Aligned például a világ egyik legnagyobbja, 2,5 gigawatt kapacitással, az elmúlt éveket földvásárlással töltötte. Állításuk szerint most azt kergetik, hol van áram. Ennek érdekében kis moduláris reaktorokat vagy fejlesztés alatt álló nukleáris energiarendszert fontolgatnak, de a szolgáltatókkal is dolgoznak.

Az energiacégek szerint nehéz az ilyen AI-cégek igényeit kiszolgálni, egy ChatGPT-szerű chatbotnak ugyanis tízszer annyi energiára van szüksége, mint a Google keresőnek.

Mivel nehéz gyorsan kiépíteni bármit, ezért a tech cégek maguk igyekeznek bevásárolni, az energiaszolgáltatók haladását pedig is nehezíti, hogy megújuló energia iránti követelményeket is előírnak a törvények.

Azóta történt

Előzmények