A világ egyik legjobb online nyelvtanulási platformja már magyarul is elérhető

A tavaly mindkét nagy mobilos platformon az év alkalmazásnak választott, az online boltok legnépszerűbb oktatási programja, a 20 millió felhasználóval rendelkező Duolingo tegnap jelentette be, hogy nyelvtanulási alkalmazásait magyar nyelven is elérhetővé teszi. Ennek köszönhetően már a magyar felhasználók számára is lehetővé vált a teljesen ingyenes angol nyelvtanulás az interneten, valamint iPhone- és Android-alkalmazásokon keresztül. A cég a közeljövőben további nyelveket kapcsol be a szolgáltatásba.

A cég közleménye szerint a magyar az egyik első nyelv, melynek irányába a Duolingo terjeszkedik. „Magyarország a növekvő mértékű technológiai jelenlét és az idegen nyelvek tanulása iránti egyre nagyobb igény miatt kiemelten fontos számunkra. Már eddig is 50 ezer magyar használta a Duolingót, és reméljük, hogy a magyar nyelvű verzió elindításával még többen csatlakoznak hozzánk” – nyilatkozta Luis von Ahn, a cég alapítója és vezérigazgatója.

Hirdetés

Szórakoztató és hatékony módszer

A Duolingo különlegessége, hogy a nyelvi tanfolyamokat a játékokhoz hasonlóan fejlesztették, ezért a tanulás élménye egyszerre jutalmazó és addiktív.

Duolingo

A szolgáltatás teljesen ingyenes a felhasználók számára, és az is marad, ami egy különleges finanszírozási modellnek köszönhető. Ahelyett ugyanis, hogy a felhasználóktól kérne pénzt, a cég crowdsourcing modellen keresztül teremti elő a működéséhez szükséges forrásokat: a felhasználóknak lehetőségük van szövegek fordítására, amivel begyakorolhatják a megtanultakat. Így például miután valaki megtanulta az ételek megnevezését, lefordíthat egy menüt. Ezeket a fordításokat aztán a Duolingo továbbértékesíti nagy, nemzetközi médiavállalatok számára.

Duolingo

Ezzel mindenki jól jár: a nyelvtanulók ingyenes oktatást kapnak, mely a gyakorlati, mindennapokban használható tudásukat gazdagítja, míg a különböző weboldalak magas szintű, közösségi fordításokat kapnak. A Duolingo első ilyen jellegű ügyfelei között volt például a CNN és a BuzzFeed.

Közösségi nyelvtanfolyamok

Bár a Duolingo már most az online nyelvtanulás legnépszerűbb eszköze, a közelmúltig csak néhány nyelv megtanulását tette lehetővé. Hogy ezen változtasson, a vállalat kifejlesztette a Nyelvi Inkubátort, melyben a kétnyelvű önkéntesek jelentkezhetnek új nyelvi kurzusok megalkotására – a legjobb kiválasztottak kapják meg erre a lehetőséget. Eddig több mint 20 ezer önkéntes jelentkezett már, akik a japántól a klingonon és az eszperantón át a dothrakiig, számtalan nyelven oktatnának. A Duolingo magyar verzióját is a Nyelvi Inkubátor segítségével, a közösség tagjainak közreműködésével fejlesztették Blazsek Martin, Makay Mátyás, Szegi Ádám és Szesztai András.

Előzmények