Hamarosan kész a Microsoft és a Facebook szuperkábele

A legújabb technológiával készülő összeköttetés kiemelkedően gyors lesz, és várhatóan jövő éve elején lesz üzemképes.

A kiépítést végző konzorcium – melynek legfontosabb tagjai a Microsoft, a Facebook és a Telefónica – pár napja bejelentették, hogy a Virginia Beach-et és Bilbaót összekötő, az Atlanti-óceán mélyén húzódó, 6600 kilométeres új távközlési kábel megvalósítása fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a szokásosnál sokkal gyorsabban, mintegy két év alatt végeztek a lefektetési munkával.

Marea
[+]

A 2016 óta épülő, Marea nevet kapott kábel különösen gyors adatátvitelt képes majd biztosítani, 160 terabit/sec lesz a sebessége, ami praktikusan bemutatva annyit jelent, hogy a nyolc pár szál maximális terhelés esetén egyidejűleg 71 millió HD minőségű videóadás streamelését is meg tudja oldani.

A Marea természetesen az egész világon javítja a minőséget, de a nagy IT-vállalatok főként azért szálltak be befektetőként, mivel mind a Facebooknak, mind a Microsoftnak kiemelt adatközpontjai találhatóak az USA keleti partján, Virginiában – ahogy az Amazonnak is.

Marea
[+]

Mindez annak a mostanra egyre erősebb trendnek a jele, hogy az internetes szolgáltatásokat kínáló nagyvállalatok egyre inkább megjelennek a kábelpiacon is, hogy ne egyszerű bérlők, hanem befektetők, előnyben részesítettek és kontrollt gyakoroló tulajdonosok is legyenek a nagy távközlési kábeleknél.

A Spanyolországba érkező, de innen északra és délre is további hubokhoz csatlakozó kábel a tervek szerint 2018 elején áll munkába.

Azóta történt

Előzmények