Letiltották a Facebook ingyenes szolgáltatását

Tavaly az IT café is beszámolt arról, hogy a Facebook kezdeményezésére létrejött, az Ázsia, Afrika és Latin-Amerika szegényebb rétegeit célzó Internet.org platform sok kritikát kapott zártsága és kommunikációja miatt, és a vállalat hiába tanúsított együttműködési készséget, az ellenzők szaporodtak.

Hirdetés

Az internetsemlegességre hivatkozva különösen harcosan támadták a Free Basicset Indiában, ahol helyi távközlési felügyelet már decemberben ideiglenes tiltást rendelt el. Ennél azonban most továbbmentek: egy széles körű vizsgálat eredményeire támaszkodva új szabályok megalkotásával véglegesnek tűnő módon letiltották a szolgáltatást.

A szolgáltatás lényege, hogy a Facebook együttműködési megállapodások megkötése után ingyenes hozzáférést biztosított bizonyos weboldalakhoz (például néhány helyi híroldal, időjárás-előrejelzés, BBC, Wikipedia, egészségügyi szolgáltatások stb.).

Az új szabályok értelmében a szolgáltatók nem kínálhatnak a tartalom alapján minősítve különféle árszabású hozzáféréseket, ilyen szerződéseket nem köthetnek.

Hivatalos kommentár a Facebooktól még nem érkezett. Az biztos, hogy a vita tovább tart azok között, akik az egyik oldalról a piaci semlegesség érdekében küzdöttek a Free Basics ellen, illetve azok között, akik szerint ez a minimális ingyenes hozzáférés sokat segít azoknak, akik ugyan hozzájutnak olcsó okostelefonokhoz, de a szolgáltatásokra már nincs pénzük.

Azóta történt

Előzmények