Programozás mindenkinek

Ingyenes eszközök újrakezdőknek és profiknak

Ma már szinte minden területen találunk ingyenes fejlesztőeszközöket, a legtöbbet talán weboldalkészítéssel kapcsolatban. Közülük egy eléggé kedvelt nyílt forrás kódú darab a Mozilla által támogatott KompoZer, mely vizuális szerkesztési lehetőséget (is) biztosít és segít a stíluslapok kezelésében is. Nem egy Dreamweawer, de nem rossz. Ha valami hasonlóra vágynánk más stílusban, akkor az Amaya szerkesztőt érdemes még kipróbálni.

Vizuális szerkesztő nyílt forráskódból – KompoZer
Vizuális szerkesztő nyílt forráskódból – KompoZer

Amaya – ha a KompoZer nem jött be
Amaya – ha a KompoZer nem jött be

KompoZer

Ár: ingyenes

Erőssége: ár, WYSIWYG, CSS kezelés

Gyengéje: -

Ajánlható: alkalmi HTML oldalakhoz

DOS rajongóknak, ASCII-vitézeknek továbbra is ott a múlt öröksége, a jó öreg Turbo Pascal. Ma már ingyenesen használható vagy bevethető helyette a Free Pascal, mely ma is élő projekt és újabb platformokra is lehet vele dolgozni, konkrétan Intel x86, AMD64/x86-64, PowerPC, PowerPC64, SPARC és ARM vasakra is készíthetünk vele kódot.

Nagy klasszikus a Turbo Pascal 7.0
Nagy klasszikus a Turbo Pascal 7.0

Free Pascal

Ár: ingyenes

Erőssége: ár, modern Pascal megvalósítás, multiplatform

Gyengéje: konzolos alkalmazások

Ajánlható: Pascal újrakezdőknek

Aki szeretett volna annak idején Delphi fejlesztőrendszert venni, az most mindenképpen próbálja ki a Lazarust, mely gyakorlatilag egy ingyenes Delphi-klón (persze jócskán lemaradva az Embarcadero termékek mögött). Készítői a Free Pascal alapjaira építkezve újraépítették a vizuális komponens könyvtár jelentős részét, ezek szabadon használhatók minden platformon (Linux, OS X, Android, Windows Mobile, UNIX, iOS, Raspberry PI). Akár régi, PowerPC-alapú Mac-re is rendelkezésre áll a fejlesztőrendszer, mellyel igen változatos alkalmazásokat készítettek már. Érdemes megnézni a Lazarus weboldalán a dicsőséglistát, úgy tűnik, hogy semmi sem lehetetlen. Többségében ingyenes szoftverek fejlesztéséhez szolgál kiváló eszközül, de készítenek vele kereskedelmi alkalmazásokat is.

Lazarus

Ár: ingyenes

Erőssége: ár, ingyenes Delphi, modern fejlesztőrendszer, abszolút multiplatform

Gyengéje: -

Ajánlható: C, C++ vagy Pascal után/helyett

Ha olyan nyelvet, platformot tanulnánk, amit a későbbiekben kereseti forrásként is szeretnénk kiaknázni, akkor nagyban ajánlható a Java és az Eclipse. Senki sem ígéri, hogy egyszerű nyelv (illetve platform) a Java, de rengeteg robusztus, nagyvállalati alkalmazás használja, mindent építettek már rá beágyazott vezérlésektől webszerveren futó portálplatformig.

Eclipse
Eclipse

Eclipse

Ár: ingyenes

Erőssége: ár, igen modern platform és jó fejlesztőkörnyezet

Gyengéje: ez már egyáltalán nem kezdőknek való

Ajánlható: elszántaknak

Nem Java, hanem .Net alapokra épít a Microsoft fejlesztőkörnyezete, a Visual Studio, mely nem olcsó, de létezik ingyenes kiadása is. Az egyik legkiválóbb és (legalábbis alapszinten) legkönnyebben tanulható hagyományos, vizuális felülettervezővel is rendelkező fejlesztőkörnyezet.

Visual Studio 2013
Visual Studio 2013

Visual Studio

Ár: ingyenes (az Express kiadás)

Erőssége: ár, modern Pascal megvalósítás, multiplatform

Gyengéje: erősen kötődik a Windowshoz

Ajánlható: közepesen elszántaknak

Azóta történt

Előzmények