Hirdetés

Támadják az osztrákok a reklámmentes Facebookot

Panaszt tett a NOYB non-profit szervezet a Meta fizetős, reklámmentes csomagjára.

Ebben a hónapban indult el a Meta fizetős, reklámmentes csomagja, amelytől azt remélik, hogy végleg megnyugtatja az EU összes hatóságát. Az osztrák non-profit szervezet, a NOYB azonban panaszt tett ennek kapcsán, mivel a magánszférát így a Meta csak díj ellenében biztosítja.

A fizetős csomag az EU-s előírásokkal való együttműködés miatt indult el a Facebookon és az Instagramon. Vagy fizet valaki, vagy begyűjtik az adatait, és célzott hirdetésekhez használják azokat. A fizetős csomag havi 9,99 euró, mobilon 12,99 euró. A Meta azzal védte magát, hogy ez egy tisztességes formátum egy olyan szolgáltatásnál, amely reklámalapon működik, és ingyenes.

A Mac Schrems alapította NOYB nem ért egyet, szerintük az évi 250 eurós díj nem elfogadható, ha valaki élne az alapvető, adatvédelmi jogaival. A panaszt az osztrák adatvédelmi hatósághoz nyújtották be.

A NOYB szerint csak az emberek 3 százaléka fogadná el, hogy kövessék, de több mint 99 százaléka nemet mond a választáskor, ha fizetni kell a magánszféráért. A NOYB szerint ha a Metának ezt megengedik, mások is követik a példát.

A Meta szerint ez az előfizetés egy jó megoldás az EU-s hatóságok követelései és a felhasználói választás figyelembe vételét tekintve, az árazást pedig más hasonló, európai szolgáltatásokhoz igazították.

A NOYB a gyakorlat leállítását és büntetést követel, a panaszt valószínűleg az ír adatvédelmi hatósághoz továbbítják, mivel ott van a Meta főhadiszállása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények