Új hozzászólás Aktív témák
-
Syrano
tag
Az egészben csak az a legszomorúbb, hogy ez nem anekdóta
Nekem volt alkalmam ilyen csapatban dolgozni a német Siemensnél is és magyar oldalon az Evo csoportban is, ahol a teljes tudásanyag csak 1-2 ember fejében volt meg. Ők maradtak a régi fejlesztőcsapatból és sajnos nem volt semmi dokumentáció.
-
quarros
tag
válasz
#06658560 #41 üzenetére
Az ha nem tudsz olvasni azzal nem tudok mit kezdeni. Én azt mondtam hogy tobb területre kell rálátása legyen és azokon belül alapos tudással kell rendelkezzen nem azt hogy minden elképzelhető területre specializálja magát. És bocsi de itt pont nem a te vagy én korlátainkról van szó... Ezért mondtam hogy ritka mint a fehér holló
De itt lezárom.
-
törölt tag
Várom az állításod igazolását! Az azonban elég evidens, hogy véges időkeretbe véges energiával véges szellemi kapacitással senki nem fog tudni minden, általad felsorolt területhez tökéletesen érteni. Mint gyakorló gépészmérnök ismerem a saját korlátaimat is épp elég jól.
-
proci985
MODERÁTOR
fene tudja, az info egy proftol van aki open source communityket kutat, es emiatt (orvosi reszleg SWfejlesztese) kerult kepbe a samsunggal. gondolom van valami ceges info/ki lehet deriteni, en elfogadtam a dolgot erdekessegkent.
Syrano: persze, ez ilyen. anekdotaszintu horrorsztorit en is hallottam x cegrol, ahol egy adott eszkoz OSehez egy adott ember ertett, mert o irta. na valszeg ez a tudas mashol kevesbe lenne kritikus.
-
Hm, nehez elkepzelni, utananezek majd. 400k alkalmazottja van a Siemensnek, es ennek eleg komoly resze dolgozik a neheziparban, stb. Kerdes, hogy ki a szoftverfejleszto? Aki beilleszt egy egy PID kontrollert a gazturbinas eromu rendszerenek vezerlojebe, es ujraszamolja az atviteli diagramokat, stb. az szoftverfejleszto? Merthogy biztosan belenyul valamilyen szoftverbe, de nem valoszinu, hogy ot sornal tobbet ir. Vagy az orvosi gepeken dolgozok szoftverfejlesztok, mert egy Matlab-kodban varialnak valamit?
Valoszinuleg hivatasos szoftverfejlesztokbol tobb dolgozik pl. a Microsoftnal, tippem szerint.
-
Syrano
tag
Nyilván, nagyobb halmazban nagyobb eséllyel van ilyen ember De én nem így értettem, én arra a részre akartam reagálni, hogy a legkeresettebbek a 10x szakemberek. Amire én utaltam, hogy azért mert az egyik helyen 10x szakember valaki még nem garancia, hogy a másik helyen is az lesz, mivel a tudása (és ami miatt 10x) nagyon projektspecifikus. Szóval szerintem az álláskereséskor/interjúztatáskor senki se 10x, de mondjuk meg van benne a lehetőség, hogy a cégnél majd az legyen, de ez nem egyik napról a másikra lesz így.
-
Lomha 8V
addikt
válasz
fordfairlane #24 üzenetére
Most elképzeltem, hogy ilyen lowrider Priusokkal mennek a mérnökök, üvölt az alter zene és a más cégektől való mérnökbandák csúnyán nézve méregetik egymást az utcán.
-
Syrano
tag
A Siemens saját tapasztalatom szerint csak arra példa, hogy vannak 10x szakemberek. Viszont ők is csak azért olyan jók (vagy hatékonyak) mert már évek óta az adott területen az adott témán dolgoznak és ez tényleg egy nagyon speciális (tehát csak és kizárólag a Siemensnél használatos) téma. Illetve amit én a Siemensnél tapasztaltam, hogy sokan azért tudnak az úgynevezett 10x mérnökök lenni mert a tudás csak az ő fejükben van meg és nem pedig egy (vagy több) a kollégák által is könnyen hozzáférhető dokumentumban. Ezek az emberek ha kikerülnek a Siemens alkalmazásából akkor már nem 10x mérnökként kezdenek a következő munkahelyükön (legyen az akár a Bosch vagy más cég). Hangsúlyozom, hogy ez az én saját véleményem a Siemens egy bizonyos ágazatánál tapasztaltak alapján.
-
dabadab
titán
"Konkrétan megfogalmazva nehéz épkézláb programozót találni, hiába van bármilyen diplomája."
Bizony. Pont nemreg kerdeztem azt az embert, aki nalunk az allasinterjukat csinalja, hogy milyenek a jelentkezok, mondta, hogy kb. minden hetedik interju sikeres - ugy, hogy elotte mar van egy lightos szures es hat a felveteli kovetelmenyek sem egetrengetoek, hogy finoman fogalmazzak (egyebkent kb. hasonlo tapasztalataim voltak nekem is, amikor annak idejen Budapesten benne voltam az interjuzasban).
-
fordfairlane
veterán
Először azt olvastam, hogy "Ölik egymást a mérnökök a Szilícium-völgyben".
-
> Nem... egy olyan emberről beszélünk aki képes a különböző munka területek hatékony egybekapcsolására. Mert rendelkezik egy átfogóbb ismerettel sok különálló szakterületet átölelve.
Nem, itt total masrol van szo. Csak kivancsi vagyok - te a tapasztalataidat konkretan munkabol ismered, tehat dolgoztal egyutt vilagszinvonalu fejlesztokkel/mernokokkel, es ugy erzed, hogy letezik a 10x mernok?
-
quarros
tag
Szerintem tévedésben vagy mert pont nem a nagyon specializált emberek ezek a 10X mérnökök.
Egy 10x mérnök nem egy adminisztrációban dolgozó ügyfélszolgálatos aki akkor teljesít 10x többet ha 10x annyi emailt válaszol meg ugyan annyi idő alatt mint más! Nem... egy olyan emberről beszélünk aki képes a különböző munka területek hatékony egybekapcsolására. Mert rendelkezik egy átfogóbb ismerettel sok különálló szakterületet átölelve.Hagy direkt példát adjak:
Adott egy valamilyen visszafogottabb bonyalultságu electromechanikus eszköz amit meg kell tervezni le kell gyártani. Ez az előreirányzott projekt.
Egy ilyen feladatnál a rengeteg különálló szakmai terület jelentkezik mint például:
programozás, digitális elektronika tervezése, analog elektronika tervezése, mechanikai méretezés tervezés, előgyártmány választás tervezés gyártás, stb...
Ezért ez megköveteli hogy különbözö szakmáju mérnökök együtt dolgozzanak és közösen alkossanak valamit ami túl mutat az egyes mérnökök szakterületén, és itt a bökkenő. Ha a mérnök a saját szakterületén profi az egy jó dolog ám ha nincsen stabil kiterjedt szakmai tudása a munkafolyamat többi részével kapcsolatban akkor ö megtervezheti a saját részét olyan jóra amilyenre csak tudja de az a termék egészét tekintve erőteljesen káros is lehet. Mert pont ütközik egy másik terület igényével és ezáltal egy drágább a feladatát kevésbé hatékonyan ellátó eszközt kapunk a projekt végén.
(Például a mostanság frissen végzett villamosmérnökök a digitális elektronikához álltalában "nagyon értenek és alapos átfogó tudásuk van", de olyat már nehezebben találsz aki legalább ennyire hozzáértő lenne analog elektronikához is, netalántán a gépészethez is konyitana egy kicsit) -
aprokaroka87
nagyúr
Igen sok olyan van...akinek van róla papírja de fogalma sincs hogy egy gondot hogyan kellene megoldani.
sok olyan is van...aki mintha félne a géptől..vagy mintha nem merné megoldani az adott feladatot.
Számtalanszor fordult már elő hogy egy Rendszergazdai szintet tanult informatikus belekontárkodott egy pc-be és nekem kellet helyrehozni a dolgokat..8 általánossal és semmilyen informatikai papírral. -
Goose-T
veterán
Kereslet nem mérnökinformatikusokra van, hanem programozói vénával rendelkező, tehetséges, intelligens emberekre. Benne vagyok már tíz éve a szakmában, és a tapasztalataim szerint nem túl nagy a fentebb vázolt két halmaz metszete. Konkrétan megfogalmazva nehéz épkézláb programozót találni, hiába van bármilyen diplomája.
