A The Pirate Bay blokkolása a torrentforgalom növekedését hozta

Miután a hollywoodi stúdiók érdekeit védő kalózellenes csoport, a BREIN elérte, hogy Hollandiában gyakorlatilag teljes mértékben blokkolják a The Pirate Bayt, meglepő módon nem forgalomcsökkenés, hanem növekedés történt. Legalábbis ezt állítja a blokkolást egyébként ellenző XS4ALL szolgáltató, ahol közölték, hogy a tiltás óta megnőtt a BitTorrent-forgalom, ezért azt javasolják a kiadóknak, hogy a boszorkányüldözés helyett inkább indítsák el a The Pirate Bay legális változatát.

Hirdetés

A TorrentFreak beszámolója szerint a BREIN törekvéseinek köszönhetően most már a holland internetezők 90 százaléka nem éri el közvetlenül a torrentoldalt, ám a felhasználók egyéb utakat kerestek: egyrészt más hasonló oldalakat vesznek igénybe, másrészt a The Pirate Bayhez ragaszkodók proxykon keresztül érik el őket.

A szolgáltató munkatársa, Niels Huijbregts úgy véli, hogy a torrentforgalom növekedése a blokkolásnak, illetve a médiafigyelemnek köszönhető, mivel – talán – sokan olyanok is kipróbálják a torrentezést, akik eddig nem foglalkoztak vele. Huijbregts szerint ez egyértelműen bizonyítja, hogy a BREIN tiltással nem fogja elérni a célját.

A szakember szerint a kiadóknak nem a fogyasztók, főként nem a filmek és zenék legnagyobb rajongóinak legyőzésére, hanem igényeik kiszolgálására kellene törekedniük: „[a kalózkodás leküzdésére szánt] Összes pénzt, időt és fáradságot valami hatásos megoldás kialakításába kellene fektetni. Fektessenek be új és nagy dolgokba.” A kalózkodás cenzúrával nem szorítható vissza, csakis innovációval, véli Huijbregts, hiszen az interneten úgyis megtalálják valahol az adott tartalmakat, és ha egyetlen oldalt blokkolnak, az szinte hatástalan: hozzák létre a kiadók a saját, legális, felhasználóbarát torrentoldalukat – mondja a szolgáltató képviselője.

Azóta történt

Előzmények