Pályára állt a rekordkapacitású internetes műhold

Tegnapelőtt – magyar idő szerint éjszaka 11 óra előtt néhány perccel – a kazahsztáni Bajkonurból fellőtték a kifejezetten széles sávú internetszolgáltatásra tervezett Ka-Sat műholdat. A francia Eutelsat műholdas szolgáltató flottájához tartozó, Ka frekvenciasávot használó, 6,1 tonnás szatellit geostacionárius pályára állt, és várhatóan 2011 első félévének végén kezdi meg a kereskedelmi üzemét.

Hirdetés

A Ka-Sat jelenleg a legfejlettebb távközlési műhold: 82 pontnyalábbal rendelkezik, melyekkel tíz földi állomáshoz kapcsolódik. Egy-egy pontnyaláb maximális adatátviteli kapacitása 900 Mbps, így a szatellit összesen mintegy 72 Gbps sávszélességet képes biztosítani.

A szolgáltató elsősorban az ún. „not-spotokon”, vezetékes és mobilinternettel egyáltalán nem vagy csak töredékesen lefedett területeken élők és ilyen környezetben működő cégek érdeklődésére számít. A Ka-Sat potenciálisan kétmillió kapcsolatot képes kiszolgálni, jóval többet, mint az Avanti által nemrég üzembe állított Hylas-1. „Európában mintegy 30 millió háztartásban egyáltalán nincs internet, vagy csak gyenge minőségű internetszolgáltatás érhető el” – vázolta a lehetőségeket Michel de Rosen, az Eutelsat vezérigazgatója.

A műhold Európát és Észak-Afrika egy szűk sávját fedi le, az Eutelsat e területeken már 70 viszonteladóval állapodott meg az internetszolgáltatás értékesítéséről. A cég úgy számol, hogy a Ka-Satnak köszönhetően akár 10 Mbps maximális letöltési sebességű, kétirányú műholdas csomagokat is tud majd kínálni.

A szatellit a tervek szerint a tesztek befejezése után, 2011 májusában kezdi meg a kereskedelmi internetszolgáltatást.

Azóta történt

Előzmények