- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Az EU betartatja a szabályokat, mindegy, hogy kik vezetik az óriáscégeket
- Tömeges bevetésre kész az új Huawei AI-chip
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
- Asustor NAS
- Videó stream letöltése
- Linux kezdőknek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen NAS-t vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
-
Auratech
őstag
Orosz hölgy hozott egy használt orosz nyelvű W7 laptopot magával a sulinkba-koleszbe amit az előző tulajdonosa, egy egyetemista fiú belakott és warezolt vele rendesen.
Eladás előtt "nem pucolta le". Rajta volt a fél életkéje és a barátnőjét logozó Elite keylogger progi kép-doksi tára.A netre kapcsolódó gép tolta fel(próbálta) a logozott képernyőmentéseket -chat/surf-log.doksik több tucat giga állományait, Az autostartos utorrent pedig telepakolva egy winyóra való letölteni szándékozott cuccal, ami igencsak lefoglalta a sávszélességet, mert fék az nem volt benne. Hamar kilógott a sorból és lett kis riadalom a The Dude piros bogyói közt.
Mivel a lány géphasználatának időbélyegei voltak az utolsók és a logok miatt betelt a C:, talán megneszelhetett valamit a megfigyeléséből (esetleg segítséggel) és besokallva leadta a gépet, ami egy jóféle i5 Dell XPS L502X. Csodálkoztam is, hogy a néni atomerőművel jön...Kissé abszurd volt. A néni a gépet egy lánytól vette egy használt cikk közvetítő boltban, aki túl akart rajta adni asszem 500usd volt az ára(megvenném annyiért).
a néni semmit sem csinált, csak mosolygott
Az orosz nyelvű backup(gyári )lemezen keresztülrágva magam, visszaállítottam a gyári állapotot. Most mindenki örül. A gép frissít...Igor Janik (nem a gerelyhajító) kapott egy levelet tőlem. -
Auratech
őstag
Kedves orosz idős balett mesternő hozza a frissen vett használt laptopját. és a netre szeretne menni. Kapott egy biztonságos hozzáférést, mivel nem láttam a gépet. Fél óra múlva szól, hogy - Интернет, к сожалению, больше не работает! Пожалуйста! -
Ránéztem a vörös képernyőre--Ez könnyen lehetséges, hiszen 250 szálon szippant-tölt a védett vonalamon és folyamatosan scanneli a hálón a portokat. Hát ő nem ért hozzá. Ok. Megnézhetem?
Kb. két hete teletömött utorrent filmekkel, appokkal. A gépben védelem semmi. Csak néhány keylogger, tracker, meg egy lány lenyúlt beszélgetéseinek/scr-mentéseinek 68Gbyte logja. Gondolom kölcsönadta neki, hátha lebukik. Ezek szerint a csaj megneszelt valamit (mivel elfogyott a hely a c-n) és eladhatta, mert a gép egy jóféle i7-es Dell. Állítólag 300Euró volt...
Szóval véletlenül is lehet esély helyzetbe kerülni. Kölcsönadom a lapit, használd csak nyugodtan...Természetesen megoldottam(angolosítás után) és mindenki örül.
Vicces volt, hogy pont ezután a beszélgetés után esett ilyesmi szerda délután. A hölgy ártatlan lett volna, hiába tölt aberrált 3X-es és gyomorforgató csecsenföldi katonai dokumentum film gyűjteményt. Nem néztem bele! (bélyegképek eleget mondtak) Mintha szándékosan ki akartak volna babrálni a gyanútlan vevővel...
A "fellelt" cím-előző tulajdonos birtokosának természetesen küldtem egy nem anonim köszönő levelet, hogy nem hagyja ellustulni már-már lankadó figyelmem...
Már úgy volt, hogy hagyom ezt a fórumot, de mégis leírtam.. -
Ghoosty
őstag
válasz
Auratech #151 üzenetére
Az előbb el kellett sietnem szóval átolvastam megint. Mellébeszélést még tartom.
"A dolgoknak van értékük, amik az adott kultúra, korszak, hely, idő, személy szituáció..mátrixaiban súlyozódnak."
"A jobb meg viszonylagos. A puska lőni jó, ásni rossz."Az ilyen és ehhez hasonló mondatok nekem azt sugallják, hogy pont nem állítható fel fokozat az szórakozás/szabadidő eltöltés típusuk között. Soha nem tudhatod, hogy milyen helyzetben minek veszed hasznát. Keveredtem én olyan társaságba, akik jók voltak filmekben, ezer és egy passzoló idézetet tudtak fejből, egyik oldalról kellemes volt, másik oldalról kellemetlen, mert nem volt meg a filmes tudás, így sokszor csak hallgattam. Ahhoz, hogy meglegyen, hosszú "pisakása" képző tevékenység kellene.
"A műveltség és tájékozottság(dinamikus mintatár), sokoldalúság segít és alkalmassá teszi a személyt, hogy szélesebb spektrumban fogadja be az információt."
Nem tudsz mindenben tájékozott lenni, választani kell. Itt dől el, hogy mit választasz. Tájékozott leszel építészet terén, de kevésbé leszel filmek terén. Tájékozott lehetsz a fizika egyes területein, de nem lesz időd rendesen belemélyedni a tájak szépségébe.
De te mégis megszóltad azt aki a filmek terén igyekszik tájékozott lenni.150
"Színvonal különbség tapasztalható a tárgyszerű megszólalásokban és az érzelmi intelligenciára épülő tapasztalatiság mondataiban."
Amikor pont arra akarlak rávezetni, hogy érzelmek nélkül választ adjál, akkor természetes lesz, hogy kevés érzelmi kapcsolódási pontokat találsz a válaszaimban.
"Érvelése az elhangzottak gyengeségeinek feltárásában bomlik ki, visszakérdez."
Nekem azt tanították, hogy ha nem értek valamit kérdezzek. Gondolom, nem sok tudományos vitán vettél részt, de ha egy érv gyenge, akkor azt pontosítani szokás. (Tudom, hogy ez nem tudományos vita, de szerintem bárhol hasznos dolog.) Gondolom, te ezt negatív tulajdonságnak szántad, de én teljesen pozitívnak érzem.
-
Ghoosty
őstag
válasz
Auratech #150 üzenetére
Esetleg alá is támaszthatnád a vádaskodásaidat, mert bármit kérdeztem, kikerülted a válaszadást. És még velem van a baj???
(#151) Auratech
Ez mellébeszélés.
"A műveltség és tájékozottság(dinamikus mintatár),"
Tájékozott valaki természettudományok terén, de nem tájékozott művészettörténet terén. Akkor ő most rossz ember? Mi a műveltség?
-
Auratech
őstag
A dolgoknak van értékük, amik az adott kultúra, korszak, hely, idő, személy szituáció..mátrixaiban súlyozódnak.
Más ugrani egyet a lépcsőről, más ugyanezt egy olimpiai döntőben tenni a rajtkőről. Azért más, mert a dolgoknak gyakran észlelhetően önmagukon túl és visszaható befolyásuk van a pillanatra, vagy az örökkévalódságra.
A dolgok kapcsolódásaikon keresztül jelentést és jelentőséget kapnak. Emiatt a dolgok az érzékelés és a tudat mintázataiban aktív lenyomatot hoznak létre. Ezt tapasztalásnak is mondhatjuk. Ezek a minták élesednek be, amikor bizonyos mintaazonosságot észlel valaki egy idegen szituációban. A minta sokszor segít az új dolgok gyors megértésében, néha interferál, néha kiolt. Nem tökéletes.
A műveltség és tájékozottság(dinamikus mintatár), sokoldalúság segít és alkalmassá teszi a személyt, hogy szélesebb spektrumban fogadja be az információt. Ez rendkívül pozitív visszacsatolást okoz, amit a megismerés örömének hívhatunk. Emiatt a személy sokkal intenzívebben éli meg lehetőségeit, benyomásait akár ingerszegény környezetben is, mint a gyérebb tapasztalással bíró személy, aki nem képes hangolódni az idegen mintákra mivel azok nem rezdítik meg benső hangoltságát.
A jobb meg viszonylagos. A puska lőni jó, ásni rossz. -
Auratech
őstag
Néha olyan szárnyas fejvadász-érzésem van. Mintha egy tőlem idegen, más gyökerű de intelligens entitás próbálna az emberi világba beilleszkedett személyként működni. Válaszaiban érződik ez. Megszólalásakor pontos lenyomata keletkezik logikája kapcsolódási pontjainak. Érvelése az elhangzottak gyengeségeinek feltárásában bomlik ki, visszakérdez. Ha általánosítás felé hajlik a válasz, egy konkrétumot ragad meg. Ha konkrétnak igyekszik lenni a válasz, általánosításokba hátrál. Absztrakcióiból hiányzik az empátia vonzása. Gyakorlatias, figyelmes de csak részekben lobban. Színvonal különbség tapasztalható a tárgyszerű megszólalásokban és az érzelmi intelligenciára épülő tapasztalatiság mondataiban.
A megszólalás jellegzetesen a befelé menekülő intelligencia frusztrációs feszültségéből kap lendületet és keres logikai kiutakat. A végesség riadalma keresi önigazolásait, kapaszkodóit.
Felnőttben ez kissé infantilis, ifjúban reményt keltő komolyság, kevés érzelmi tapasztalattal.
Off. én beszéltem... -
Ghoosty
őstag
"Én ötödik elem, felsőbbrendű faj."
Én sem azt mondom, hogy ne csináljon az ember semmit, mert mindegy, hogy hogyan halok meg, de miért minősítik sokan más embereket azért, mert mást tartanak fontosnak? Erre vonatkozott az összes kérdésem.
A te válaszod is annyi, hogy szeret élni és közben szeret dolgokat csinálni az ember. De a miért jobb az egyik a másiknál kérdésre nem ad választ. -
-
Ghoosty
őstag
A kérdés az volt, hogy a világ minden tájáról. Akkor nem a kérdésre válaszoltál. (bár tényleg kicsit pontatlan volt a kérdés.)
Az alapvető kérdés az érdeklődési kör/szórakozás hierarchiája, ami Auratech szerint létezik. Szerintem meg teljesen subjektív. Ha valakit feltölt, pihentet vagy csak eltereli a figyelmét a gondjairól, valami akkor nem illik ezért bántani, hogy az nem jó időtöltés. (természetesen, ha közben nem árt másnak/magának)
(#146) hcl
Mi? Konkrétan, objektívan?
(Szabadidőm 90%-a gyerekneveléssel tellik szóval nem igazán van olyanom.)
-
-
Ghoosty
őstag
válasz
Auratech #141 üzenetére
Nem értem, miért kell védeni az asztalosokat? Mondtam én bármi rosszat rájuk? Én csak megemlítettem néhány minimumot, amit ki lehet egészíteni egy csomó más dologgal, köztük azokkal, amiket írtál.
"és bocs a kutyusunk jutott eszembe.. Ő nagyon rugalmas és csak az érdekli, ami éppen változik."
A szövegkörnyezetből kivágva egy mondatot, könnyű máshogy értelmezni.
Ilyet én is tudok:
"Az életem egy rakat szar."
Változtass rajta, nézz szét a világban, elsőnek javaslom a google street view-t, mondjuk Rómát tudom javasolni.Nem meglepő módon nem tudtál válaszolni egyik kérdésemre se, akkor ezek szerint a szórakozás hierarchiája csak szubjektív megítélésen alapul.
