Digitálisként hirdette az analógot a Digi

A Digi Kft. kötelezettségvállalásának elfogadásával zárult a cég ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt indult versenyhatósági vizsgálat. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a szolgáltató 2009. július 1-jétől 2010. július 5-ig folytatott kereskedelmi kommunikációját vizsgálta .

Hirdetés

A versenyhivatal azt kifogásolta, hogy a Digi a kommunikációs eszközein a műholdas televízió-szolgáltatását annak ellenére minősítette digitálisnak, hogy az általa kínált szolgáltatási csomagok analóg csatlakozású, digitális csatlakozásra nem alkalmas eszközzel (set-top box) voltak igénybe vehetők. Bár a műsorszolgáltatók által digitális formában sugárzott műsorjel az előfizetőknél kihelyezett set-top boxig digitális formátumban érkezik, a készülék ezeket a jeleket analóggá alakítja át, így az eszköz a kimenetén analóg jeleket továbbít a fogyasztók tévéjére.

A GVH által folytatott vizsgálat és a hatóság előzetes álláspontjának következtetéseit megismerve a Digi vállalta, hogy a HDMI-kimenettel ellátott set-top boxszal nem rendelkező (új vagy meglévő) előfizetők számára szeptember 1-jétől külön díj ellenében lehetővé teszi HDMI-kimenetes készülékek vásárlását. A cég ezt a lehetőséget az általános szerződési feltételeiben szeptember 1-jéig közzéteszi, és a módosításról az előfizetőit a jogszabályi előírásoknak megfelelően a számlalevélben tájékoztatja, továbbá a módosítás megtörténtét a hatóságok felé igazolja.

A GVH azért zárta le a vizsgálatot a fenti vállalás elfogadásával, mert azzal biztosíthatónak látta a versenyhez fűződő közérdek védelmét és a megtörténteknek a fogyasztók számára kedvező kimenetelű korrigálását. A hivatal a vállalás teljesítését tette kötelezővé anélkül, hogy döntésében a törvénysértés megvalósulását vagy annak hiányát megállapította volna. A kötelezettségvállalások teljesítését utóvizsgálattal ellenőrizni fogják – közölték.

  • Kapcsolódó cégek:
  • DIGI

Azóta történt

Előzmények