Afrikában fektet le új kábelt a Facebook

Mark Zuckerberg ezeket a projekteket általában jószolgálati küldetésként mutatja be, de azért ez kőkemény üzlet is.

A vállalat ma jelentette be, hogy egy konzorcium résztvevőjeként az év végéig körülbelül 800 kilométernyi optikai kábelt fektetnek le Ugandában, és az új hálózattól azt remélik, hogy három millió ember számára biztosít minőségi és gyors internetelérést.

Hirdetés

A befektetésnek azonban van egy másik, igen fontos motivációja is: a Facebook Afrikában több helyen is kialakít saját mobilhálózatokat, és a helyi szolgáltatókkal – az indiai bázisú Airtel, illetve az afrikai BCS – együtt most megépítendő vezetékes hálózat jelentős támogatást nyújt majd a bázisállomásaik számára. Azt is közölték, hogy „nyitottak” más szolgáltatók felé is, hogy hasonló projekteket indítsanak.

Arról nem adtak ki információkat, hogy a konzorciumi szerződés alapján ki milyen arányban száll be pénzzel a munkába, illetve, hogy a bevételeken milyen módon osztoznak.

A Facebook az egész világon végez infrastruktúrafejlesztést az ilyen szempontból lemaradt területeken – főként a mobilhálózatokra koncentrálnak, de az adottságoktól és a lehetőségektől függően a vezetékes hálózatok kiépítését is támogatják. E törekvés több-kevesebb sikerrel jár, például Indiában megpróbálkoztak az ingyenes szolgáltatással is, de az ottani távközlési felügyelet ezt a netsemlegesség megsértésére hivatkozva megtiltotta. De próbálkoznak drónokkal is, e technológia fejlesztése jelenleg a korai tesztfázisban jár.

Azóta történt

Előzmények