(#142) hcl
Értem, akkor szerencsétlen kutató, aki naphosszat azon töri a fejét, hogy hogyan működik a dns, akkor már egy növény színvonalán van, mert ideje nagy részét a laborban tölti, így nincs ideje világot látni?
Otthon nem lehetek kíváncsi egy mikroszkóppal vagy csillagászatra is alkalmas távcsővel? -
-
Auratech
őstag
Az asztalost említő részig n.o..c.o.m.m.e.n.t Az életem egy rakat szar.
"Az én életszemléletem annyi, hogy tudjál annyit a világból, hogy rugalmasan tudjál reagálni a változásokra." ezen röhögtem... és bocs a kutyusunk jutott eszembe.. Ő nagyon rugalmas és csak az érdekli, ami éppen változik.Az asztalosok védelmében:
Ma már illik ismerni egy bútortervező programot legalább.
A bútorok a tárgykultúra részei. Stílusuk van. (A stílus maga az ember-Petőfi szerint). Minden stílus külön műfaj. Más metodika, kivitelezés.
Aki piacon akar maradni nem elégedhet meg a legszűkebben tárgyhoz között ismeretekkel. Társterületeken is szükséges tudást szereznie, hogy a megrendelők igényeit, látásmódját képes legyen szakmai szempontokkal kezelni, hiszen ők ritkán asztalosok.
A megrendelők többsége nincs tisztában a kivitelezés lehetőségeivel és korlátaival.
Felmerülhet lehetetlen igény, de sokszor több lehetséges, mint a megrendelő elképzeli. (egyébként én is készítettem bútorokat és kutyaólat is)
A jó asztalos képes a világ dolgaiban meglátni a bútorok világát. Ahogy a zenész képes a hangokat és a csendet zenei tartalommal megélni. Az asztalos aki részben orgonát is készít, szinte már művész. Szerintem mindenki művész, aki ihletetten él. Mint a szerelmesek. (sok ilyen film van..)
-Elég egy hangszert, nyelvet ismerni, ha azon a teljesség ígéretével kifejezheted magad."Miért jobb úgy meghalni, hogy rengeteg dolgot tudok a világ minden tájáról?"
Ez a legszebb, szinte patetikus, költői kérdésed. Csak egyet tudok kívánni, hogy megtudd a választ! -
olbaidhun
őstag
ez de furcsa törvény, viszont érdekes a cikk...
-
Ghoosty
őstag
válasz
Auratech #138 üzenetére
"Ami inflálja az időmet, az gyakran nem jó. Hiányérzet marad utána, nem feltöltődés."
Erre csak azt tudom mondani, hogy aki gyakran ilyet csinál az hülye.
"Úgy vélem, vannak azért fokozatok, különbségek."
Tudsz objektíven különbséget tenni egy sportmérkőzés és egy akció-film között?
Miért számítok műveletlennek, ha nem ismerek egy fontosabb Petőfi művet és miért nem, ha nem tudom mi a különbség az áramerősség és a feszültség között? Miért jobb úgy meghalni, hogy rengeteg dolgot tudok a világ minden tájáról?
Az én életszemléletem annyi, hogy tudjál annyit a világból, hogy rugalmasan tudjál reagálni a változásokra. Az összes többi az öncélú tudás, nincs köztük hierarchia.
Pl. Ha asztalos vagy ne csak fával, hanem bútorlappal, némi fémmel is tudj mit kezdeni. Ha programozó vagy, nem csak egy nyelvet/rendszert ismerj.
Teljesen mindegy, hogy ismered az összes film minden főszereplőjét, vagy ismered Firenze minden nevezetességét építészeivel együtt. (persze, ha nem érinti a foglalkozásod) -
Auratech
őstag
"Minden szórakozás pótcselekvés."
-(Ja gondolom sokaknak az egész élet...ha jobban belegondolunk...)
-Úgy vélem, vannak azért fokozatok, különbségek. Néha az, néha nem.
Ami élményt ad az időmhöz, az jó. Ami inflálja az időmet, az gyakran nem jó. Hiányérzet marad utána, nem feltöltődés.
Az ember azért legyen néha léha, az se baj. Nem zavar engem más időtöltése, de véleményem határozottan van, ha szóba kerül. Nagyon kevés időnk van itt és ez mindig későn derül ki. Meg kicsit talán irigykedem is...
Bocsánat, ha visszatetszést keltettem benned emiatt! -
Ghoosty
őstag
válasz
Auratech #135 üzenetére
"Minden este 3 óra? Ráérsz, az biztos."
Én 2-3 órát írtam, ami egy mozifilmet jelent, meg esetleg valami előzetes, vagy akármi ami fogja a sávszélességet. Mikor még egyetemista voltam, akkor volt az, hogy ha nem mentünk sehova este megnéztünk egy filmet. De voltak olyanok a koleszban, akik hazaértek legkésőbb 4-re és éjjel 10-12-ig filmet sorozatot néztek némi szünettel. Amúgy még ez a 3 óra is bőven a magyar TV nézési átlag alatt van.
"Heti 21 óra szerintem pótcselekvés.."
Minden szórakozás pótcselekvés. Van akinek a diszkó, van akinek sportközvetítés, van akinek film, van akinek más. Megszabni, minősíteni, hogy másnak mi a jó szórakozás, az nekem mindig is visszatetsző volt.
-
-
Auratech
őstag
- Jó ideje, mert működni látszik.
Aki szabályt szeg, először autom. figyelmeztetést kap. Másodszor is. Harmadszor nevesítve. Személyesen névre szólóan. Netet csak úgy használhat a wifin, ha van élő mail címe/kontaktja, amin elérhetem. És ő is elérhet, bármilyen kérdéssel. Nem nyomom fel a nevelőnél, meg sehol. Barátilag kezelem. Igyekszem segíteni minden témába vágó kérdésben. Ha ez sem használ közlöm vele, hogy mi következik a következő szemét húzásnál.
Mivel nekem kb. 100 felhasználóra kell figyelnem egyszerre max, a meglévő automatizmusokkal megoldható a munkaidőm során, hiszen egy-két ember okoz komoly gondot hetente. Az sem mindig szándékos. Régebben kemény volt...
Egyszerűen tudomásul vették, hogy a közösségi nethasználat nem szabad préda a suliban. Viszont nincs olyan szűrés, mint a legtöbb suliban, ahol tartalom/domain...stb.. szűréssel keserítik a normális hálólétet.
Nálunk viszont a koliban is van CS5.5, Corel14...., Office az összes sulis gépen és használják is mert adni is kell, ha engedik...- Az belefér. Egy Hd stream kb.2mega. Jó fogyasztást! Ha belassul, max. leveszed 720.ra az egy mega.. Minden este 3 óra? Ráérsz, az biztos. Nekem pisakása lenne a fejemben, ha notóriusan annyi filmet néznék. Heti 21 óra szerintem pótcselekvés..
A suliban nincs korlát, van kakaó. A koleszban eddig elég a 25. Néha kicsit belassul, de 5x gyorsabb, mint korábban és tudok adni kérésre az esti órákban még 30-at. Csináltunk terheléspróbát. 12Hd stream, 15skype video+ 30 Fb chat/net. Ment. Ezért kapom a fizum, hogy ez jó legyen. Éjfél után 2 mega-reggel5-ig+nevelői 4mega-közháló.
Ma este egy Street Viewre épülő firenzei virtuális barangolás volt vetítve, meg Róma. Gyors nettel szinte filmszerű. Szerintem nem volt szar(20xposzolták). Közben a nevelő sztorizott a firenzei nemesség civódásaiból, mert a kisujjából rázza a témát. Röhögés, vacsi, nasi..pizsamában. Nekem ezek jók. Nem érzem a nyomort, hogy nem a feláldozhatók2 ment..
A sávszél amúgy sosem elég. Én szeretnék stabil gigás szimmetrikus kapcsolatot 2-es pinggel. Azzal tudnék mit kezdeni. Aztán lehet terás is... -
Kíváncsi lennék, mi történne, ha az egész országot bíróságra kellene vinni.
Idióták ezek. -
Ghoosty
őstag
válasz
Auratech #127 üzenetére
Ezért erőltettem, ezt a részt, mert ez a hozzászólás alapján ez a mondatod nem igaz.
"Senki nincs büntetgetve, baszogatva."
Mert ahogy írod, aki szabályt szeg, az kapja a sávszélesség korlátot. Tehát nem az nevesítés okozza a jó magaviseletet, hanem hogy van aki betartatja a szabályokat. Név nélküli fix IP/mac cím párossal is működne ugyanez.Magyarországon a warez FTP szerverről való bármilyen audiovizuális tartalom fogyasztása legális. Nálunk ilyen fura helyzet van, hogy bárhonnan ered, amíg csak letöltöd addig legális. Ilyen szempontból tényleg nincs igazam, viszont a forrás akkor is illegális, mert a feltöltés nálunk is az. Az adat iránya határozza meg a legalitást. (Torrent két irányú, de a legújabb törvény szerint magánemberként valamennyi így is engedélyezve van)
"A diehard5-t nem fogod lewarezolni a koleszban 4k-ban, csak 1x, 2x. Aztán 2 hétig pasziánszozol..offline ill. 64/64."
Csak kíváncsiság képpen, ha minden este 2-3 órát legális forrásból 1080-as filmet streamelve néznék nálatok, az beleférne?
zord01 (#130)
Minek a szélessáv?! Pl létezik online videokölcsönzés, ami megkövetel bizonyos sávszélességet. Egyre többen vásárolnak online játékot, aminek akár 4-5 giga is lehet a telepítője. A legális játékok szoktak frissítani, ami néha szintén eléri az 1 gigát. De tudom, manapság mindenki türelmes és az 1 megás nettel kivárja, míg frissíti magát a játéka. Reggel már kigondolja, hogy este melyik streamelt filmet nézni meg.
-
zord01
senior tag
Tiltsák be nyugodtan a fájlcserélést. Csak nem értem akkor mi értelme a szélessávnak??
Facebookozni jó a 1mega is.Másfelől viszont, ha ez EU-s irányelv lesz, 3 másodperc alatt írja alá itthon is a parlament. Tudjátok a kormány addig tolja csak a szabadságharcos politikát, amíg az ő szabadságukról, és az ő zsebtömésükről van szó. Átlag ember, aki azért fájlcserél, mert csóró és nincs pénze megvenni, moziban megnézni az pont le van Xarva...
-
leslie_smith
aktív tag
Szegény csávót az asszony viszi a sírba.
Nem baj.Amíg nálunk nincs ez addig jó.
-
Füge007
senior tag
Ez a téma a 22.-es csapdája volt, van, és lesz is. "A szellem kiszabadult a palackból és abba már nehéz lesz visszagyömöszölni, sőt inkább lehetetlen!"
-
Auratech
őstag
Pistike nem tölt le huszgigát, mert nem megy neki sokszor. Ismételt esetben, harmadszorra, figyelmeztetés után megkérdezem, segíthetek-e? Ha nem reagál, fék64/64-re. Ha trükközik, hamar beleun... mert megoldható a szelíd "seggrepacsi". Ha hasonló igénye van, megoldható. Pld. Misike linux disztrókat szedett le egy saját tanulmány céljából. Az volt 30 is...
Nyög és kap éjjelre egy 30megás-as hozzáférést.
Bocs, de aki fizikailag felbontja a szg. házat, hogy biosreset-bootsorrend.... Az már nem is érdekel, hogy mifaszt csinál..Bocs. Nyilván nem a házidolgozatát tolta-seedelte.
-A tube szempontjából nincs igazad. 5-re feleltem belőle. A jogi státuszait átnézve a Youtube-ra feltett és a Youtube szerverei által átkonvertált, indexelt, szűréseken átment médiatartalmainak youtube szerverekreiről streamelt másolatainak megtekintése semmilyen felelősségre vonást nem vonhat maga után. Ha letöltöm és eltárolom, más a helyzet. A médiatermékeknek a könyvek ISBN számához hasonló azonosítói vannak, csak sok rétegű jogkapcsolódással. Más egy egyedi tartalom, (fütyülök egy Beatles számot), más egy nagyjátékfilm.
A diehard5-t nem fogod lewarezolni a koleszban 4k-ban, csak 1x, 2x. Aztán 2 hétig pasziánszozol..offline ill. 64/64.A médiatartalmak illegális sokszorozása a szellemi termékek inflációját eredményezi. Néha felpörgeti a keresletet, mert reklámértéke van. Néha rombol. Mint a háborús pénznyomtatás. Ezt jól érzed a pénz szempontjából. tetszett, hogy továbbgondoltad...
A becsületes világban cetli sem kellene, de én az utópia- tehát hamis.
Ha már bűn, legyen egy kis izgalom benne, eddig így mondták... A kényelem leszoktat az óvatosságról...
Na most abbahagyom, mert lejött a ....francba, elszóltam magam..
-
Ghoosty
őstag
válasz
Auratech #123 üzenetére
(ebben a hsz-ben, ha torrent kifejezést látsz, az az illegális torrentre vonatokzik)
Szándékosan nem válaszoltál a kérdésemre? A te által felügyelt hálózaton tölt le minden második nap 20 Gb-t. Mi történik vele?
Attól, hogy Youtube-on fenn van még nem feltétlenül legális. Ha nem az, akkor jogilag holt mindegy, hogy warez FTP-ről szeded le, vagy youtube-on nézed.
Youtube-on a jogtulajdonosok által átadott minták alapján történik az ellenőrzés. Ha én komponálok egy dalt, te felrakod, én soha a büdös életben nem fogom megtalálni, google se fog szólni, de mégis szerzői jogot sértesz. Ha így teszel, semmivel nem vagy jobb Pistikénél, aki letölti első nap a Terminátor 9-et 4k-ban.
(Amúgy milyen laptop, az ami nem tud 720-at!?)
Azzal, hogy torrent helyett más illegális forrást javasolsz, még nem történik változás, csak a te által felügyelt hálózat lesz kisebb terhelésű. Az ellenőrzési kényszert máshova tolod. Ráadásul egy másik fórumban történő beszélgetésem alapján tudom, hogy stream típusú adat megterhelőbb az ISP-knek szóval a tömeges youtube nézés se biztos, hogy jó móka lesz.
Nem állítottam, hogy a programokat ingyen kellene osztogatni, csak túlzónak találom a legtöbbször kifejezést, de azt is főleg audiovizuális művekre. Ha Die hard 5-öt akarom megnézni, annak nem alternatíva Almodovár - Rossz Nevelése.Ha én jönnék rá először, hogy hogyan lehet pénzt letölteni, akkor azonnal megtenném egy nagyobb összeggel és fizikai értékre váltanám pl nemesfém/drágakő. Mert a digitális pénznek is azért van értéke, mert nem lehet sokszorozni, ha mégis megtörténne, azonnal összeomlana minden gazdaság, egy időre visszaesnénk a cserekereskedelem szintjére, míg újra ki nem alakulna valamilyen pénz. A pénznek önmagában nincs is értéke. Onnantól van, hogy el tudod cserélni valamire. Egy szélsőségesen becsületes világban elég lenne egy cetlire felírni, hogy mennyi pénzed van, mert csak annyi a funkciója, hogy segítse a kereskedelmet.
Két idézet tőled.
"live cd-ről indulva torrentezzenek, amíg észre nem vettem."
"A torrentezés nem bűn. Lehetőség. Használjuk."Most akkor használják, vagy sem.
A torrent nem rossz szokás, a torrent az egy óriási kényelem. Kereső > Cím > Letölt > Vár egy kicsit > néz/használ
Ha már illegális módon szerzi be valaki amit akar, akkor a legkényelmesebbet fogja választani. -
Auratech
őstag
A megoldás, hogy a forrást, ahonnét kapjátok, meg kell kérni tisztelettel, hogy ODF formába mentsenek. (ha docx lehet, ODF is lehet) Főként, ha eleve úgy készül a doksi, hogy tovább kell majd szerkeszteni. Ez közintézményben/kamarákban kötelező már. Kérhető. ODF-ből nincs gond, az exrtém betűtípusokat kivéve.
A másik, hogy ki kell próbálni a google doc kezelését. Ott napi szinten dolgoznak a komp. gondjain.
A harmadik, hogy az MS Office365 szolgáltatását kell használni.
Van még egyéb is..
Üdv! -
Auratech
őstag
- Azt akartam mondani, hogy a reflexből torrentre kattintó ujj nem a szükség kényszerétől diktált alap, hanem a rossz megszokás tehetetlenségétől. lustaságból eredő gyakorlat.
- Ha a telefonjáról tölti a 20gigát, leszarom. Simán lehet egyszer-egyszer nagy forgalom. Skype video-traccsparti, Youtube mozi délután-este-reggel, táncmulatság...
- Legtöbbször, nem mindig! Pld- Egy filmet néztek volna meg. Okos gyerek letölti. mondtam, hogy a Youtue-n ott az egészestés film 480-ban, magyar szinkronnal. nem HD, de a laptopod sem. Ott a NAVA, nagy rakat külföldi támogatott filmoldal, művészfilmek, dokumentumtár oldal. Ha van net, mindig nézhető, nem köll spájzolni. Majd a google letiltja, ha akarja. Az én videóm alá-zenéjét 15 perc után jelezte, hogy hány óra van a jogszerűséggel.
-Programok. Na ne már, hogy a szerszám ingyér van? Ha valami nagyon kell, meg kell venni. Kipróbálni, tesztelni lehet, regisztráció mellett majdnem mindent, többször is. Szép lassan a konkrét, értelmes igényekre találhatunk megoldást. Hozza tanár a laptopját: CS2,3,5,6. Office 10,12,14-Corel 9-14 - lassú a gépem...jön...
-Akkor a kiflis szar példa, mert tárgy. Pénz. az már virtuális, nem? Ugyanúgy hordozza az értéket, mint a digitális mátrix az információt. A virtuális pénzzel-értékhordozókkal való manipulációkat milyen mértékben őrzik, nem? Végül is letölthetnél magadnak a számládra pár millát, azok csak számok a semmiben. Csak az kicsit komplikáltabb, mert azt már nem engedik, hagyják.
"Menőnek számít nem fizetni parkoló díjat, elcsalni az autopálya matricát és sokan nem tekintik bűnnek a torrentezést."
- A torrentezés nem bűn. Lehetőség. Használjuk.
- Akinek az menő, az annak sok rajongót kívánok!
(Sorkatona voltam és azt mondták, ha nem lopok magamnak gyakorlót, nem is vagyok ember. Jól megpicsáztam és látta, hogy ember vagyok.) -
siti
őstag
tudom és ismerem, mert már megnéztem. nekem továbbra is az a fura, hogy amit rádióban/TVben ingyen tolnak neked, azért fizetned kell ha rögzíted. (persze a TV/rádió nem fizetett azért, hogy én felvehessem, csak azért hogy akkor éppen meghallgassam, csak fura, hogy innen nézve ingyen, onnan nézve pénz beszél)
-
bambano
titán
figyi, a törvényeknek az a speciális tulajdonságuk, hogy publikusak. A szabály az, hogy a törvény a kihirdetése után x. idővel léphet életbe. Ergo lehetőséged van megnézni.
Ilyen kérdések nincsenek, amiket leírtál, csak tájékozatlan userek vannak, akik lusták egy rohadt keresőkifejezést bevésni a guglinak.
-
kymco
veterán
Kicsit off. A gyülekezetünkben jogtisztán akarjuk megoldani a dokumentumok szerkesztését. Eddig az openoffice és társai voltak fenn, de mostanság számos olyan anyagot kapunk doc, docx formátumban, amit továbbszerkesztve kell továbbítani. Ezek esetében a fent említett, egyébként korrekt programok időnként rossz tördeléssel, széteső dokumentumokkal nehezítik meg a munkát.
Be akartunk fektetni egy fapados ms office-ba, ami alsóhangon, géphez kötve kb 70.000 Ft. "Vállalkozásként" kezeli a gyülekezetet az MS, ilyen árakat tud biztosítani.
Szvsz nonszensz, mikor egy fapados irodai csomag egy gyerektábor költségvetésébe kerül...Most olcsóbb megoldást.
Mi csak jogtisztában gondolkodunk, de hasonló esetben nem ítélem el azokat a "vállalkozókat", akik nem a jogtiszta megoldást választják szükségből. -
twine
veterán
-
Ghoosty
őstag
válasz
Auratech #115 üzenetére
Lehet, hogy velem van a baj, de nem értem mit akarsz mondani ezzel?
"Mindenki netezhet, de személyes felelőssége van a használatot érintően. Senki nincs büntetgetve, baszogatva. Aki mást akart, 3G-netezik. Magányügye. Ilyen is van"
Pl Pistike 20 GB-t letölt minden második nap alatt, akkor mi történik vele?
" természetes igényeikre (zene, film, app..) legtöbbször van jó megoldás."
Ezt se teljesen értem. Milyen jó megoldásról beszélsz? Ha eltekintek, hogy Magyarországon az audiovizuális művek legálisan letölthetőek, akkor nincs más megoldás, mint a vásárlás/bérlés. Appok esetében a freeware, vagy néhány esetben tanulói licencek vannak.
"Van aki csak egy kiflit a polcról. Aki a technikai részletekről agyalog, az akkor a boltban is lop? Miért nem? Mi a különbség? Sosem fogom megérteni. Ha a különbséget érthetően megmagyarázza valaki, elfogadok minden ezután, ebből következő részletet."
Szerintem te is tudod, mi az alapvető különbség. Gyakorlatilag ingyen korlátlan mértékben sokszorosítható, míg a kifli nem. A másik dolog, hogy más a társadalmi megítélése. Menőnek számít nem fizetni parkoló díjat, elcsalni az autopálya matricát és sokan nem tekintik bűnnek a torrentezést. Egyre többen vannak akik becsületesek, de még a másik oldal van többségben.
-
siti
őstag
Azért vannak érdekességek is. pl egy énekes videoklipje, amit nem tudok a boltban megvenni, 99% hogy nincs a CD-jén, viszont reklámanyagnak is tekinthető, akkor azt most le szabad tölteni vagy nem, megoszthatom youtubon, vagy nem, felvehetem TV-n a rögzítős digivel vagy nem? Az már nem okozhat senkinek sem gondot, hogy nem veszi meg xy CD-jét, mert a 10ből 8 szám nem tetszik, meg különben is csak mp3-t hallgat, viszont ha mp3 formátumban szerzi be, ami alapvetően veszteséges tömörítés, akkor hogyan kaphatom meg ugyanazt a minőséget, vagy ez ilyenkor nem jár?
(nem felejtjük a Proszolgot, mindenki azt hitte hogy ezt szabad)
-
Auratech
őstag
Mondok egy élethű saját példát. A suli, ahol dolgozom, fullosan wifi ellátott. (60/15Mbit). Én csináltam. A koleszban is majdnem fullos. (20/5Mbit) Plusz közháló mindkét helyen.(2x4Mbit)
Miután a múlt nyáron összeraktam, teljesen nyitva hagytam a jelszót kivéve két hétre és szorgalmasan gyűjtöttem a logokat. Ennek tényét, részleteit érthetően az évnyitón elmondtam, faliújságoztam. A suliban(300kölök), koleszben(100kölök). 7-20évesig.
Minden gyerekkel aláírattam egy papírt a netes házirend elfogadásáról. Akinek kellett külön elmagyaráztam. Senki nem ellenség, mindenek felett türelmesnek kell lenni. Tízszer is.
Szerintetek mi történt? Gondolom nem titok. Toltak le mindent, ami a szolgáltatón kifért. Fasza gyors wifi, gyerünk! Minden nap kiplakátoztam, az előző napi "termést". Mindig jelezve, mi a jogi következmény. Le se fosták. Amíg lehet, mehet...Mint a kismalacok a vályúnál..
A második héten kezdtem adagolni a szabályokat. A wifire csatlakozás mac-adress-imei-netusing-profil-fixIP...stb. alapon kezdett személyhez rendelődni. Egy ilyen lokális hálón a trükkök nem mennek sokáig, meg nem is atomfizikusok...A szabályrend erősítése mellett mindig összehívtam a hangadókat és legtöbbször kiderült, hogy a természetes igényeikre (zene, film, app..) legtöbbször van jó megoldás. Ezen ők is elcsodálkoztak.
Most egy év elteltével tök normális önszabályzó rend(-szer) működik. Mindenki netezhet, de személyes felelőssége van a használatot érintően. Senki nincs büntetgetve, baszogatva. Aki mást akart, 3G-netezik. Magányügye. Ilyen is van...Ennek tapasztalatai alapján gondolom én, hogy a nethasználat személyes felelősséghez kötve önmagát moderálja. A kurvanagyapparátus erőlködése az anonim használat kordában tartására csupán szolgáltatói és reklámérdek, mert a pénzek a statisztikák alapján áramolnak és ebből lehet fentről csipegetni... -
kovgab
tag
A Francia államhivatal polgáraival szemben elég egyértelműen támogatja ezt a jogvédős lehúzást. Pedig mennyire oda voltak magukért, hogy ott a szabadság teret kaphat..., még wifit sem használhatsz az utcán.
-
Auratech
őstag
Egyet nem értek. Nincs alapállás. Abban megegyezhetünk, hogy a letöltésre csábító tartalmak termékek? Pénz, munkaidő, innováció kell az előállításukhoz. Ugyanúgy, mintha egy kézzelfogható tárgy lenne. Ez fekete vagy fehér. Az összes kérdés, technikai részlet utána érdekes. Terelitek a dolgot a mindenféle trükkök részleteire, miközben nem jelentitek ki, hogy ami okosan elérhető, ahhoz jogotok van, mert következmény nélkül karmolható.
Miért azon megy az ötletelés, hogy miként tudok a raktáron keresztül bemenni a boltba és melyik úton kell osonnom, hogy a kamerát elkerüljem...? Miért van különbség a termék fizikai jellege miatt? Amit közkincsként adnak ki, az meg hozzáférhető. Azért mert a boltos nem néz oda, vagy túl nagy a terület és a polcon amúgy is van elég, már muszáj...?
Mennyivel lesz szegényebb az, aki nem "él" evvel a lehetőséggel? Miből marad ki?
Van aki letölt, speizol. Van aki csak a minőségit és a legszükségesebbet. Van aki csak egy kiflit a polcról. Aki a technikai részletekről agyalog, az akkor a boltban is lop? Miért nem? Mi a különbség? Sosem fogom megérteni. Ha a különbséget érthetően megmagyarázza valaki, elfogadok minden ezután, ebből következő részletet.
A szerencsétlen pancsert én is sajnálom. Valaki az ő biciklijén tolta el a lopott malacot és az ő lakásának hátsó bejáratán jutott a szomszéd ólba...
Szerintem a digitális gyűjtögetés igen hasonló lelkületet mutat a tv-ben látható kényszeres gyűjtögetőkével. A kupi odabent van.. -
Trailblazer
veterán
Hát ha ilyen rossz ízlésű asszonyom lett volna aki Rihannát hallgat, magam is elválnék tőle.
-
rt06
veterán
"sokkal inkabb az internet korlatozasat magaval hozo megoldasok mellett torsz landzsat, mint az eddigi terjesztesi es sarc rendszerek megreformalasa mellett"
ez nem nyert (meg az elozo, erre iranyulo celzasod), ez konkretan baromsag
"szerencsere eleget tanultam egyetemi eveim alatt, hogy sajat meglatasom szerint kompetens modon hozza tudjak a temahoz szolni"
akkor igazan tehetnel ekkent, mert eddig csak szemelyem ellen tudtal megszolalni, semminemu kompetencia nem volt felfedezheto a megnyilvanulasaidban
ez pl abban is remekul megmutatkozik, hogy mikozben engem akarsz minositeni annak kapcsan, hogy gondoltam-e a titkositott kacsolatokra, elmulasztottad elolvasni es/vagy ertelmezni Cathfaern-nek irt valaszom, amiben kifejtettem, mennyit er a torrent kliensek titkositasa
-
Pug
veterán
A titkositott kapcsolat meglete ugy latszik csak nalad nem vetodott fel, vagy csak igy konnyebb ugy forgatni a szamokat, hogy a szabalyozas legalabb minimalisan hatelonynak tunjon.
Azt mar egyaltalan nem ertem, mi "nem nyert". Az eddig forumbeli megnyilvanulasaidbol egyertelmuen tisztaban voltam eddig is, hogy sokkal inkabb az internet korlatozasat magaval hozo megoldasok mellett torsz landzsat, mint az eddigi terjesztesi es sarc rendszerek megreformalasa mellett. Amugy koszon ajanlasod, szerencsere eleget tanultam egyetemi eveim alatt, hogy sajat meglatasom szerint kompetens modon hozza tudjak a temahoz szolni, de jo pap holtig tanul.
-
rt06
veterán
válasz
Cathfaern #108 üzenetére
ez attol fugg leginkabb, mit figyelnek, szamit-e, hogy honnan toltesz le, figyelik-e a nagyobb nemzetkozi tracker-eket is (plusz, feltetelezzuk, hogy elsodlegesen a bittorrent letolteseket figyelik, lehet ez sem igy tortenik) - ezekrol nem tudok semmi pontosat
lehet meg probalkozni vpn-nel, de ugye a vpn szolgaltatotol is ki lehet kerni a felhasznalok adatait birosagi vegzessel
ott van meg esetleg a tor, de az meg nem erre valo:
- egyreszt a hasznalt node-ok fuggvenyeben nagyon lassu is lehet
- masreszt ha valaki torrent-ezesre hasznalja, kepes lehet megboritani tobb utjaba eso node-ot
- harmadreszt ha nem kello korultekintessel valaszt valaki vegpontot (amit tobbnyire egyaltalan nem szoktak az emberek, hanem hasznaljak, amit a program rajuk oszt), megeshet, hogy valaki mast szivat meg, akire szinten vonatkozik hasonlo szabalyozas -
rt06
veterán
nem nyert, de ezt le is irtam korabban
pusztan zavar, mikor nulla hozzaertessel, nulla utanajarassal, nulla erteku suletlensegeket irnak a forumra
nezd meg, lehet ertelmesen is, pl Cathfaern egy teljesen jo kerdest dobott fel (ha mindenaron kotekedni akarj, tanulj, es akkor hozza hasonloan egyszerre tudod megkerdojelezni az en allitasom, s kritizalni a rendszert - megha tudom is, hogy az o celja nem oly kicsinyes volt, mint a tied)marpedig annak, hogy jonak tartok-e valamit, semmi koze ahhoz, hogy az adott dolog baromsag-e
Cathfaern:
a titkositast hasznalo torrent kliens nem feltetlen eleg, a forgalom analizalasaval ugyanis meg igy is nagy biztonsaggal megmondhato, hogy az adott adatforgalom torrent-t, vagy sememellett tobb, mint valoszinu, hogy eddig sem az adatfolyamot vizslatva allapitottak meg (eleg magas az eroforrasigenye), hogy xy letoltott ket rhianna szamot, sokkal inkabb egyszeruen csak megneztek a tracker-t
egy scrape, majd egy "par" announce, es mar tudom is, ki mit oszt meg, s ki mit tolt le - ha a tracker nem tudja/engedi, akkor kicsit lassabb, de az eredmeny ugyanaz - tudom a jogvedett tartalmat megoszto/letolto felhasznalok ip-jetha ennek mikentje erdekel pontosabban, nemreg volt az itteni bittorrent topic-ban egy tanulmany (aminek eredmenyeit illik ugyan fenntartasokkal kezelni, de a monitorozasra hasznalhato modszerek kozul bemutat parat)
kaller1:
odairtam, hogy lathatoan, mitobb, meg is indokoltam
ha van ellenerved, azt szivesen meghallgatom, de addig tartom, hogy lathatoan nem erted az intezkedes celjat (de nyugodtan cafolj meg, s ird le, mi szerinted a cel, valamint miert nonszensz az eddig elert eredmeny) -
agressiv
addikt
válasz
Stanley-B. #8 üzenetére
Viszont a németek ezért megbüntetnek gond nélkül, mert a beállításaim nem nekik tetszőek. Semmi közük hozzá,
Ezzel elősegítheted a netes bűnözést is akár, ezért érdekli őket. Ha valaki a te neteddel visszaél azt a valakit nem tudják követni, nincsenek róla dataik, csak a te adataidat tudják és ezért biztosítasz ilyenkor inkognitót például.
-
Cathfaern
nagyúr
Azért az a kérdés még megérne egy kört, hogy ~1 millió előfizető abbahagyta a warezolást, vagy ~1 millió előfizető áttért titkosított adatforgalmat használó torrent kliensre...
(nyilván mindkét szám túlzás, de azért a rendszer hatékonysága szempontjából a valós arány nagyon nem mindegy)
-
rt06
veterán
nem, lathatoan nem erted
egyreszt az "elso"-t ugy ertelmezni, hogy "egyetlen" rendkivul durva ferditesmasreszt "1.15 millio" usert kaptak torvenyszegesen, s kuldtek nekik elso lepeskent figyelmeztetest email-ben
ezek utan mar csak "valamivel tobb, mint szazezer" felhasznalonak kellett masodik figyelmeztetest is kuldeni, hagyomanyos postai level formajaban
vegezetul pedig a harmadik lepest, az ugyeszseg beveteset pedig mindossze "340 esetben" kellett meglepniha beleszamoljuk azt is, hogy az idobeli eltolodas miatt a szamok mindenkeppen csokkeno sorrendet mutatnak, akkor sem lehet azt mondani, hogy nem mutatnak fel eredmenyt*, hacsak nem a korabban emlitett durva ferditesrol van szo
*hint: a cel nem az, hogy sorbamenjenek es mindenkit jol megszopassanak, hanem hogy az internetelofizetok hagyjanak fel a warezolassal, s az, hogy "1.15 millio" elso figyelmeztetes utan mar csak "valamivel tobb, mint szazezer" esetben kellett masodszor szolni, szerintem tokeletes indikatora annak, hogy mit ertek el
-
kaller1
veterán
távközlési tárca élére kinevezett Aurélie Filipetti nemrég világossá tette: elégedetlen a HADOPI eredményeivel
Biztos elgondolkodott rajta, hogy ez a 150 euros "bevétel" eddig összesen mennyibe kerülhetett feleslegesen állam bácsinak.
-
Auratech
őstag
Szóval, hogy magam részéről lezárjam, én úgy látom, az internetes szabadság, az anonimitás, a korlátlan letöltés biztosítása nagy részben odavetett konc, hogy azon csámcsogjunk cinkosan, egymásra kacsintgatva és ezt szabadságnak mondják.
Nem azért van, mert derék kiállással, okos, kitartó akarással elértük, mint M. Gandhi, vagy N. Mandela...Hagyták.Mostanában meg úgy döntenek(a világ úgy alakul...), húznak egyet a nyakunkra tekert hurkon, hogy észrevegyük, ott van és ne nagyon ugráljunk. Most már nem kerül annyiba a kontroll és érdemes megszorítani, mert a beetetés időszaka véget ért és szinte mindenki ráharapott valamelyik csalira és kell neki...
Mikor osztálykiránduláson a vonat egy alagútba megy, sokan kifordulnak magukból. Aztán világos lesz...de az alagutat nem emiatt építették.
-
Auratech
őstag
Más a személyes kapcsolattartás szabadsága, más a médiatermékek jogszerűtlen ingyenes fogyasztása. A kommunikáció szabadságáért én is aktívan teszek.
Mondok egy példát. A sulink koleszában korábban a tanulószoba sarkában volt négy gép. Fél év alatt tönkretették őket, Felnyitották (feszítették) a leszegecselt gépházat, hogy reseteljék a biost, a bootsorrend változtatása érdekében, hogy live cd-ről indulva torrentezzenek, amíg észre nem vettem. Rakat nyomorult, szemét videót szedtek le, mivel rejtve voltak a nevelők elől. Besokalltam kicsit tőle.. A névtelenség nem a nemesebbik oldalt erősíti.
Aztán kaptak új gépeket az előtérben, fedezék nélkül de tekintettel a személyes érzékenységre. Jé! Nem volt több bestiális eset! Nem kellett szűrni, blokkolni, logozni. A nyilvánosság megteremtette a normális használatot. Az kurvaciki, mikor a gépeknél egy szép lány mellett egy fiú valami nyomorult dolgon röhög a haverjaival, aztán elszégyelli magát.Ha nem megyünk elébe a szabályzásoknak, mert az sérti az érzékenységünket és elfogadhatatlan, megcsinálják nélkülünk sokkal durvábban.
-
remington2
senior tag
És a körmeit se tépték le harapófogóval, miközben pitbullokkal marcangoltatták a heréit?
Ejj, már a jogvédőmaffia se a régi.
-
Auratech
őstag
Ne próbáld ki, légyszives...!
Egyszerűen fel kell fogni, hogy lassan véget ér az internethasználat "vadnyugati hőskora". Egyre inkább korlátok közé szorítják a háromklikkes torrent-lovagokat. Ezen mit kell csodálkozni?
Ha pofátlanul egyszerűen, anonim nem lehet letölteni médiatermékeket, a netes forgalom felére csökken, tehát elkúrja azt a statisztikát, amivel a fejlesztéseket indokolják. Ez egy harmadik oldal...
Egy-két éve Indiában egy felelőtlen pánikkeltő bekiabálásnak(előbbre akart jutni egy hídon) tucatnyi áldozata lett az Aranytemplomnál... -
weiss
addikt
A házad állapotáért felelős vagy a konkrét eset körülményeinek mértékében.
Neadjisten mást írtam volna?
A többire meg mit mondjak, az emberek hülyék. De most mindenre szabályt/törvényt akarsz? Egyébként én erre reagáltam:
Egy meggondolatlan írás, film közzététele és valahol emiatt valaki meghal(pld. USA-nagykövet), erőszak támad. Pedig csak egy kis csínynek tűnik ott az irodában, kolesz-szobában.
Ez nagyon nem ugyan az, minthogy elordítom magam, hogy bomba van valahol.
-
Auratech
őstag
Ha valaki elkiáltja magát a mozi kijáratánál, hogy fegyver van nála és a pánikba került tömeg agyontapos pár embert, Pedig csak viccelt.
Az adott helyzet rendkívüli mértékben súlyozza a megszólalás hatását, aki felnőtt, büntethető, evvel tisztában kell lennie. Nem vagyok jogász, de az indítékok között a szóbeli/írásbeli helyzetet, személyt célzó befolyásolás létezik. Felelős vagyok. Azt, hogy szavakkal ölni lehet, sok ezer hamis tanúzás miatt elítélt ember vére bizonyítja.
A házad állapotáért felelős vagy a konkrét eset körülményeinek mértékében. -
Auratech
őstag
Az írásminta az írógép "imei" száma. Ha meg akarnak figyelni, mindig van rá eszköz. Voltak kulccsal lezár írógépek is. Nálunk a zongora is le van zárva, nehogy valaki gerilla akcióként eljátssza a bocibocit...
Ma egyértelmű az iránya annak, hogy a tartalom fogyasztásban személyes felelősséget vállaltassanak a felhasználóval. Ha az előfizető személye azonos a felhasználóéval, tiszta sor, ha valamiért felelőst keresnek.
Ez régóta így van a telefonokkal.
Például a telefonom a sajátom, vigyázok, hogy más ne használja az én költségemre. Ugye milyen egyértelmű mindenkinek...Kóddokkal zárom le. Nagyon személyes dolog. Büntető eljárásban ellenem, mellettem felhasználható. Elfogadom, mindenki elfogadja. Meggondolom, ha másnak használatra átadom, mindenki meggondolja. Pedig számítógép. A netet sem osztom meg róla jelszó nélkül, mert az én f..-al ne verjék a csalánt..az én zsebemre.
(Színpadépítés közben a hiphoppegyüttes tagja (98-ban) lenyúlta a telefonomat és mire letiltattam este, 48000Ft-os csekkel kaptam a hó végén. Hiába találtam meg a csókát, én fizettem, mert nem voltam elővigyázatos. Tanulópénz.)A suliban, ahol dolgozom(admin) például a nyomtatás rendbe tétele volt erre jellemző.
Korábban ugyanis a nyomtató használata "ingyen" volt, mint a tej otthon a hűtőben. Amíg el nem fogy. Valami kellett egy tanárnak, kinyomtatta, lemásolta. 5-10-36....x oldalt. Néha hozott papírt (a szomszéd gépből.., milyen korrekt) Ja, hogy ez a valós életben egy copy-shopban mondjuk 6Ft/oldal minimum, az senkit sem érdekelt. Ilyen földhözragadt dolgokkal egy értelmiségi nem foglalkozik és ha említik neki, szabadságában korlátozva érzi magát. Megszokták. Iskola-okos fénymásolás, alap.
Aztán jött, hogy legyen kódja a felhasználóknak. Hörgés-háborgás-méltatlankodás.
Mi az, hogy ebben korlátot merészelnek...! Hol a bizalom? Ja. szartak rá! Egymásnak odaadták a kódot, vagy egyet használtak. Én meg a harmadik raport után szépen legyűjtöttem a központi fénymásoló-nyomtatók logjait és kiderült, hogy havi szinten indokolatlan/maszek dolgokat cuccoltak 40% arányban. Egy toner 15ropi/5000oldal. Egy dobcsere 45000Ft/25000példány. Szerviz kb. 10000Ft dobcserénkként, az 130 ropi. tehát ebből egy ötvenes bugázás. évente -- 100000Ft/nyomtató a lopás. Van kettő ilyen eszköz.
A kódlistát összetéptem és egy megbeszélésen szépen előterítettem mindent. Azóta a kód mindenkinek sajátja. Ha extra dolog van, meg lehet oldani. mert indokolható a felhasználás és nem lépjük túl a kereteinket. Az ad-hoc tankönyv másolás nincs. Elfogadják és nem sérült a kiskapukon kívül semmi.
Van aki úgy szellőztetett a suliban, hogy közben megy a klíma. Otthon ugyanezért ordítana, mert a saját zsebecskéjére megy. Amíg nem a sajátjából kell osztani, mindig olyan magasrendűen nagyvonalú az ember...Az anonim szólásszabadság meg mindig erősen szabályzott körülmények között hat(pld.titkos szavazás) egyébként arra jó, hogy a személyt súlytalanná tegye és a véleményt infálja. A szólás-kommunikáció. A szabadság, pedig szellemi kategória, személyes. Személy nélkül nincs szabad megszólalás. Ez magánvéleményem.
Senki nem mehet ki a közutakra a közlekedési szabályok elfogadása nélkül. Ha nincs nálam irat, szabályt sértek, pedig nem hibáztam. -
butyek
senior tag
USA-ban rosszabbul járt volna.
-
weiss
addikt
Szerintem nem lehet párhuzamot vonni a két dolog között. Pl. írok valami olyat, hogy buktassuk a meg a kormányt, és valaki ezt szívére veszi, lelövi a ME-öt, akkor én legyek érte a felelős? Hogy lehetnék felelős más tetteiért? A cserép meg az én tulajdonom. Nincs szabad akarata, és IMHO csak akkor lennék büntethető, ha nem tennék óvintézkedéseket az ellen, hogy valakinek a fejére essen, de nem vagyok jogász, hál' istennek.
-
dabadab
titán
Még biztos emlékszel azokra az időkre, amikor minden egyes írógép írásmintáját központilag tárolták, hogy utólag be lehessen azonosítani, hogy melyikkel írtak micsodát.
Az általad felvázolt szabályzás káros és túlzó, az anonimitás meg a szólásszabadság egyik fontos eleme, a szerzői jogokra való állandó hivatkozás meg rendkívül túlzó - mondom ezt úgy, hogy szellemi termék előállításából élek.
-
Auratech
őstag
Szerintem a megoldás a végponti eszköz használójának személyre szabott engedélye az internet hozzáféréshez. Magyarul, mint a jogsi, személyi és kocsikulcs.
Aki éppen vezet, az a felelős. Nem az útkezelő és nem a kocsi üzemben tartója (ha az más személy..)
Az információs társadalomban a hozzáférés és tartalom generálás-megosztás, fogyasztás ugyanolyan komoly fegyver, eszköz, mint bármely más kézzel fogható dolog. Élet-halál kérdésévé válik.
Egy meggondolatlan írás, film közzététele és valahol emiatt valaki meghal(pld. USA-nagykövet), erőszak támad. Pedig csak egy kis csínynek tűnik ott az irodában, kolesz-szobában..Ha leesik egy cserép a házamról, felelős vagyok azért, amit okoz. Ezért van kulcs az ajtóban. Különben kutya világ lesz.A felhasználói fiókba is jelszóval lépünk be. Nem bonyolult, megoldható.
Letöltök egy regényt okosba, az ugye nem lopás.. Ellopom a könyvesboltból, az igen, azt mindenki jogszerűtlennek tartja. A szellemi termékek mögött rengeteg munka van. Fel kéne ezt fogni végre. Olyanok sokan, mint a nem is tudom mik. Amit titokban, anonim le lehet pattintani az buli és jogos juss...
Sosem volt természetes eltulajdonítani mások munkájának gyümölcsét.
Akinek ez nem tetszik építsen magán netet magán tartalmakkal, igényére szabott szabályokkal, vagy szabálytalansággal.
Természetesen felfogom a szabadságjogokat és tudom, hogy a szabályozás mindig a túlkontroll(bigbrother) irányába megy. De ha megszavazzuk, hogy nem lehet eltakart arccal tüntetni, akkor az ennél nagyságrenddel többet ártani képes netes anonimitást is át kellene gondolni. Ma ezt nagyságrendileg szabálysértésre, félrevezetésre, rejtőzésre használja mindenki. A mi dolgunk az, hogy értelmes ellensúlyai legyünk a túlszabályozásnak.A másik meglátásom, hogy ez az anonimitás kicsit a társadalmi feszültségek csökkentése érdekében engedett "Panem et Circens". Rég meg lehetett volna oldani.
Így viszont az anonim tömeget cinkossá teszi a kormány és növeli az ingerküszöbét mindenféle inhumánus, értékeket tipró nehezen viselhető létállapotnak, hazugságnak, igazságtalanságnak. -
Cyberpunk
félisten
Na ennyit erről. Kérdés mikkor kukázzák ezt a szart végre?
-
dabadab
titán
válasz
Tikakukac #77 üzenetére
Akkor ujra elmondom: a matrica harminc eve van. Mar akkor volt, amikor meg nem voltak kiadok, hanem a Hungaroton volt. Ebbol kifolyolag ennek a dijnak semmi koze ahhoz, hogy a kiadok mit mondtak az internetes korszakban. Egyebkent nekem egyaltalan nem remlik olyan, hogy barmelyik magyar kiado is fogadkozott volna, hogy csinal rendes online boltot.
Szoval nekem erosen ugy tunik, hogy ahelyett, hogy a valos helyzettel foglalkoznal, kepzeletbeli ellensegeket gyartasz magadnak es azokat pufolod. -
weiss
addikt
Tél van, elmegy a család síelni. A házatok előtti járdaszakaszra leesik a hó. Özvegy B. Kis Jánosné elcsúszik és összetöri magát. Beperel és fizetni fogtok, mert a ház előtti járda járhatósága a tulajdonos felelőssége. Ha nincs otthon senki, akkor gondoskodni kell arról, hogy valaki eleget tegyen a kötelességnek.
Ezt nem gondolod komolyan? Vagy ha igen, akkor...
-
Fontos?
tag
válasz
Dr. Romano #59 üzenetére
Ez nagyon teszik
Dr. Romano írta:
"..Az elkövető különös kegyetlenséggel töltötte le a két Rihanna zeneszámot. A fájlokat végül feldarabolta és floppylemezekre másolta. A fekete zsákba csomagolt lemezekre a ház udvarán lévő emésztőben találtak rá a helyszínelők. A környékbeliek döbbenten állnak az eset előtt..."Sziasztok
Az a jelen témában az érdekes,hogy mindegyikőtöknek igaza van. (KOMOLYAN)
...ott van a matrica-téma,a törvények átszabása-szigorítása...hol jelentéktelen,de itt-ott jelentősen megváltoztatva a szigorúságot tekintve.
...ott van a kövi igaz mondat:rt06 írta:
"..ne kezdjuk mar el itt is, ezredjere ezt a subthread-et.."...és akkor a lényeg szerintem újra:
"..A környékbeliek(mi Magyarországról) döbbenten állnak(I)(unk a)(/I) az (Franciaországi)eset előtt..."
-
Tikakukac
titán
Elterjedtségben és mennyiségben szvsz azért a kazi és cd+dvd otthoni felhasználásban nem egyenlő mérték.
A fű meg a fa jelen esetben a kiadók rinyálása, hogy nincs pénz, alig van bevétel és így nem lehet minőségi zenére, rendes fizetésre és boltokra meg egyebekre költeni. Kaptak matricát, elviekben jön a pénz is, cserébe kaptunk 1-2 online zeneboltot, amik khm nem az igaziak és finom voltam. Én nagy fizikai adathordozó fan vagyok, imádom a borítókat meg a CD berakásának folyamatát, de egy tényleg rendesen összepakolt online bolt, ami tartalmazza a magyar felhozatalt régebbről is, igazán üdvözölnék és fizetnék. Erre kapok egy nagy semmit. Ez nem korrekt. De ezt mint szélsőséges véleményformáló írom, általában végletes vagyok.
-
dabadab
titán
válasz
Tikakukac #74 üzenetére
"Ha az embert megvámolják: beletörődik, szokásos. Ha ígérnek cserébe fűt meg fát és tojnak bele, na ott nyílik a bicska, és nem csak nálam."
Mivel nem válaszoltál: "üres kazetta jogdíj" (ennek a megfizetését igazolja a matrica) úgy három évtizede van. És szerintem sok változás történt a hetvenes évek óta
Egyébként milyen fűre meg fára gondoltál, amibe tojtak bele?
-
Tikakukac
titán
Ha az embert megvámolják: beletörődik, szokásos. Ha ígérnek cserébe fűt meg fát és tojnak bele, na ott nyílik a bicska, és nem csak nálam.
Az ASVA meg olyan, mint a Lebegő Mókacsoport. Elméletileg egy nagy semmi mindkettő. Gyakorlatban meg nem tudom mennyire van meg a Budaörsi út buszsáv című sztori. Ha egy jogkör nélküli, ügyeletes Macgyverekből toborzott banda simán kiharcol egy ilyet, akkor azért elgondolkoznék úgy globálisan, hogy mégis akkor kinek a kezében a kontroll
-
Tikakukac
titán
Bizonyos körülmények között lesz@rom meg más körülmények között is. Amióta van matrica változott valami? ASVA vergődik, torrent=boszorkányság, hatalmas anyagi károk a kiadóknak stb stb. csapból is ez megy. Remek, cél elérve. Vagy nem.
Ha nekem csak és kizárólag a saját videóim és képeim vannak felrakva a vinyóra és a DVD-re, akkor miért is fizessek más torrentezése miatt? És igen, egy nyár alatt mi a baráti társasággal elküldünk iszonyatos mennyiségű anyagot, amiket archiválok lemezre is. És igen, ez is veri a csőrömet. Ha 10 forint akkor 10 forint, nem a pénz, hanem az általános ítélet zavar.
-
rt06
veterán
bar igaz, hogy rosszul irtam, nem az szjt, hanem a btk valtozik
-
Raucher
tag
válasz
Tikakukac #58 üzenetére
azt remekül mutatja az egész autósokat szabályozó "külföldi mintára" átvett rendszer. Na akkor lesz majd csak probléma.
Pedig hatalmas szükség lenne egy egységes forgalmi rendszabályzásra.
Néz meg a körfogalom szabályzását, országonként. Mikor kell indexelni és merre? Kinek van elsőbbsége? -
Tikakukac
titán
Hmm. Akkor a legújabb rendszámos baromság, az évenkénti műszaki és az útadós tervezetek is csak értünk vannak? Meg még úgy jó 1 tucat további agymenés is akad, amit vagy sikerül kiszivárogtatni, vagy nem. A motoros műszakis dolgot meg sem említem, az már több, mint bunkózás. A baleseti adó néven elkeresztelt nettó hülyeséget nem hozom fel, az már aktív. Szóval jah, totál alakul a rendszer.
-
Dr. Romano
veterán
Az elkövető különös kegyetlenséggel töltötte le a két Rihanna zeneszámot. A fájlokat végül feldarabolta és floppylemezekre másolta. A fekete zsákba csomagolt lemezekre a ház udvarán lévő emésztőben találtak rá a helyszínelők. A környékbeliek döbbenten állnak az eset előtt...
-
Tikakukac
titán
Ebben az esetben állati királyság, hogy előtte küldenek levelet.
Csak sajnos ez mire eljut mifelénk, akkor lesz belőle valami elkorcsosult hülyeség, mint azt remekül mutatja az egész autósokat szabályozó "külföldi mintára" átvett rendszer. Na akkor lesz majd csak probléma. Nem is kicsi.
-
Xmodule
őstag
"aki azt sem is tudja" <-- Ez lenni magyar?
-
banhammer
veterán
Küldenek két levelet és utána szankcionálnak.
Erre az egészre egyszerűen nem tudok mit írni.
Szép új világ?Tudom, hogy a lopás csúnya és büntetendő dolog, ettől függetlenül nem így kéne rávenni az embereket arra, hogy vegyék meg a különböző médiatartalmakat.
-
Raucher
tag
válasz
#68216320 #49 üzenetére
Na ezt árnyalni kell.
Igen, a jármű tulajdonosának is lehet felelőssége, ha más, a járművével balesetet okoz.
Mondom lehet.
Ha járó motorral hagyja az xxxxxx előtt, néhány percre magára az autót, bizonyosan megáll vétkes felelőtlenség szerű vád.Még érthetőbben.
Tél van, elmegy a család síelni. A házatok előtti járdaszakaszra leesik a hó. Özvegy B. Kis Jánosné elcsúszik és összetöri magát. Beperel és fizetni fogtok, mert a ház előtti járda járhatósága a tulajdonos felelőssége. Ha nincs otthon senki, akkor gondoskodni kell arról, hogy valaki eleget tegyen a kötelességnek.
Az internet kapcsolat esetében sem más az eljárás. Ha nincs levédve, akkor a tulajdonos nem tett eleget a tőle elvárható felelősségnek. És még akkor is felelős, ha 1.000.000.000 ember látja, amit a Marsra lép, miközben pedofil tartalmakat osztanak meg a kapcsolatáról.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #47 üzenetére
mit vagy úgy oda? itthon is ha a kocsival valami van a tulajt kapják el. nemrég volt balhé hogy a csaj kocsiját lehúzták, tankoltak fizetés nélkül, pályáztak matrica nélkül, aztán a rendőrök pesten vagy hol megtalálták. a lopás és visszaadás dokumentált rendőrségileg, az autópálya viszont a csajtól, az üzembentartótól követeli a pénzét a bírságért... ha valaki elüt valakit a kocsimmal és én nem tudom igazolni hogy nem én vezettem, nincs allibim, akkor simán levarrnak mint a szél.
a kölcsőnzős kocsiknál meg igazolvány kell, meg papírozás, tehát ott egyértelmű hogy ki felel a kocsiért
-
thesound
addikt
nettó ökörség... ha ellopják az autómat, mert nem zártam le és egy nyugger lábfejére gurul a zebrán vele a tolvaj...
szerk: látom volt már autós példa
-
Cathulhu
addikt
válasz
Stanley-B. #8 üzenetére
Aranyos, hogy ilyen büszkén vállalod, hogy kivagyiságból az összes wifiden keresztül forgalmazott adatod közkincsé teszed, legyen az egy facebook login vagy egy banki átutalás.
-
törölt tag
Kiderult az artatlansaga a palinak, felesege elismerte a bunosseget megsem ot iteletek el. Itt most tulajdonkeppen nem a letoltest buntettek, hanem azt, hogy a pali hagyta eszkozkent hasznalni a tulajdonat a buncselekmenyhez.
Vagyis ha az autojaval utnek el valakit, meg ha ki is derul, az auto tulajdonosa a vetkes.
-
Raucher
tag
válasz
#68216320 #47 üzenetére
Igen életszerű a példa.
A bérbeadó cég fizet, ha nem tudja bizonyítani az ártatlanságát, tehát nem tudja kiadni a bérlő adatait.
Akkor is necces az ügy, ha az autódat lopják el, és a lopás bejelentése előtt okoznak baleset.
Reggel négykor lopnak, ötkor halálos gázolást követnek el, hatkor már ingyen taxival fognak vinni, felvenni az adataidat. Kis szerencsével végül kiderül az igazság, de addig lesz néhány nehéz pillanat. -
törölt tag
Ezt nem tartom jo torvenynek es iteletnek. Tulajdonkeppen nem azt itelik el aki elkovette a buncselekmenyt, hanem az eszkoz tulajdonosat, aki vetlen. Ezt tovabbgondolva, ha berelt autoval elutok valakit fizet a berbeado ceg. Ha a szomszed baltajaval bezuzok egy kirakatot fizet a szomszed. Akkor mivan, ha berelt zakoban, ceges laptoppal, az Asva Wifijet feltorve toltok le Kadlott Karcsi szamokat?
-
törölt tag
csaknem százezrekre mint az amcsi gyereket.
.
-
RyanGiggs
őstag
Szegény manusz...!
Amúgy ha ezt esetleg bevezetnék abba az országba is ahol vagyok,
elég érdekes lenne a szitu! Jelenleg egy 10+1 szobás apartmanba vagyok,
tehát 10en meg Én csatlakozunk a ház wifiére!
Ha Én ezerrel töltök le, na meg mondjuk az a másik 10 szobában is megy a
letöltés, ahol ráadásul 10 naponta jönnek az új turisták,
akkor megbüntetik a ház tulajdonosát, aki nem is ebben az országban lakik??!
Mondjuk neki 350€ annyi mint másnak 350Ft.
Szóval... nem lenne nagyon ideges a svájci pali az biztos. -
smkb
őstag
Egyébként rádióból felvenni, legyen az internetes, vagy on air, azt lehet? Azt, hogy ellenőrzik? Ezt sosem értettem... hogy ennyi meg annyi bevételtől esik el a remek zeneipar, miközben régen is felvette "kazira" aki akarta a rádiókból a zenéket, vagy "illegálisan" 2 kazettás magnóval.
-
rt06
veterán
válasz
Stanley-B. #37 üzenetére
amit irsz, arra nem lehet erdemben reagalni, akkora suletlensegeket hordasz ossze
eloszor neked mindent lehet, kemeny vagy, nyilt wifi-vel tolod, aztan nem is a te wifi-d, hanem netkavezo, aztan nem is a wifi miatt hasznaljak a neted, hanem mert berlakas, aztan a vilag masik felen vagy, elkepzelhetetlen, hogy te lettel volna, aztan meg mindennap ssh-n logsz, ertesz hozza
erre mondtam, hogy ha moving target-et akarsz jatszani, legkozelebb szolj elore, es radhagyom, mert annak, hogy mindig mas hulyeseget talalj ki (tobbnyire olyat, ami boritja az elozo kitalaciod), ha nem tudsz ertelmes cafolatot felmutatni, annak nincs semmi ertelme
mellesleg a szemelyedet nem, csak a hozzaertesedet jellemeztem, s tovabbra is ugy erzem, a post-jaid olvasva egyaltalan nem alaptalanul (az pedig, hogy te akkor sem veded le a wifi-t, mert neked senki ne mondja meg, az igenis hiszti, semmi tobb - pont, mint mikor a gyerek foldhozveri magat)
-
sanci777
tag
Vihar a biliben..., vannak a tűz körül mindig olyan pénzéhes emberek akik mindenből pénzt akarnak csinálni, és idióta törvényekkel ezt meg is próbálják elérni...
Az élet egyre több területén találkozni ilyennel, szégyenletes amit ebben a világban meg lehet csinálni. -
Raucher
tag
válasz
Stanley-B. #8 üzenetére
a németek ezért megbüntetnek gond nélkül, mert a beállításaim nem nekik tetszőek. Semmi közük hozzá, de szerintem az sem korrekt, ha az én hálózatomon követték el a letöltéseket, és azért engem is szankcionáljanak,
Miért kit szankcionáljanak?
Az utcanépét nem lehet, mert utolérhetetlen és bizonyíthatatlan általában.
A te internet kapcsolatod, a te felelősséged. (Micimackóé csak nem lehet.)
-
Alchemist
addikt
válasz
Stanley-B. #8 üzenetére
Ha egy pedo a te előfizetéseden keresztül osztja meg a gyűjteményét, valószínűleg először begyüjtenek a kaptárba, majd onnan izmozhatsz az ügyvédeden keresztül, hogy mégsem te voltál... és ha mázlid van, a jogerős ítélet előtt egyszer majd kikerülsz a pedósokat külön is díjazó nehézfiúk öleléséből.
(bocs, hogy ezt ilyen nyersen írtam, de érdemes jó nagy ívben kikerülni a rendőrállambácsival való bajuszösszeakasztás esélyét) -
Stanley-B.
őstag
Ahogy gondolod, én jelenleg is azt csinálom, amit akarok, tehát semmilyen problémám nincs, ha meg lenne elköltöznék véglegesen is, nem csak félig.
Amit leírtam, egy teljesen valós szituáció, azért mert nem tipikus példa, még megtörténik.Amit te leírtál, azt is ugyanúgy bizonyítaniuk kellene. SSH meg napi szinten az életem részét képezi.
De hát a személyemre reflektálsz minden hsz-edben (hisztizek persze...), nem a témára, ami független a személyemtől, hogy többet ne mondjak, tipikus balkáni magatartás a másik fél személyére reagálás.
-
rt06
veterán
az elozo idezet irja (a torveny teljes szoveget nem talalom) irja, hogy nem csak a letoltes tiltott, de a felhasznalo felelossege a halozat biztonsagossa tetele is
a hir, ahonnan masoltam a fenti mondatot, ugy irja, hogy a birosag nem a letoltes, hanem az internetkapcsolat biztonsagossa tetelenek elmulasztasa miatt rotta ki a birsagotjo lenne ismerni az itteni hir forrasat is, mert erdekel, hogy mashol maskent irjak-e, vagy megint csak egy felreforditasrol, uj hir kitalalasarol van szo
-
Ghoosty
őstag
Alapvetően egyetértek veled, de ez nem teljesen igaz:
"a gazkonvektor es a kmeny sincs jogositvanyhoz kotve,"
Gázt csak szakember köthet be, kéményt csak úgy építhetsz, ha szakember vagy, vagy van egy szakfelügyelő, aki utólag ellenőrzi. Ahogy említetted, van időszakos kötelező felülvizsgálat is. Számítógép/internet esetében egyik sincs.
(Pont idén elég sok híradós hír volt, hogy nem jól volt bekötve a gáz és pukkantak el házak. Nem tudom saját kárán kívül vontak-e akárkit felelősségre.)
-
mrlujoak
veterán
Nézd. Ha úgy működne, mint nálunk az objektív felelősség, egy szót sem szóltam volna.
Hiszen ha kölcsönadom a kocsim (net) és vét a sofőr (letölt), én kapom a bírságot (tulaj) de nyilatkozattételi jogom van (ezesetben ez hiába) és megnevezem a vétkest (feleség, ex), aki aztán kapja a csekket.Ennek ott is hasonlóképp kellene működni. Semmibe venni azt a tényt, hogy fizikailag nem ő az elkövető, de az ő nevén van a net, ezért mindenért ő a felelős, ez nonszensz, és bicskanyitogató.
Akkor és csakis akkor lehetne ezt a szabályt ellenszó nélkül alkalmazni, ha 100%-os biztonsággal csak a tulaj tudná használni a saját nevére szóló netet.
Ilyet pedig nem lehet megvalósítani, legyen az a technikai részről (lopás, wifi, kábel, vírus, betörés bármi) sem pedig szociális (kölcsönadom, bizalom, stb)...
-
kissdanca
tag
Két zeneszám
Akkor az én "bűnlajstromom" legalább 1000 oldal
Villamosszéket fogok kapni
-
kymco
veterán
Értelek, és igazad is van, nem vitatom, hogy a felelősség a szolgáltatást igénybevevőé. De amíg a kéményseprős sztorinál maradva minden korosztály tisztában van a CO veszélyével, addig a wifi hackerek veszélye nincs ilyen mélyen. Hihetetlen sok gépen nincs víruskereső, és nem csak az olcsósítás miatt miatt, szvsz azért is, mert nincs félelemérzet. Számos ismerősöm a windows frissítéseit sem rakja fel rendszeresen, mert egyszer az igenre nyomott véletlenül, és fél óráig nem kapcsolt ki a gépe.
-
rt06
veterán
tovabbra sem ertek egyet, el is mondom, miert:
ha holnap eletbe leptetnenek egy, a vizben fellelheto buborekok szabalyzasara vonatkozo torvenyt, s en kesobb kapnek e torvenyre hivatkozva egy levelet, miszerint a mosogepem a megengedettnel nagyobb mennyisegu buborekot enged a szennyvizbe - mivel nem ertek a mosogepekhez - hivnek egy szerelot, hogy azonnal tegyen ra a lefolyocsore egy buborekelharitot
vagy mondok masik, valos peldat is: ha gazzal futesz, evente kimennek ellenorizni, hogy megfelelok-e a kemenyek, s neked felelosseged azokat rendbentartani, akar komuves/kemenysepro vagy, akar nem - a tobbseg ezt sem akarja maga megcsinalni, szakembert hiv (igaz ettol meg lehet fagyni/fulladni, ha nem mukodik)
ehhez kepest, ha valaki kap egy levelet, hogy az internetkapcsolatat illegalis tevekenysegre hasznaljak, az miert nem kepes szakembert hivni, ha nem ert hozza?
a gazkonvektor es a kmeny sincs jogositvanyhoz kotve, s az is sok haztartasban megtalalhato, megsem gondolja mindenki azt, hogy o majd jol megcsinaljaszoval a fo gondot en nem a hozza nem ertesben latom, hanem egesz egyszeruen a nemtorodomsegben, olcsojanossagban
-
Ghoosty
őstag
Ameddig csak ilyen 150 EUR-os büntetésekről van szó, addig betudom ezt hülyeség adónak, de ha kiterjesztik mindenre ezt az "előfizető a felelős mindenért, amit azon a vonalon keresztül csinálnak", az nagyon rossz irányba vezet. Ma már számítógépről elég komoly bűncselekményeket el lehet követni. Nem szeretnék az lenni, aki beszop egy trójait, majd a gépén keresztül valakik illegás tevékenységet végeznek (pl bank feltörés, boszorkányüldözött pedofília stb). Lehet, hogy egy hét múlva észreveszem, ami már késő, mert már kopogtatnak, hogy vigyenek hűsölni. Annyira nem ismerem a ISP-k logolását, hogy tudjam, hogy könnyen kiderül-e, hogy irányítás alatt volt a gépem, vagy sem, de nem bíznám a jövőmet erre.
-
kymco
veterán
Én nem hagyom a wifit védtelenül, de ezt át tudom látni, mint ahogy egy idősebb ember átlátja a lakásának zárását.
Nem akarok értelmetlen vitát generálni, viszont az tény, hogy az informatika már nem a hozzáértők játékszere. Beépült a mindennapokba, hasonlóan az autóvezetéshez. De amíg az autóvezetésnél van vizsga, ahol felkészítenek arra, hogyha ezt, meg ezt teszed, akkor azt, meg azt a büntit kapod, és joggal nem hivatkozhatsz a KRESZ nem ismeretére. Addig itt boldog-boldogtalan jó pénzért bármilyen szolgáltatást megvehet úgy hogy fogalma sincs arról, hogy mi fán terem az internetes védelem. Nekem nem idegen szavak a tűzfal, aktualizált víruskereső, jelszóval védett wifi, DHCP stb...
De ez még csak egy viszonylag szűk réteg számára érthető...
Számon kérünk embereken úgy valamit, hogy a technológia átrobogott felettünk, és aki erről lemarad, az tényleg lemarad, aki pedig felszáll rá, de nem igazán érti, az könnyen megszívhatja.De ez jóval túlmutat a francia törvény végrehajtásán.
-
rt06
veterán
meg keresgelek, de:
"The law makes it illegal to download copyright content such as music, video, or games without the copyright holder's permission. It also makes it illegal for Internet subscribers to allow other people to do so over their Internet connection, even if they only allow them to do so inadvertently." -
rt06
veterán
nem, nem mondtam ilyet, nem ismerem a francia torvenyt ennyire
azt mondtam csak, hogy ha kapsz egy levelet, miszerint illegalis tevekenyseg folyik az internetkapcsolatodon keresztul, s te egyreszt bizonyos vagy benne, hogy azt nem te vegzed, masreszt wifi-n keresztul teszed elerhetove a lakasban az internet-et, elso teendok kozt kell lennie a csaladtagok megfeddese mellett a wifi biztonsagi beallitasok ellenorzesenek, dhcp naplok atnezesenek isaz, hogy a folyamatban levo feljelentes/eljaras milyen hatassal van az ellened inditott eljarasra, ismeretlen szamomra
viszont mint ahogyan toled is kertek mar segitseget, a skype-olo nagymama is megemlitheti a dolgot az internethozzafereset beallito csaladtagjanak, hogy "tibikem, lopjak az internetem"
felreertes ne essek, nem mondom, hogy ez a rendszer igy jo, csak azzal van problemam, hogy szokas szerint elojonnek az ostobabbnal ostobabb reakciok az uggyel kapcsolatban
ilyen a nyilt es (reszben, bar ostobanak kevesbe ostoba) a feltort wifi emlegetese is, mert - mint azt korabban mar emlitettem - mindenkinek jol felfogott erdeke kellene hogy legyen, hogy halozatat vedje (mert ahogyan a francia warez-olot nem tartja vissza a torveny, a wifi feltorojet sem fogja), s e vedelemre vannak is opciok (mondjuk egy rejtett ssid-ju, wpa2-vel es mac szuressel vedett halozat nem torheto gazdasagosan)a lakasodat, kocsidat sem hagyod nyitva (hiaba vedi azokat is a torveny), a wifi-det sem kellene
-
mrlujoak
veterán
Ezek nem ették, nyalogatták azt a bizonyos békát... Nevetséges, és egyben mélységesen szomorú, hogy lényegében figyelmen kívül hagyják az elkövető személyét...
Hogy is volt az a máshol döntő tény, hogy az IPcím nem azonosít élő személyt?!
-
kymco
veterán
Tehát, akkor ha kapok két levelet, csak úgy úszom meg a dolgot, ha feljelentést teszek , hogy valaki feltörte a wifimet, és akkor megúszható a dolog. A lényeg az, hogy olyan eszközről töltsek le, ami wifis és könnyen rejthető.
Ebből én azt veszem le, hogy a rafkós ember megúszhatja, az egyszerű nagymama, aki az unokától kap gépet, hogy a messze távolból skype-on lássa az unokákat, könnyen meg fogja szívni, mert könnyen lehet, hogy le fog blokkolni az értesítés után, mivel azt sem tudja, hogy mi a p2p és wifi, no meg a szerzői jog az interneten, és nem fog feljelentéssel élni, mert fogalma nincs, hogy más lophatja a sávszélességét.
Baromi sok embert szívattak meg emelt díjas sms-ekkel úgy, hogy le lehetett mondani, viszont nem egyszerűen, és engem is keresett meg egy nyugdíjas, hogy segítsem lemondani, mert hónapok óta nem képes rá, bár szeretné.... -
papamaci791
tag
"aki azt sem is tudja" -
-
rt06
veterán
az elso figyelmeztetes utan gyanussa kellene hogy valjon a dolog
a masodik utan rendkivul gyanussaepp errol irtam elso itteni post-omban is, ha visszaolvasol
szerk. (#19): kosz, hogy szoltal, lefelejtettem a nevet elole - nem akartam egymas utan sorba sok post-ot irni, de lehet tisztabb lenne ugy
-
rt06
veterán
mesz feljelenteni, merthogy az buncselekmeny
Stanley-B. (#12):
"dehogynem, egy évben 3-4 hónapot Barbadoson töltök, repülőjegyek, nevemre kiállított számlák onnan, közben meg egy házamban a netemmel warezolnak, a bejáratnál kamera is van, hogy ki ment be. Gond nélkül bizonyítani lehet, hogy nem én voltam."en meg tegnapelott budapestrol (en voltam ott), a szegedi gepemrol (az adat volt itt) keresztul toltottem fel adatokat egy budapesti szerverre (ez fizikailag mashol volt a fovarosban mint en)
te ugye nem ertesz ahhoz, amirol beszelsz (ha ertelen, tudnad mi az az rdp, ssh, rss alapu letoltes, etc), csak az nem tetszik, hogy neked nem lehet mindent es hisztizel (barcsak a hulyesegek osszehordasat is buntetnek....)[ Módosította: philoxenia ]
-
rt06
veterán
válasz
Stanley-B. #12 üzenetére
legkozelebb elore szolj legyszives, ha moving target-et akarsz jatszani
nyilt, vedelem nelkuli halozatrol volt szo, nem alberletrol -
<MZ/X>
őstag
válasz
Stanley-B. #8 üzenetére
A lekorlátozástól semmit nem lassul az internet-elérésed.
@12: Igen, ezért is kell amikor bekötsz egy netet a házadba vinned a szolgáltatóhoz egy papír, hogy a főbérlő ezt megengedi.
-
Stanley-B.
őstag
És teszem azt, kiadom az egyik lakásom albérletbe, bekötött internettel, majd szerződést írunk, hogy minden internethasználattal kapcsolatos felelősség őt terheli, lewarezolja a fél internetet és ennek ellenére nekem kell perkálnom? Nonszensz
(#11) rt06: dehogynem, egy évben 3-4 hónapot Barbadoson töltök, repülőjegyek, nevemre kiállított számlák onnan, közben meg egy házamban a netemmel warezolnak, a bejáratnál kamera is van, hogy ki ment be. Gond nélkül bizonyítani lehet, hogy nem én voltam.
-
rt06
veterán
válasz
Stanley-B. #8 üzenetére
"ha bizonyítani tudom, hogy nem én voltam és nem is állt szándékomban ilyen célra hozzáférést biztosítani másoknak."
imho nem tudod, de ez lenyegtelen is
az itt leirtak alapjan viszont te is siman megerdemled a hulyesegadot -
kymco
veterán
Azt hittem április 1. tréfa..... No de szeptemberben?
-
rt06
veterán
foleg ket figyelmeztetes utan
a vonatkozo francia torvenyeket nem ismerem, de magyarorszagon ez torveny altal buntetendo, igy tehetsz a dolog miatt feljelentest
Stanley-B.: ilyen helyeken illik* megoldani, hogy ne lehessen filecserelni (mondjuk mindenfele port-ok szuresevel, mondjuk a 80-ason - meg par nelkulozhetetlenen - kivul)
"És én nem akarom levédeni a hálózatom, mert csak, nekem így tetszik, a saját beállításaimat ne akarják már központilag szabályozni."
ez ugye csak vicc volt? vagy csak kemenykedes, hogy neked mindent lehet?
mert sajat jol felfogott erdeked, hogy ne hasznalja mindenki (barki, akarki) a te nyilt wifi-det (tobbek kozt azert, hogy ilyen es ehhez hasonlo torvenyszegeseket ne kovethessen el, vagy pl azert, hogy a savszelesseg, amiert fizetsz, a rendelkezesedre is alljon, ne hasznaljak el masok)*: aki nem teszi, az vagy fizessen, vagy vegyen fel olyan embert, aki ert hozza, vagy a meglevo embert ussek addig, amig be nem allitja
-
Stanley-B.
őstag
Ennél érdekesebb helyzet lehet mondjuk egy internetkávézó feeling hely, vagy szálloda
És én nem akarom levédeni a hálózatom, mert csak, nekem így tetszik, a saját beállításaimat ne akarják már központilag szabályozni.
rt06: azért ez rengeteg helyen nincs megoldva, bár Franciaországban nem tudom mi a helyzet, gyanítom, hogy ott emiatt már mindenhol korlátozva van.
Nem volt vicc, nincs levédve a hálózatom és nem is akarom. Nem mértem le teljesen, de a közelemben már nincs senki aki értékelhető sebességet érne el vele. Viszont a németek ezért megbüntetnek gond nélkül, mert a beállításaim nem nekik tetszőek. Semmi közük hozzá, de szerintem az sem korrekt, ha az én hálózatomon követték el a letöltéseket, és azért engem is szankcionáljanak, ha bizonyítani tudom, hogy nem én voltam és nem is állt szándékomban ilyen célra hozzáférést biztosítani másoknak.
-
lexter00
őstag
És ha vagyok olyan béna hogy nem védem le a wifi-met és valaki torrent letöltésre használja akkor az én lábamszárát csapkodják meg?
-
rt06
veterán
tehat jol ertem, hogy bar ket figyelmeztetest is kapott, ahelyett, hogy elzavarta volna az asszonyt a geptol, kfigoasokat irt levelben?
meg is erdemli a 150 eurot (ha nem a letoltes miatt, hat hulyeseg-adokent) -
dkekesi
tag
"A bíróság előtt [...] elismerte két Rihanna szám letöltését". Atya ég, hová tart a világ. Ha én a tárgyalóteremben ültem volna, akkor annyira röhögtem volna, hogy kivezetnek a teremszolgák.
Persze a fontos perekben meg áll az igazságszolgáltatás, de Rihanna-nak jó lesz. -
nem baj, de legalább aki ezzel foglalkozik, annak van munkája és így el lehet költeni az illegálisan letöltött zeneszámok piaci értékének 1000-10000-szeresét...
Új hozzászólás Aktív témák
it Nem a jogsértést elkövető letöltőt, hanem az előfizetőt büntették, aki azt sem is tudja, mi az a torrent. Bírságot szabtak ki rá.
- Tőzsde és gazdaság
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- World of Tanks - MMO
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Tab A9+ 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PS3 Játékok - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Sony Alpha 7 (2300 expo) + 28-70mm f/3.5-5.6 + Takumar 55mm f1.8 M42 + M42-NEX adapter
- HP Compaq 8200 Elite asztali számítógép PC i5 / 8GB ram / 120GB SSD + 500GB HDD
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest