Előkészítik az első mélyütést a Metának gyerekfronton

Egy amerikai szövetségi bíró a Meta ellen ítélt, és így az FTC oldalára állt a gyermekek adataival kapcsolatos monetizálási vitában. A hatóság nem akarja, hogy a Meta pénzt keressen a 18 év alattiakon.

A gyermekek és fiatalok kapcsán így is épp elég gondja és pere van a Metának, és úgy néz ki, hogy nem a Facebook anyacége jön majd ki ezek zöméből győztesen. Egy amerikai szövetségi bíró a Meta ellen ítélt, így a hatóság már küzdhet azért, hogy a Meta kevesebb pénzt tudjon keresni a 18 év alatti felhasználókon.

Az FTC (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) májusban vádolta meg a Metát, hogy félrevezeti a szülőket azzal kapcsolatban, hogy mekkora kontrolljuk van arra, a gyerekeik kikkel lépnek kapcsolatba a Messenger Kids appon – de számos más váddal és támadják az óriást.

Egy 2019-es megállapodást akar az FTC megváltoztatni, az még 5 milliárd dollárt kifizetésére kötelezte a céget. Az FTC szigorítana, el akarja tántorítani a Metát, hogy a 18 év alattiak adataiból csináljon pénzt, beleértve a VR-szektort is. Az arcfelismerés használatát szintén korlátoznák.

Mivel a Meta a bevételének több mint 98 százalékát személyes adatok használatából eredő digitális hirdetésekből szerzi, és nagyban küzd a TikTokkal a fiatalok figyelméért, ezért az FTC intézkedései mélyütést jelenthetnek ezen a fronton. Ráadásul a 13 – 17 év közöttiek 62 százaléka használja az Instagramot a Pew Research Center idei adatai alapján.

A Meta szerint az FTC vádjai a gyerekek és magánszférájuk kapcsán teljesen alaptalanok, a hatóság törvénytelenül akarja újraírni a megállapodást.

Az FTC 2020-ban követelte, hogy a Facebook adja el az Instagramot és a WhatsAppot is, ebből azonban még nem lett tárgyalás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények