Dagad az Instagram súlyos gyermekbotránya

Az USA-ban mindkét politikai oldalról szenátorok követelik, hogy a Meta ossza meg a kutatási eredményeit a közösségi média gyerekekre gyakorolt káros hatásairól. Folytatódnak a perek is.

A közösségi média gyerekekre és fiatalokra gyakorolt káros hatásaival egyre többen foglalkoznak, és az USA hatóságai, politikusai is egyre inkább naprenden tartják ezt a témát. A nagy robbanást az okozta, hogy legutóbb egy korábbi dolgozó újfent kitálalt, így már a második belsős forrás teregette ki a Meta szennyesét: tudták, hogy súlyosan káros a közösségi média és főleg az Instagram a gyerekekre, fiatalokra, érdemben mégsem cselekedtek.

Most az USA-ban mindkét politikai oldalról szenátorok követelik Mark Zuckerbergtől, hogy a Meta hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek a közösségi média gyerekekre gyakorolt káros hatásairól szóló tanulmányaikat rejtik.

A korábbi szivárogtató még 2021-ben tett közzé dokumentumokat, amelyek szerint a Meta tudta, hogy az Instagram függőséget okoz és testképzavarhoz vezet a fiatal lányoknál. A Kongresszus tagjai újra és újra információt kérnek a Metától: tudnak-e a fiatalokra leselkedő fenyegetésekről, illetve milyen lépéseket tettek. A szenátorok szerint falakba ütköznek, nem kapnak válaszokat vagy csak félrevezető információkat adnak nekik.


[+]

A legutóbbi fejlemények szerint a Meta vezetői is pontosan tudtak mindenről, de eltitkoltak mindent a Kongresszus és a nyilvánosság elől. A szenátorok szerint erre enged következtetni Arturo Béjar esete és vallomása is.

Amerikai államok tucatja pereli a Metát és az Instagramot a gyermekekre gyakorolt mentális károk miatt.

Ezzel párhuzamosan több száz olyan per is folyik a platformok ellen, amelyeket gyerekek nevében indítottak a negatív fizikai, mentális és érzelmi egészségi hatások miatt. A vádak szerint nyugtalanságot, depressziót, öngyilkossági hajlamot okoz a gyerekekben a YouTube, a Facebook, az Instagram, a TikTok és a Snap – Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bíró most pedig mindegyik cég kérését elutasította a perek leállítása kapcsán, így azok folytatódnak. Ahogy az USA perei is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények