Vannet: internet az égből

Holdutazás

A műholdas elérés hendikepje a vezetékes és mobilinternetes ajánlatoknál húzósabb ára mellett a jelentős hálózati késleltetés. Ez egyszerűen a technológia velejárója, hiszen az internetes csomagok a közel 36 ezer kilométeres magasságban, geostacionárius pályán keringő műholdon keresztül közlekednek. Ilyen távolságon egy csomag körülfordulási ideje – amíg a fénysebességgel közlekedő pakk eljut a feladótól a címzettig, majd vissza – ideális esetben is közel 500 ms, ha pedig egy internetszolgáltatói stációt is beiktatunk, ahogy a műholdas internet esetében ez történik, ennek a duplája. Az adatforgalom hatékonyságát a műholdas szolgáltató különféle trükkökkel – tömörítés, TCP-gyorsítás, prefetch – igyekszik javítani, de ez azon nem változtat, hogy nagyságrendbeli különbség van a vezetékes vagy mobilinternetnél megszokott késleltetéssel összehasonlítva. Mi általában 700 és 1800 ms közötti értékeket mértünk.

Szóval aki műholdas netet használ, annak együtt kell élnie azzal, hogy valós idejű interakciót igénylő alkalmazásokat nem fog tudni használni. Például online játékra – vagy hogy a Wikipedia életszerű példáját citáljam: távoperáció elvégzésére – ez a hozzáférési típus alkalmatlan. Ennek ismeretében azt gondoltuk volna, hogy a videók streamelése vagy a Skype-videohívás legalábbis problémás lesz, de kellemesen csalódtunk: mindkét alkalmazás használható minőséggel működött a műholdas interneten. A videohívás bitrátája ugyan nem volt eget verően magas, gyors mozgásoknál hajlamos volt kockásodni a kép, de ebben a műfajban ez amúgy sem szokatlan.

Próbaképpen megnéztük, hogy muzsikál a torrent a Vannet műholdas kapcsolatán keresztül. Mint kiderült: sehogy. A µTorrent kliens nem tudott kapcsolódni egyetlen csomóponthoz sem. Az RG Networks ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a p2p adatforgalom nem tiltott a hálózaton, így valószínűleg azért nem jártunk sikerrel, mert csúcsidőben próbálkoztunk.* (Update az oldal alján.) Ez persze valójában csak elméleti kérdés, mert a platform eleve nem torrentbarát. Az Astra2Connect csomagok esetében ugyanis egy olyan, két tényező által meghatározott sávszélesség-menedzselő rendszer működik, amely a nagy adatforgalmazást a kapcsolat lassításával bünteti. Hasonló, a hálózati kapacitás igazságosabb elosztását biztosító forgalommenedzseléssel a kábeles és mobilinternet-szolgáltatásoknál is találkozhatunk.

A Vannet esetében az ún. tisztességes használati irányelv (a részleteket lásd itt) egyrészt a forgalmazott adatmennyiség, másrészt a hálózat terheltségének függvényében szabályozza dinamikusan az elérhető sávszélességet. A 4 megás, korlátlan csomag maximális letöltési sebessége például a legnagyobb hálózati dugóban automatikusan 1 Mbps-ra lassul, de a korlátozás lehet ennél jóval meredekebb is, ha az adott hónapban nagy adatforgalmat bonyolítottunk. 5 GB forgalom felett például már terheletlen hálózaton is csak maximum 2 Mbps (csúcsforgalomban 448 kbps) letöltési sebesség jár, 9 GB felett pedig 640 kbps (illetve 16 kbps). Az adatforgalom-számláló értelemszerűen havonta újraindul, de külön díjért hónap közben is lenullázható.


A tapasztalatainkat összefoglaló videó

Azt, hogy a forgalommenedzselés a gyakorlatban is ilyen szigorúan működik-e, a tesztelésre rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem tudtuk kipróbálni, a közelében sem jártunk a határértéknek számító adatmennyiségeknek. A névlegesen 4096/320 sebességű csomaggal egyébként nap közben – tehát csúcsidőben – jellemzően 1,5–1,8 Mbps letöltési és 200-240 kbps feltöltési sebességet mértünk a speedtest.net által ajánlott német szerverekhez kapcsolódva. Ezek a mindennapi internetezéshez elméletben megfelelő értékek, de a gyakorlatban azért nem mindig biztosítottak zökkenőmentes internetes élményt. A weboldalak általában viszonylag flottul böngészhetők – főleg, ha egy oldalt gyakran látogatunk –, a megszokottnál lassabb reakcióidő pedig megszokható. A YouTube-on a valós idejű lejátszás viszont nem mindig megy, a folyamatos videonézéshez gyakran meg kell várni, míg az anyag előre letöltődik.

* Cikkünk megjelenése után az RG Networks küldött egy screenshotot, melyen látszik, hogy a torrent működik. Mint írták: 1-2 percet várni kell arra, hogy a kliens felcsatlakozzon a hálózatra, de utána ugyanúgy megy a letöltés, mint vezetékes hálózaton. Azt mondják, nem voltunk elég türelmesek.


Működő torrent (nagyításért klikk a képre!)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények