Az NVIDIA szerint törvényileg kellene szabályozni a mesterséges intelligenciát

Társadalmi normákra és törvényei szabályozásra van szükség a mesterséges intelligencia kapcsán, állítja az NVIDIA vezérigazgatója, Huang Zsen-hszün.

Huang Zsen-hszün, az NVIDIA vezérigazgatója kijelentette, hogy az egyre inkább terjeszkedő mesterséges intelligencia olyan befolyásos és erős eszközöket hoz majd létre, amelyek miatt az AI-t mielőbb törvényi szabályozások és társadalmi normák alá kell vonni.

Mindez különösen fontos kijelentésnek számít, hiszen a terület egyik úttörője mind hardver, mind szoftver terén épp az NVIDIA, amelynek chipjeit konkrétan a Microsoft OpenAI ChatGPT chatbotja számára épített szuperszámítógépe is használja.

NVIDIA chipekkel fejleszt egyébként Svédország a saját szuperszámítógépén, amely így már AI-alapon olyan nyelvi modelleket fejleszt ki, hogy anyanyelvi szinten beszéljen több nyelven is.

Huang Zsen-hszün szerint fontos észben tartani, hogy ez a technológia nem csak az életet kényelmesebbé vagy könnyebbé tevő dolgokat eredményezhet, hanem súlyos károkat is okozhat. Az USA egyes politikusai már szorgalmazzák is az AI törvényi keret alá vonását, és az NVIDIA most is hangsúlyozta, nagyon fontos lenne szabványok alapján építeni a biztonságos AI-rendszereket, a gyógyszeripar gyakorlataihoz hasonlót kellene követni.

A cég vezérigazgatója szerint a törvények és a társadalmi normák játszanak majd azonban kulcsszerepet az AI jövőjében. Jelenleg mindkettő nyitott kérdés, minden fejlődik. És persze nincs rá garancia, hogy a jó irányba (apróbb botrányok pedig már a generatív AI kapcsán is kezdenek kirobbanni).

Azóta történt

Előzmények