Francia fájlcseretörvény: megszületett az első ítélet

A héten megszületett az első bírósági ítélet a Franciaországban 2010-től hatályos, fokozatos válasz vagy „három dobásod van” néven is ismert fájlcseretörvény alapján. Az első áldozat egy 40 éves férfi, akire a Tribunal de Police de Belfort 150 eurós bírságot rótt ki.

Az eset érdekessége, hogy nem a vádlott volt az elkövető, aki a saját bevallása szerint nem ismeri a fájlcserélő programokat, nem is tudja, hogyan kell használni őket. A jogvédett tartalmakat – melyek miatt a jogsértéseket monitorozó hivatal, a HADOPI célkeresztjébe került – a felesége töltötte le, akivel éppen válófélben vannak. A HADOPI-törvény szerint azonban nemcsak a személyesen végrehajtott letöltés és megosztás szankcionálható, hanem az is, ha az előfizető megengedi, hogy az internetkapcsolaton keresztül más tegye ezt.

Az előfizető a figyelmeztetések kézhezvételét követően megírta a hivatalnak, hogy a jogsértéseket nem ő követte el, de mivel az internet-hozzáférés az ő nevén volt, folytatódott ellene az eljárás. A bíróság előtt a feleség elismerte két Rihanna-szám letöltését, de a vád ennél több fájl jogtalan megszerzéséről szólt. Az ügyészség 300 euró bírság kiszabását kérte, a bíróság ennek a felét ítélte meg.

Amint az ismert, a francia törvény szerint a HADOPI a notórius fájlcserélőknek két figyelmeztetést küld ki – egyet e-mailben, egyet ajánlott levélben –, majd ha ezt követően sem hagynak fel a tevékenységgel, az ügyet átadja az ügyészégnek, mely végső szankcióként megfoszthatja őket az internet-hozzáférésüktől. Ezúttal erre nem került sor, de a férfi így is felmondta az előfizetését, mert nem akart a felesége miatt ismét bíróság elé kerülni.

A hivatal június 30-ig körülbelül 1,15 millió figyelmeztető e-mailt kézbesített jogsértésen kapott internet-előfizetőknek. A második fázisba valamivel több, mint százezer esetben jutott el az eljárás, és 340 esetben került az ügy az ügyészség elé. Ítélet most először született.

Az új francia kormány májusi felállását követően bizonytalanná vált a heves vitákat szülő törvény sorsa. A François Hollande által a kulturális és távközlési tárca élére kinevezett Aurélie Filipetti nemrég világossá tette: elégedetlen a HADOPI eredményeivel. A miniszter asszony szerint a szabályozás nem teljesítette a küldetését, mert nem bővültek, váltak elterjedtebbé a fájlcsere legális alternatívái.

Azóta történt

Előzmények