Torrentszűrésre kötelezhetik a Google-t Franciaországban

A francia zeneipari csoport, a SNEP (Syndicat national de l’édition phonographique) már két alsóbb fokú bíróságon sikertelenül próbálkozott azzal, hogy a Google Franciaországban a keresőben az ajánlatoknál és automatikus kiegészítéseknél bizonyos, a fájlmegosztással kapcsolatos fogalmaknál nem működtesse ezt a szolgáltatást, ám a múlt héten a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a vállalatnak a „torrent”, a „RapidShare” és a „MegaUpload” szavak esetében meg kell tenniük. A határozat még nem végleges, mivel a legfelsőbb bíróság a véghatározat meghozatala érdekében visszaküldte az ügye a fellebbviteli bíróságra.

A történet azért érdekes, mivel kissé megkésett, ugyanis a Google tavaly óta – elvileg – már nem ad ajánlatokat egy sor, kalózkodással kapcsolatos keresőszóra, ráadásul a MegaUpload esetében már történelemről beszélünk, nem aktív oldalról.

A még 2010-ben kezdeményezett eljárásban a SNEP arra hivatkozott, hogy a fájlmegosztással kapcsolatos kifejezéseknél a Google a kereső ajánlataival megkönnyíti az illegális tartalommegosztást, ezért közvetve ők is felelősek. A mostani ítélet kimondja ugyan, hogy a Google közvetlenül nem felelős azért, hogy a felhasználók más weboldalakon milyen tevékenységet végeznek, ám az kötelességük, hogy megnehezítsék az internetezőknek a jogosulatlanul feltöltött tartalmakhoz való hozzáférést. A határozat alapja a francia szerzői jogi törvény egy passzusa, mely felhatalmazza a bíróságokat arra, hogy bármilyen sürgősségi döntéssel védjék a jogtulajdonosok érdekeit, ha az szükséges – ugyanerre a törvényre hivatkozva köteleztek már szolgáltatókat és keresőket üzemeltető cégeket, hogy blokkoljanak néhány népszerű, streamet kínáló oldalt.

Azóta történt

Előzmények