Bezárta a rendőrség az egyik legnagyobb torrentoldalt

Az ukrán hatóságok, feltehetően politikai okokból, bezáratták a Demonoid BitTorrent-tracker oldalt – tudósított az eseményről a TorrentFreak.

A nemrég masszív túlterheléses támadást (DDoS) átélt oldal szerverei Ukrajna legnagyobb adatközpontjában, a ColoCALL-ban voltak, és egy belső forrás szerint a rendőrök másolatot készítettek a tárolt adatokról, majd zárolták a gépeket. Egyes eszközöket le is foglaltak, ám a maradék már nem működik tovább, egyrészt mert technológiailag ez nem lehetséges, másrészt pedig mivel az adatközpont felbontotta a szerződését az üzemeltetőkkel. Az ügy érdekessége, hogy a tudósítás szerint az oldal gazdái blokkolták az ukrán IP-címeket, hogy ne kerüljenek összeütközésbe a helyi hatóságokkal, akik ennek ellenére felléptek ellenük. A lépés hátterében valószínűleg az áll – legalábbis egy, a belügyminisztériumban dolgozó forrás szerint –, hogy Valerij Horoskovszkij miniszterelnök-helyettes hivatalos útra indult az Egyesült Államokba, és a Demonoid bezáratása gesztus az amerikaiak számára, akik már rég üldözik az oldalt. Nagyon valószínű, hogy a két héttel ezelőtti DDoS mögött is kormányzati megrendelés állhatott.

Habár az e területen legnagyobbnak tartott szolgáltató kiütése nagy vihart kavart, egyes szakértők rámutattak, hogy a Demonoid tartalmának sok mentése létezik, és ha a jelenleg Mexikóban tartózkodó alapító talál helyet, akkor akár negyedórán belül újra működőképes lehetne az oldal, ám az igazi nagy gond, hogy üzemeltető gárda, az jelenleg nincs.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

Előzmények