-
big-J
őstag
Addig hangzik ennyire jól amíg meglátod a bérlet/ház árakat... félmillióba simán elmegy egy éppen tisztességes kondó, misi megvan egy igényesebb darab. A bérleti díj szintén ehhez igazodik.
Edit: na, ez jár nekem amiért csak a képig olvastam, bele van írva a cikkbe
-
haxiboy
veterán
Na! Jó látni hogy tényleg van kereslet a mérnökinformatikusokra...most már nem bánom meg hogy erre jelentkeztem
-
emelhu
aktív tag
Szerintem a 10x programozó egy marhaság.
Mindenki másban erős és gyenge.
Mindenkinek másd a kreativitása, monotónia tűrése, szorgalma, türelme, memorizáló képessége.Ahol 10 "zseni" dolgozik együtt, az olyan, mint amikor egy üvegbe "nagy kavicsokat" teszel.
Néhány nagy kavics belefér.De ha 'vegyes' mérettel töltöd fel, a néhány nagy kavics mellé közepesek és kissebbek is beférnek.
Sokkal(!) több fér bele, úgy hogy ugyanannyi nagy is van benne.Erről szól pl. a beton szilárdsága. A rómaiak óta kiderült, hogy működik.
Egy jól felépített szervezetbe szerintem kevés kiemelkedően tehetséges személy kell és sokkal több, őt támogató, segítő, keze alá dolgozó munkatárs.
Szerintem az amcsi model (már amennyire ismerem) nem optimális.
...és akkor még nem beszéltünk arról, hogy ezek a "kavicsok" nem fix méretesek, az idővel a fejlesztők változnak, fejlődnek.
Csak a példa, egy junior, aki "lusta" kódernek bizonyul ritka kreatív lehet a tervezésben ha kinövi magát, tapasztalatokat szerez, ráérez a feladatra. -
Ertem, hogy mi akar lenni a 10x mernok, epp azt mondom, hogy ilyen, altalanossagban, nincs. Olyan van, hogy az adott terulethez valaki nagyon ert, emiatt azt a reszfeladatot gyorsabban oldja meg. Viszont 10x csapatokat nem latok, pedig 10x mernokokbol lehetne azt epiteni, nem? Ha nem lehet, akkor azok valojaban nem 10x mernokok.
Jo programozocsapatok kozott nincs 10x kulonbseg. Neha van 1.5-2x, de az is ritka.
-
quarros
tag
Ezt csak humorosan akartam jelezni hogy akinek évi 250000 USD a fizetése annál már jogosan merülhet fel a magasabb teljesítmény igénye.
Amugy meg de létezik 10x mérnök csak az a baj (Szerencse
) hogy ritka mint a fehér holló. De a 10x-et meg ne úgy értsd hogy 10x annyit dolgozik mint más, csak a képességei miatt egyszemélyben meg tud oldani egy olyan komplex feladatot amihez addig kellet egy sokfős csapat, vagy pedig a szakmai tudása miatt egy kisebb csapat ugyan azt a végcélt nagyságrendekkel hatékonyabban/gyorsabban éri el. Ezáltal az egyes projekt összköltségvetését jelentösen tudja csökkenteni!
-
Startupoknal kifejezetten nem szokas a magas fizetes, a Volgyben sem. 100k USD folott nem szoktak fizetni evente startupokhoz felvett mernokoknek, emelle jon a heti 70 ora munka.
Startuphoz menni dolgozni altalaban nagyon rossz otlet, ha nem vagy alapito, vagy nem kapsz jelentos (>5%) reszesedest. Rengeteg lelkes fiatalt behulyitenek ezzel -- gyere hozzank, nem fizetunk sokat, de kapsz legalabb 0.2% uzletreszt, amit egyreszt majd szenne higitunk amikor bejonnek a VC-k, masreszt jo esellyel egyebkent is buko az uzlet (ahogy a startupok nagyresze).
Tehat megegyszer: vagy alapits startupot, vagy menj komoly ceghez tapasztalatot szerezni. Az evi 250k USD-t altalaban a nagyobbak fizetik, nem a kicsik.
Ja, es meg valami: nincsenek 10x mernokok.
-
Nincs kulonbseg, illetve a sikeres startupokhoz a jo koder nagyon-nagyon keves. Kell vizio, kockazatvallalasi hajlam, elfogadhato (!) minosegu programozoi munka, sok sales, PR, es persze befektetok.
Pelda: amikor a Prezi, az egyik legsikeresebb magyar startup robbant (jottek a befektetok), akkor kifejezetten gyenge minosegu kodbazis volt mogotte (nem tudom, hogy ebben a pillanatban hogy allnak). A YC altal tamogatott startupok igen nagy resze olyasmi, amit a 'profi' programozok 90%-a gond nelkul megcsinalna, minimum olyan szinvonalon. Most hogy mast ne mondjak, sem a Facebook, sem a Twitter nem egy kifejezetten nehez programozoi feladat (arra gondolok, amikor elindultak, mostmar nyilvan az, mert skalazodni kell).
Jo programozokat raersz akkor felvenni, amikor mar elindult a buli. Majd' minden startup hekkelt koddal indul, mert a time-to-market fontosabb, mint a jo kod. Ez van.
-
Sajnos a startup kulturat nem nagyon lehet par ev alatt meghonositani. A startup kulturahoz elsosorban nem azok hianyozna, akik startupot inditananak, abbol van eleg sok. Befekteto viszont nincs tul sok -- oke, van Jeremy 1,2, N - de azert megiscsak mas a helyzet, mint SV-ben, ahol az indulo 100-250e dollart szinte trivialis megszerezni.
SV-ben van egy olyan szokas, ami nagyon kulonbozik a kontinentalis Europatol: sokkal egyszerubb olyan szituacioban befektetot keresni, amikor meg nincs kiforrott uzleti modell es/vagy nincs nyereseg. Egy nemet alap, mittudomen, T-Ventures nem igazan fog beszallni egy round 2/3-ba, ha nincs profit a lathataron. A Twitter meg IPO-t csinal ugy, hogy folyamatosan folyik a penz beloluk. Ezt a kontinensen nem lehet megcsinalni.
Anglia kicsit kozeput, ott lenne befekteto, a legnagyobb baj az, hogy a londoni penzemberek alapvetoen a penzugyi szolgaltatasok teren ismerosek, a technologia mint uzlet kevesbe 'ismert'.
-
L Balázs
tag
Bár a cikk nem említi, de ezzel párhuzamosan megfigyelhető, hogy ha a programozók nem mennek (mehetnek a bevándorlási törvények miatt) az USÁ-ba, akkor a cég viszi ki külföldre a fejlesztői munka egy részét. És szerintem itt lenne Európa nagy lehetősége, hogy bemutasson Amerikának, és azt mondja, hogy a mi programozóink az itteni cégeknek dolgozzanak. Ehhez csak az amcsihoz hasonló startup kultúra kialakulását kéne a jelenleginél is jobban támogatni, és néhány éven belül egész nagy lemaradását hozhatná be a kontinens.
-
Danex
addikt
Kíváncsian várom, hogy mérnök informatikusként mikor és mennyiért fogok majd tudni elhelyezkedni, ha végeztem...
-
törölt tag
Egy újabb lufi kezd felfújódni?
-
JanR
addikt
Én mennék
Új hozzászólás Aktív témák
it Az oktatási rendszerből nincs elég utánpótlás, a bevándorlási reformra még várni kell, a tech cégek pedig gombamód szaporodnak. A tapasztalt szakemberekért szinte mindent megtesznek, de a kezdők sora is jól megy.
- Letarolná a kínai AI igényeket a Huawei CloudMatrix 384
- Horgász topik
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Futás, futópályák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Építő/felújító topik
- LED világítás a lakásban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
- HP EliteBook 745 G6 Ryzen 5 Pro 3500u / FHD IPS / 8Gb DDR4 /256 SSD / Win11 /
- ÚJ MSI Core I5 13400 Gamer MAX PC 10X4.0GHz 32Gb DDR4 512GB NVME SSD GTX 1660 SUPER 6GB DDR6 2ÉV GAR
- HP Z440 Workstation Munka+játék PC 6X4.0GHz 32GB DDR4 512GB SSD QUADRO M2000 4GB DDR5 WIN11 1ÉV GAR!
- GIGABYTE GeForce 3080 VISION OC 10G
- ÚJ 4K CORE I5 14600KF SSD Gamer Erőmű PC 32Gb DDR5 6000 1.0TB SSD EVGA RTX 3080 10GB DDR6 2ÉV GAR
- Az összes minőségi RTX GAMER laptop megtekintéséhez nézzen be hozzánk! Eredeti licencek, antivírusok
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest