Együtt épít szupergyors kábelt a Facebook és a Google

Az új összeköttetés rekordot fog dönteni, nagyobb kapacitású lesz, mint a legújabb, már működő kábelek.

A hivatalos blogon jelentette be Brian Quigley, a Google hálózatfejlesztésért felelős vezetője, hogy egy, a Facebookot is a tagjai közé számláló konzorcium résztvevőjeként új tenger alatti távközlési kábelt fognak lefektetni, mely Los Angelest és Hongkongot köti össze.

A két nagy internetes cégen kívül még a China Soft Power Technology leányvállalatának tulajdonában lévő Pacific Light Data Communication, valamint az ez utóbbihoz tartozó, a technológiát biztosító TE SubCom vesz részt abban a munkában, mely a közel 13 ezer kilométer hosszú, maximálisan 120 Tbp/s kapacitású kábelt hozza létre.

A PLCN nyomvonala
[+]

A Pacific Light Cable Network (PLCN) névre keresztelt összeköttetés a már szép számú csendes-óceáni kábelek közül ezzel a legnagyobb teljesítményt nyújtja majd, mely a nemrég megnyitott, szintén a Google közreműködésével megépített FASTER-t, valamint a frissen átadott, az Alcatel-Lucent közreműködésével elkészültet is felülmúlja (ezek kapacitásának a duplája). A Google egyébként ezzel a hatodik nagy kábelfektetési projektbe szállt be, a FASTER mellett korábban befektetői voltak a Unity, az SJC, a MONET és a Tannat márkanevű vállalkozásoknak is.

Az öt párból álló, szálanként egyenként 24 Tb/s-os kábel kiépítése előreláthatólag 400 millió dollárba kerül majd, két év múlva, 2018-ban tervezik üzembe helyezni. A befektetők egyenlő arányban osztoznak a szálpárokon.

Azóta történt

Előzmények