Kapnak egy akkumulátor-újrahasznosítót a lengyelek

Az EU szeretné, ha az EV-k akkumulátoraiból egyre többet hasznosítanának újra Európán belül, egy lengyel városban most létre is jön egy ilyen újrahasznosító üzem.

Az amerikai Ascend Elements és a lengyel Elemental Strategic Metals közös vállalkozás keretében kezdi el az EV-akkumulátorok újrahasznosítását, ehhez pedig Lengyelországban építette meg az első üzemét a két fél. A másodikat Németországba tervezik, az évi 25 ezer tonnányi akkut hasznosít majd újra.

A befektetések részleteiről nem beszéltek, de az AE Elemental EU-s és helyi támogatásokat is szeretne. Az EU előírta, hogy a következő évtizedben egyre nagyobb arányban kell újrahasznosítani az EV-akkumulátorokban lévő anyagokat. A cégek szerint ehhez komoly befektetések és infrastruktúra kellenek.

Az első ilyen üzemnek Zawiercie ad otthont, évi 12 ezer tonna akkumulátort tudnak újrahasznosítani, ami úgy 28 ezer autót jelent. Az akkuk összezúzása után kivonják a lítiumot és más anyagokat, hogy új EV-kben használják azokat.

Az Ascend eddig 700 millió dollárnyi tőkét vont be, az USA-tól pedig kapott 480 millió dollárt – üzeme már van Georgiában, épül továbbá Kentuckyban is. A lengyel cég eddig 290 millió dollárnyi tőkét szerzett.

Azóta történt

Előzmények